XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Dobbelfals kledning: Se alle valgmulighetene

Dobbelfals finnes i mange varianter og er den vanligste kledningen til hus og hytte. Hva du velger er først og fremst en smakssak, men valgmulighetene er mange.

Kledningen du velger på huset eller hytta kan endre uttrykket til huset. Kledning i tre er den vanligste i Norge, og dobbelfals har vært populær lenge.

– Vi har tidligere solgt mest av Gran 19x148 dobbelfals 28 grader grunnet hvit, men de siste årene har Gran 19x148 dobbelfals tett fra Bergene Holms Nord-kolleksjon, tatt over.

Spesielt etter at de royalimpregnerte kledningene fikk utfordringer med godkjenning på grunn av brannkrav, forteller Monica Berge, butikkleder hos XL-BYGG Berge Sag i Ølens

Les mer om royalimpregnert kledning og brannsikkerhet her

Bilde: Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag selger mye av dobbelfals kledning på Vestlandet. Foto: XL-BYGG

Mer moderne og vedlikeholdsfri

Nord-kolleksjonen fra Bergene Holm er en kledning av impregnert gran med en grå og røff overflate som krever minimalt med vedlikehold.

– Mange faller for fargen på kledningen. Når den i tillegg er nærmest vedlikeholdsfri, er det enkelt å velge denne fremfor andre, sier Berge.

Hun tror grunnen til at det er dobbelfals tett som har tatt over for den tradisjonelle profilen hos dem på Vestlandet, er at hus og hytter som bygges i dag har mer moderne uttrykk.

Les også: Slik velger du riktig kledning

– Det er gjerne funkishus med stående kledning, påpeker Berge.

Hva er fals?

Fals er enkelt forklart et rettvinklet innsnitt langs kanten av et trestykke, og dobbelfals er en type kledningsbord som har fals på begge sider. Når kledningen monteres, vil falsen på den ene siden bli liggende over det neste bordet, mens falsen på den andre siden vil ha en profil som vises.

Bilde: Hus med dobbelfals rett. Foto: Bergen Holm AS

Forskjellige typer dobbelfals kledning

I tillegg til valget mellom stående eller liggende kledning, finnes det også forskjellige varianter av de to.

Les også: Dette er alternativene du har på vedlikeholdsfri kledning

Liggende dobbelfals

  • Dobbelfals ny type: kledningsbord med en rett fals og en skrå med 60 graders vinkel. Den gir et stilrent og klassisk uttrykk.
  • Dobbelfals gammel type: har en rett fals og en skrå med 28 graders vinkel og har tidligere vært av de mest solgte kledningsbordene. Den er regnet for å være en klassiker.
  • Dobbelfals med fuge: har skrå fals med 60 graders vinkel på den ene siden og i fugen, rett fals på andre siden, samt et spor i midten av bordet. Med dette kledningsbordet får fasaden et inntrykk av å være lagt med smale bord.
  • Dobbelfals spesial: er et kledningsbord med en skrå fals med 60 graders vinkel og en rett fals. her får du en smalere profil med mye skyggeeffekt.

Les også: Slik er kledning i termofuru

Stående kledning med dobbelfals

  • Dobbelfals tett: en kledning med rett profil som gjør at du oppnår en homogen og slett flate uten faser og skygger.
  • Dobbelfals rettkant: har rett fals på begge sider. Med dette kledningsbordet får du et strammere designuttrykk på boligen.
  • Dobbelfals rettkant med fuge: har et spor i midten av kledningsbordet og rette kanter. Her får du inntrykket av smalere kledningsbord, og uttrykket er stramt og moderne.

Bilde: Her ser du dobbelfals tett. Foto: Bergene Holm AS

Stående eller liggende dobbelfals

Om du velger stående eller liggende dobbelfals på huset er en smakssak, det samme er dimensjonen på kledningen. Hvilket uttrykk du ønsker på huset eller hytta, er derfor opp til deg.

Stående kledning gjør at huset fremstår høyere og smalere, mens liggende vil gi inntrykk av et lavere og bredere hus. Med tanke på vær og vind er det ikke store forskjeller, men regnvann renner lettere av en stående kledning. Det skal derimot sies at om du må bytte et kledningsbord som følge av råte, er det enklere å bytte et liggende kledningsbord enn et stående.

Husk å sjekke reguleringsplaner

Les også: Trendfarger: Fargerikt utendørs

Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag tipser også om alltid å sjekke reguleringsplanen til kommunene der huset eller hytta skal bygges.

– Der kan det stå noe om kledning og farge. Det kan for eksempel være at huset eller hytta ha stående kledning og mørke jordfarger, minner Berge om.