XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Lyst eller mørkt gulv? Dette bør du tenke på

Det kan være vanskelig å vite om hjemmet ditt kler lyst gulv og mørke vegger, eller om mørke gulv best. Her er tipsene som gjør valget enklere.

– Du bør alltid tenke litt på hvor mye lys du har i rommet. Er det store vinduer og mye dagslys? Da er det et godt grunnlag for å velge mørke gulv, sier Rebeca Hernandez Lund hos XL-BYGG Eggedal Sag i Mjøndalen.

I mange år har lyse gulv vært det sikreste, men valgmulighetene når det gjelder gulvfarge er mange flere enn mange tror. Kanskje flere burde være litt vågale og ikke velge det samme lyse gulvet som alle andre har?

– Hvis du selv synes at et mørkere gulv er fint, så gjelder det bare å finne ut hvordan du skal få det til å funke hjemme hos deg, sier hun.

Les også: Disse gulvtrendene inspirerer oss nå

Hennes råd er å la gulvfargen styre fargene i resten av rommet. Med mørke gulv er det smart med lys farge på veggene som gir romfølelse. Selv har Rebeca ganske mørk parkett hjemme og trives godt med det.

– Noen påstår at støvet synes mindre på lyse gulv og mer på mørke, og omvendt. Men jeg har hatt begge deler og erfart at støv synes uansett. Jeg synes ikke det skal stoppe noen fra å kjøpe den parketten man vil ha. Støvsuge må man uansett, sier hun smilende.

5 tips til deg som vil ha nytt gulv

1. Velg gulvet først og tilpass veggfargene deretter

Gulvet er mest varig, mens veggfargene lett kan endres. Rommet blir finest hvis du velger en farge på veggene som er ulik grunnfargen i treet på gulvet. Har du rødlig tone i gulvet, som i kirsebærparkett, bør du ikke male veggene røde. Heller trefargen mot gult, som gulnet eik, bør du velge en annen veggfarge enn gult.

Bilde: Dette kjøkkenet blir både lyst og lekent med lyse gulv og vegger. Et blankt lerret for fargene i kunst på veggene. (Foto: Pergo)

Bilde: Med så mørke gulv som dette, er det ikke dumt å holde seg til lyse vegger. (Foto: Pergo)

2. Mørke gulv gir lun stemning

Med mørke gulv i et lite rom kan du skape en lun og hjemmekoselig stemning. Kombinerer du med mørke møbler, får du en innbydende hule.

Bilde: Naturens farger på både gulv og vegger er lunt og varmt, og passer godt i et nordisk interiør som dette. Dette er Eik White Nights fra Boen. (Foto: Boen)

Bilde: Morsomt og hyggelig med farger på både gulv og vegger. Dette er Eik Medium Grey fra Boen. (Foto: Boen)

Les også: Nytt gulv i heltre? Sjekk disse alternativene!

3. Lyse gulv forstørrer rommet

Lyse gulv gir en illusjon av at rommet er større. De lyse gulvene passer godt til stilen som er typisk for moderne, nordisk interiør. Du kan gjerne bruke møbler i mørkt tre i rom med lyse gulv.

Bilde: Lyse gulv gjør rommet i sin helhet lyst og romslig. Gulvet er Eik Grey Harmony fra Boen. (Foto: Boen)

Bilde: Et elegant rom med lyse gulv og mørke vegger. Dette er gulvet Grand Avenue Champs Elysees fra Berry Alloc. (Foto: Berry Alloc)

4. Mørkt gulv og lyse vegger

Store, lyse rom med store vinduer tåler mørke gulv veldig godt. Selv om gulvene er mørke, vil rommet fortsatt være lyst dersom du ellers holder vegger og tak i lyse farger. Du kan gjerne kombinere mørke gulv med møbler i lyse tresorter.

Bilde: Det mørke gulvet skaper karakter i rommet, men med lyse vegger  blir det likevel ikke mørkt. Dette er høytrykkslaminatet Grand Avenue Broadway fra Berry Alloc. (Foto: Berry Alloc)

Bilde: Store vinduer gjør at denne salen er lys, selv om gulvene er mørke. Gulvet heter Grand Avenue Embassy Row fra BerryAlloc.

5. Støv synes godt på de lyseste og mørkeste gulvene

Det er ikke så stor forskjell på lyse og mørke gulv når det kommer til rengjøring. Men er du ikke veldig glad i støvsugeren, bør du styre unna de aller lyseste og de mørkeste nyansene. Alt synes nemlig på svart og hvitt. Velg i stedet nyanser et sted midt imellom.

Bilde: Støvet kommer uansett, men det finnes mellomnyanser som skjuler det bedre. (Foto: Boen)

Bilde: Ekspertene strides om hvorvidt lyse eller mørke gulv er de som trenger rengjøring oftest. Men litt struktur i gulvet bidrar til at støvet ikke synes så godt. (Foto: Berry Alloc)