XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Moderne kledning på gammelt hus i hvitt med grønn takstein.Moderne kledning på gammelt hus i hvitt med grønn takstein.
Moderne kledning på gammelt hus i hvitt med grønn takstein.Moderne kledning på gammelt hus i hvitt med grønn takstein.

Slik velger du riktig kledning til gårdsbruk

Spar tid på vedlikehold med ferdigbehandlet kledning til gårdsbygninger, og få råd om valg av kledningsprofil, farger og leggeretning.

Når du skal velge kledning, uavhengig av om det er til våningshus, låve eller andre driftsbygg, bør du tenke over hvor mye tid du ønsker å bruke på vedlikehold.

Mange bønder har som regel nok å gjøre i både våronna og høstonna. Ettersom temperatur og værforhold spiller inn på når på året du kan male ute, er det lurt å velge en kledning som krever minimalt av deg.

Velg kledning etter klima

Kledning i tre gir mange muligheter når det gjelder ulike profiler, treslag og overflatebehandlinger. Det er også et kortreist materiale, fornybart og bærekraftig om det kommer fra sertifiserte skoger.

– Når du velger kledning til huset ditt, bør du vurdere klimaforholdene i området. Noen materialer er bedre egnet for fuktige eller våtere klima, mens andre fungerer bedre i tørre områder. Dersom klimaet der du holder til er fuktig, bør du vurdere en CU-impregnert kledning, sier Jostein Hauge-Volden, kategorisjef byggtre i Moelven.

Hos XL-BYGG får du kledning fra kvalitetsleverandører som Moelven, Hasås, G3 Gausdal Treindustrier, Bergene Holm, Marnar Bruk og Larvik Impregneringskompani AS.

Mann og hund som går opp mot hus med stående kledning.Mann og hund som går opp mot hus med stående kledning.
Hus med ferdigbehandlet kledning.Hus med ferdigbehandlet kledning.

Bilder over: Marnar Bruk Royal finnes i 100 profiler i 6 forskjellige farger: Nordisk sort, Leigrå, Tjærebrun, Okergul, Låverød og Værgrå. Foto: Marnar Bruk AS

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Ny kledning på gammelt hus

Treverk er og blir det mest populære kledningsmateriale i Norge og strekker seg langt tilbake i tid. En ny kledning på gården bør derfor passe inn med den eksisterende kledningen på eldre bygg på tunet.

Har du et nybygg på tomten vil en matchende kledning gi referanser til gammel byggeskikk, selv om du har et flunkende nytt og moderne hus.En vanlig glatt kledning som dobbelfals rettkant eller dobbelfals tett er populære stående kledninger som passer godt til klassiske og moderne stiler. Sveitserkledninger har små runde perleutskjæringer som gir et fint klassisk utseende.

– Sveitserkledingenes perler gir et dekorativt uttrykk som er populært på tradisjonelle og landlige hjem, tipser Jostein Hauge-Volden hos Moelven om.

Hos Moelven kan du velge mellom flere titalls kledningsprofiler og mange ulike behandlingsmetoder i fritt fargevalg.

Værbitt er et eksempel på en kledning med lange vedlikeholdsintervaller. Ønsker du en grankledning med lange vedlikeholdsintervaller, kan du gå for Heftig PRO+ med trestrøksbehandling og fritt fargevalg.

Ny kledning på gammelt hus med takstein og teglsteinspipe.Ny kledning på gammelt hus med takstein og teglsteinspipe.
Ny kledning på gammel hus med hvit sveitserkledning.Ny kledning på gammel hus med hvit sveitserkledning.

Bilde: Kledning i treverk har lange tradisjoner i Norge, og sveitserkledning er et populært valg på tradisjonelle våningshus. Foto: Bergene Holm

Ferdigbehandlet kledning

Fabrikkmalt kledning er en kledning som er behandlet med grunning og et mellomstrøk. Dette gjør at den er beskyttet mot vær og vind og kan monteres uavhengig av vær og årstid. Du kan også vente inntil to år med å male toppstrøk på kledningen.

Les også: Malt kledning

Stående kledning i malmfuru på hus.Stående kledning i malmfuru på hus.
Liggende kledning i termogran.Liggende kledning i termogran.

Bilder over: Malmfuru, termofuru og termogran krever minimalt med vedlikehold. Foto: Hasås & Moelven

Vedlikeholdsvennlig kledning

Med en vedlikeholdsvennlig kledning slipper du å male og beise. Malmfuru og termofuru er to eksempler på kledninger som krever minimalt vedlikehold.

Les også: Derfor bør du velge vedlikeholdsfri kledning

Sjekk for eksempel Malm100 fra Moelven eller NORD fra Bergene Holm.

På en gård er det ofte mye å vedlikeholde, og kledninger med lange vedlikeholdsintervaller gir rom for andre aktiviteter enn maling. Det passer godt for bønder som aldri får fri.

Stående kledning i malmfuru på hus med grått tak.Stående kledning i malmfuru på hus med grått tak.
NORD stående kledning fra Bergene Holm på hus med mange vinduer.NORD stående kledning fra Bergene Holm på hus med mange vinduer.

Bilder over: Her ser du Malm100 fra Moelven eller NORD fra Bergene Holm. Foto: Moelven & Bergene Holm

Farger på kledning til våningshus og låve

I tillegg til valg av kledning er også fargevalget på kledningen noe å tenke over. Det er finest å holde seg til maks to-tre farger på byggene for å unngå at det blir for mange ulike bygg på gården.

– Hvit fasade på våningshus og rød låve er det mange av i Norge, og passer fint sammen på en gård. På en fin dag har du blå himmel, rød låve og hvitt hus, påpeker en smilende Jostein Hauge-Volden.

Les mer om vedlikehold og maling av gården og fjøset her.

Enklere vedlikehold med liggende kledning

Liggende kledning er det mest brukte i dag. Liggende kledning er rask å montere, gir lite kapp og dermed lite svinn. Ved utskiftning av bord er det også enklest på liggende kledning.

En skal være obs på at liggende kledning kan gi et uttrykk som får huset å se litt lavere ut enn hvis man velger stående kledning.

– De senere årene har det blitt mer og mer populært med stående kledninger med minimalistisk uttrykk. Stående kledning finner du ofte på litt mer klassiske hus, slik som gårdshus og sveitservillaer, forteller Jostein Hauge-Volden hos Moelven.

Les mer om liggende og stående kledning her.

Mann som monterer liggende kledning på gårdshus.Mann som monterer liggende kledning på gårdshus.
Stående kledning i 0025 Rørosrød fra Jotun.Stående kledning i 0025 Rørosrød fra Jotun.

Bilder over: Liggende kledning gir lite svinn, men stående kledning blir stadig mer populært. Foto: Jotun A/S & G3 Gausdal Treindustrier SA

Kledning på driftsbygg og låve

På en låve er dobbelfals tett en populær profil, som også kalles låvekledning. Til andre bygg vil en kledning som skjuler skitt og som er lett å vaske være et godt valg. Kledningen Heftig PRO fra Moelven har for eksempel en selvrensende effekt.

For mindre hus, som for eksempel hønsehus, kan du velge å matche de andre husene på gården eller velge kledningsprofiler som bryter opp med de andre tradisjonelle byggene.

Husk musebånd

Når du først bytter kledning på våningshus eller låve gjør du lurt i å montere musebånd for å hindre inntrenging fra mus og andre gnagere.


Moderne kledning på gammelt hus i rødt.Moderne kledning på gammelt hus i rødt.
Ny kledning på gammelt hus i gult med hvite karmer og dører og rødt hus i bakgrunnen.Ny kledning på gammelt hus i gult med hvite karmer og dører og rødt hus i bakgrunnen.

Bilder over: Både rødt, hvitt og gult er farger man ofte ser på gårdsbruk. Her ser du 2006 Husmannsrød & 0152 Staverngul, begge fra Jotun. Foto: Jotun A/S

Du kan stole på XL-BYGG

Planlegger du større eller mindre vedlikehold av hovedhus, driftsbygninger eller andre gårdsbruk? XL-BYGG kan følge deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og etterpå. Med våre leverandører er du sikret kvalitet i alle ledd.

  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Sørlaminering AS
  • Listverk: K. Kværner industri AS
  • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö), Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
  • Mørtel og avretting: Hey Di AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
  • Trelast impregnert: Larvik impregneringskompani AS
  • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS
  • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, Bergene Holm AS, G3 Gausdal treindustrier
  • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS