XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Legg (gulv)lista høyere!

Med velfunderte valg av farge og stil, kan listverket virkelig bli prikken over i-en. Tendensen nå er at listene får en større plass, både hjemme og på hytta.

Etter en del år med mindre bruk av listverk, er de nå på full fart inn igjen. Lister gjør nytte for seg: I tillegg til at de kan skjule overganger, glipper og ledninger, rammer de inn rommet og skaper en helhet.

– Det er ikke så lett å leve uten lister. De sørger for fine overganger og understreker husets stil. Nå ser vi at flere vil ha høyere fotlister, og generelt mer listverk. Det hadde vært gøy om enda flere gjorde mer ut av listene. Med godt håndverk kan du skape et mer personlig uttrykk, men det er viktig at husets stil påvirker valgene, sier kommunikasjonsdirektør Tone Bente Bergene Holm i trelastkonsernet Bergene Holm.

Tenk helhet

I nye, moderne boliger beholdes stilen med rettkantede og slette lister. I sveitserhus og mer herskapelige boliger pleier bredere listverk med profilering å passe best. Har du rom med stor takhøyde kan du med fordel velge en bredere taklist enn du ville gjort i et rom med standard takhøyde. Det er lurt å velge alt listverket samtidig som du velger resten av materialene til bygge- eller oppussingsprosjektet.

Les også: Mer om listverk her

Be gjerne om råd når du skal velge listverk. Det bør passe ikke bare til byggestilen, men også til rommenes størrelse. Et stort rom tåler større listverk, mens små lister vil kunne «forsvinne» i et stort rom. Husk at listverk både er fotlister, taklister og karmlister (gerikter) rundt vinduer og dører. Det er så mange muligheter både når det gjelder høyder, profiler, pyntelister – og ikke minst farger, at alle kan finne lister som passer.

Det er en tydelig trend nå å bruke samme farge på vegger, listverk og til og med himling, ikke minst i hytter. Da kan materialene bestilles ferdig fargebehandlet. Til hytter går det mest i transparent beis.

Les også: Slik beiser du gulnet furupanel

Bilde: Panel og listverk i samme setergrå farge i en hytte på Rauland. (Foto: Bergene-Holm)

Listverk i samme stil

Bortsett fra hvite lister, er overflatebehandlet listverk ikke en del av standardsortimentet. Det er imidlertid en enkel sak å bestille dem ferdig malt eller beiset i den fargen du ønsker.

Bergene Holm er blant leverandørene som har satt sammen egne listverk-serier, som kan være til god hjelp når du skal velge det som passer best akkurat der du vil skape en flott helhet.