XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Forestia eliteX veggplater i driftsbygning med verktøy og utstyr.Forestia eliteX veggplater i driftsbygning med verktøy og utstyr.
Forestia eliteX veggplater i driftsbygning med verktøy og utstyr.Forestia eliteX veggplater i driftsbygning med verktøy og utstyr.

5 grunner til å velge veggplater i driftsbygninger

I driftsbygg er det viktig med innvendig vegger som tåler en trøkk. Her er fem grunner til å velge fuktbestandige veggplater til gården.

Til driftsbygninger i landbruket er det viktig å velge materialer som tåler en trøkk, er holdbare og som samtidig beskytter mot fukt dersom de skal monteres i rom med et fuktig innemiljø.

Det lønner seg å investere i kvalitet og produkter som reduserer vedlikeholdskostnader.

Her har vi samlet fem gode grunner til å velge veggplater til driftsbygninger på gårdsbruk:

Forestia eliteX veggplate i driftsbygning med knaggrekke med verktøy på.

Bilde: I driftsbygninger er det viktig med robuste veggplater som tåler mye. Foto: Forestia

1. Veggplater som tåler fuktighet

Skal du ha veggplater i en driftsbygning, kan det være behov for plater som tåler et fuktig miljø. Å få fuktskader i veggen kan være en dyr affære, og i verste fall må både rommet og tilstøtende rom totalrenoveres.

Dette kan du unngå med fuktbestandige veggplater som er spesielt utviklet for å tåle fuktige rom og lokaler hvor det stilles krav til fuktbestandige materialer.

2. Sterke vegger med robuste veggplater

I driftsbygninger, boder og garasje er det viktig å ha vegger som er solide og tåler støt uten at det dannes sprekker i overflaten. At de er enkle å vedlikeholde og rengjøre er også gode grunner til å velge veggplater. Den glatte overflaten gjør at du enkelt kan vaske veggene.

3. Enkel montering av veggplater i driftsbygninger

Det er mye som skal vedlikeholdes på en gård. Om du først må oppgradere innvendige vegger, er veggplater en løsning som går relativt kjapt. Platene er enkle å montere og når du først får dreisen på monteringen har du et nytt rom på kort tid, med plater du kan være sikre på at holder stand.

4. Ferdigbehandlet

Når du velger veggplater, slipper du etterbehandling av veggene da veggplatene er ferdig behandlet og ferdigmalt. Du kan velge mellom et knippe farger og dekor, slik at veggplatene passer rommet de skal brukes i og uttrykket du ønsker.

5. Fleksibel bruk

Om det er fjøs, garderobe, bod, garasje eller andre driftsbygninger du skal oppgradere, kan veggplater fra Arbor og Forestia brukes til det meste. Veggplatene egner seg til bruk i fjøs, garasjer, boder, lager, garderober, industrihaller og andre driftsbygninger.

Veggplatene passer også til rom med krav til fuktbestandige plater, og der hygiene og renhold er viktig, som for eksempel storkjøkken.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Mann som klapper ku med horn i fjøs med Arbor veggplater.

Bilde: Arbor Landbruksplater kan brukes i fuktutsatte rom og driftsbygninger. Foto: Arbor

Arbor veggplater til driftsbygninger

Arbor Landbruksplater er skrufaste veggplater som er laget av spon av beste kvalitet. Med en jevn, glatt overflate er de enkle å rengjøre med vanlige vaskemidler. Du kan også høytrykksvaske platene med kaldt vann med maks trykk 80 bar. Husk å ha en avstand på 30 centimeter mellom spylehodet og platen.

– Overflaten er malt med en spesialkomponert melaminbasert plastmaling. Hele platen, inkludert not og fjær eller klikkskjøt, er behandlet. Dette gjør platene sterke og elastiske, slik at de tåler støt uten å danne sprekker i overflaten, forteller Lea Haugen i Arbor.

Platene leveres med not, fjær og fas 2 kanter eller klikkskjøt, og monteres med skjult spikring rett på stender. Du får veggplatene i fargene Antikk Hvit, Fransk Grå, Grå og Hvit Bomull.

Arbor Landbruksplater er utviklet for bruk i en rekke lokaler, inkludert næringsmiddelindustri, garderobeanlegg, garasje, renseanlegg og selvfølgelig landbruket. Du får også Arbor Landbrukshimling, som er fuktbestandige, ferdigmalte landbruksplater for tak.

Forestia eliteX veggplater i driftsbygning med arbeidsbenker, verktøy og gårdsutstyr.

Bilde: Forestia eliteX tåler hard bruk og vekten av tunge gjenstander. Foto: Forestia

Forestia eliteX veggplater

Forestia eliteX er solide, melaminbelagte sponplater som egner seg godt til rom med høyere luftfuktighet. Veggplatene er fuktbestandige (klimaklasse 2) og kommer i seks forskjellige utførelser. Velg mellom klassiske farger og moderne dekorer.

Platene tåler vekten av tunge gjenstander, og ettersom platene tåler en trøkk kan du fint henge for eksempel sykkelen direkte på veggen.

– EliteX tåler vekten av både hyller og utstyr, sier Christian Sørlie, produktsjef i Forestia.

Når det gjelder rengjøring kan platene også spyles, slik at renholdet går raskt selv i store bygg.

Ved å ta turen innom ditt lokale XL-BYGG varehus vil du få kyndig hjelp og veiledning fra våre fagfolk til å velge de produktene som er riktig for dine bygninger.

Mann med støvmaske som putter isolasjon i innvendig vegg.Mann med støvmaske som putter isolasjon i innvendig vegg.
Nærbilde av hender med hansker som putter isolasjon i innvendig vegg.Nærbilde av hender med hansker som putter isolasjon i innvendig vegg.

Bilder over: Glava og ROCKWOOL har isolasjon som tåler høye temperaturer. Foto: Glava & ROCKWOOL

Tenk brannsikkerhet når du renoverer

I fjor brant det i 173 våningshus og 143 driftsbygninger på norske gårdsbruk. Ved rehabilitering eller utskiftning av innvendige vegger lønner det seg samtidig å øke brannsikkerheten i bygget og etterisolere for å spare eventuelle utgifter på oppvarming.

Både Glava og ROCKWOOL har isolasjon som tåler høye temperaturer. Glavas isolasjon er laget med glassull som smelter ved rundt 750 grader og er klassifisert som ubrennbar i klasse A1. Det betyr at den ikke brenner eller kan bli satt fyr på. ROCKWOOLs steinullisolasjon er laget av stein og tåler temperaturer over 1000 grader uten å smelte.

Slike brannhemmende materialer bidrar til å begrense spredning betydelig lengre enn andre isolasjonsmaterialer om det først brenner.

Les mer: Isolering av innvendig vegg

I tillegg til å velge brannhemmende materialer, er også branndører i driftsbygg en god investering for å hindre spredning om uhellet først er ute. XL-BYGG tilbyr branndører fra flere kvalitetsleverandører, ta kontakt med ditt lokale byggevarehus for mer informasjon.

Du kan stole på XL-BYGG

Planlegger du større eller mindre vedlikehold av hovedhus, driftsbygninger eller andre gårdsbruk? XL-BYGG kan følge deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og etterpå. Med våre leverandører er du sikret kvalitet i alle ledd.

  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Sørlaminering AS
  • Listverk: K. Kværner industri AS
  • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö), Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
  • Mørtel og avretting: Hey Di AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
  • Trelast impregnert: Larvik impregneringskompani AS
  • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS
  • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, Bergene Holm AS, G3 Gausdal treindustrier
  • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS