XL-BYGG logoXL-BYGG logo
heller hageheller hage
heller hageheller hage

Slik kan du legge steinheller på plenen

Her viser vi hvordan du legger en hagesti av heller på plenen, eller legger ny uteplass med steinheller.

Steinheller er enkelt å vedlikeholde og gir et unikt uttrykk både i hagen, på terrassen eller gårdsplassen.

Les også: Nå er store steinheller populært - få inspirasjon herDet blir stadig mer populært å lage hagesti av steinheller på plenen. Her kan du enten velge en mer tilfeldig og rustikk stil, eller du kan gå for et mer eksklusivt uttrykk med rette linjer og flotte detaljer.

Å legge steinheller på plenen gir uansett et flott resultat, uten at du trenger å gjøre grunnarbeid på et stort område.

Under ser du steinheller fra Multiblokk (bilde 1) og Asak Miljøstein (bilde 2 og 3)

steinheller og store pyntestein som danner en sti mellom husvegg og plen i en hagesteinheller og store pyntestein som danner en sti mellom husvegg og plen i en hage
barbeint kvinne går på en hagesti med steinheller og pyntestein langs plenenbarbeint kvinne går på en hagesti med steinheller og pyntestein langs plenen
store steinheller fra Asak danner en hagesti med smågrus i mellomstore steinheller fra Asak danner en hagesti med smågrus i mellom

Slik legger du hagesti

Å legge hagesti eller tråkkestein av heller er en enkel og rask løsning om du ønsker å gi plenen et nytt utseende.

Om du legger steinene på plenen med avstand mellom seg er de enkle å stelle, da du raskt kan gå over med gressklipperen. I tillegg kan du leke deg med mønster og utforming.

Les også: Dette er årets hagetrender

Hage med steinheller på plen og rottingmøbler på stenlagt uteplassHage med steinheller på plen og rottingmøbler på stenlagt uteplass

Legge steinheller på uteplassen

Skal du legge uteplass med steinheller, trenger du mer forarbeid enn en hagesti. Men det er fortsatt mulig å gjøre jobben selv, så lenge du sørger for å ha et godt underlag.

Få jobben Klappet & Klart

Vil du helst slippe å gjøre jobben selv? Vi i XL-BYGG kan gjøre den for deg! Med tjenesten Klappet og Klart kan du få et uforpliktende tilbud på jobben fra en av våre håndverkere.

Be om gratis tilbud

Når du legger uteplass med steinheller trenger du ikke et like tykt bærelag, men prosessen er den samme som hvis du skal legge belegningsstein i innkjørselen. Husk fiberduk og bruk riktig grus når du legger underlaget.

illustrasjon av hvordan underlaget til belegningsstein skal legges

Bilde: Underlaget belegningssteinen skal legges på, består av to lag: bærelaget og settelaget.

Les mer om hvordan du gjør forarbeidet her: Slik legger du belegningsstein selv

Når grunnarbeidet er ferdig, går leggingen av hellene raskt og enkelt.

Slik legger du heller på uteplassen

  1. Bruk en snor til å måle opp området du skal legge hellene på. Kanten på steinene mot huset skal være parallell med husveggen, så juster snoren for å sikre at du får lik avstand fra veggen hele veien. Sjekk også at hjørnene har vinkel på 90 grader. Er du nøye, blir det enkelt å legge hellene korrekt.
  2. Plasser den første steinhellen i et hjørne. Fortsett så i mønsteret du har valgt. Juster underveis for å få lagt hellene så tett som mulig.
  3. Tilpass og mål opp hellene etter arealet rundt. For penest kant, kutt hellene fra begge sider. Rundt stolper kan du kutte til, eventuelt la det være rom til dekorstein.
  4. Når hellene er lagt, kan du selv velge om du vil ha fugemasse eller ikke.
funkishus med store hvite heller på uteplassenhus med store hvite heller på uteplassenfunkishus med store hvite heller på uteplassenhus med store hvite heller på uteplassen
uteplass med nougatfargede steinheller fra Asakuteplass med nougatfargede steinheller fra Asak

Over ser du to ulike uteplasser med store steinheller i fargene hvit og nougat fra Asak Miljøstein. Foto: Asak Miljøstein

Det er en rekke steinheller å velge mellom i ulike farger og fasonger. Det finnes også heller med impregnering. Det gjør at vann ikke trenger inn i dem, som gjør rengjøring og vedlikeholde enda enklere.

XL-BYGG har hyggelige eksperter i alle varehus, som mer enn gjerne bistår med tips og råd til ditt neste hageprosjekt.