XL-BYGG logoXL-BYGG logo
lys grønn maling helles oppi et superbrett fra Jordanlys grønn maling helles oppi et superbrett fra Jordan
lys grønn maling helles oppi et superbrett fra Jordanlys grønn maling helles oppi et superbrett fra Jordan

Male gulv? Slik gjør du det

Å male gulvet kan gi rommet et løft. For å få et fint resultat er det viktig å velge både riktig maling og korrekt fremgangsmåte.

En enkel måte å fornye gulvet ditt på, er å gi det nytt liv med et par strøk maling.

Finn Grønland er malingsansvarlig hos XL-BYGG Eidsvoll. Hans beste tips for å male gulv er enkle: Du må vaske, slipe og grunne før du går i gang.

– Det kan også være lurt med tre strøk maling. Det står seg bedre da, mener han.

Valg av gulvfarge

Fargevalg er avgjørende for hvilket uttrykk du ønsker i hjemmet ditt. Det gjelder også farge på gulvet. Det finnes utallige farger og toner å velge mellom, men det kan være lurt å velge en farge som er nøytral.

– Her er det jo smak og behag som gjelder, men en praktisk løsning er å gå for nøytrale gråfarger. Ikke for mørke eller for lyse. Da skjules mest mulig støv og annet som eventuelt måtte ligge på gulvet. Mørke og lyse gulv «sladrer» mer, forklarer Finn Grønland.

Utstyret du trenger

 • Støvsuger
 • Mopp
 • Mikrofiberklut
 • Vaskemiddel egnet ditt gulv
 • Sperregrunn (og heftgrunn - avhengig av produkt)
 • Fordriver
 • Gulvmaling
 • Maskeringstape
 • Malerulle
 • Forlengerskaft
 • Flat pensel
 • Slipepapir eller slipemaskin

Start med vask

Uansett hvilket gulv du skal male, må du gi det en vask først. Gå en runde over med støvsugeren. Bruk en mikrofiberklut til å gå over lister og inne i kroker hvor det er vanskelig å komme til.

Finn så frem en mopp og vask med egnet vaskemiddel. Trestjerner gulvrens er egnet til alle gulv, og fjerner såpe, bonevoks og fettstoffer.

Har du tregulv, fører du moppen i lengderetningen av bordene for å få med all smuss og skitt. Pass på at ikke for mye vann blir liggende oppå. Gulvet må være tørt før du maler.

Slik maler du furugulv og andre tregulv

Har du furugulv eller annet tregulv, må du mattslipe før du maler. Du kan enkelt mattslipe for hånd hvis området du skal male ikke er så alt for stort. Bruk pussepapir med grovhet 120-150.

Les også: Hvordan lakke gulv?

Masker eller fjern lister før du går over med grunning.

– Grunn to strøk med kvist og sperregrunn før du maler to til tre strøk med gulvmaling, anbefaler Finn Grønland. Hvis du bruker Trestjerner gulvmaling på lakkerte eller nedslipte gulv av eik og furu trenger du kun ett støk med sperregrunning før du maler. Dette for å hindre gjennomslag av kvist og garvesyre fra treverket.

 • Bruk en pensel langs veggene og listene, malingsrulle på større flater. Gjerne også en fordriver for å jevne ut resultatet.
 • Følg anvisningen på produktet. Ofte er det anbefalt to strøk med 12 timers mellomrom.
 • Slip lett over før du går over med andre strøk. God grunning gir god heft. (avhengig av produkt - følg bruksanvisning på spannet)

Når grunningen har tørket, er du klar til å male. Start med en flat pensel langs veggen før du går over på de større områdene med rull, for så å gå over med fordriver. Husk å la malingen tørke mellom strøkene.

Les også: Hvordan legge parkett?

Trestjerner Gulvmaling– Maling av gulv

Gulvmaling til tregulv

Gulvmaling kommer i ulike glansgrader. Matt gulv gir et dempet uttrykk, mens et glansfullt gulv kan skape mye liv. Velg det som passer til ditt hjem.

Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll råder til å helst gå for en vanntynnbar gulvmaling. Trestjerner gulvmaling passer godt til maling av tregulv, men også andre typer gulv.

Male parkettgulv

– Du bruker samme fremgangsmåte på parkett som for andre tregulv, men du kan erstatte kvist- og sperregrunn med et strøk vannbasert heftgrunn, så lenge det ikke er furu, forklarer han.

Tidligere behandlede gulv trenger ekstra sliping. Har du fabrikklakk på gulvet bør du bruke slipemaskin med fint slipepapir. For oljet gulv bør du slipe ned til bart, oljefritt treverk før du maler.

Male laminatgulv

Maling av laminatgulv følger også prinsippet med vask, slip og grunning, men slipejobben er litt mer krevende.

– Siden underlaget er så hardt, er det behov for slipemaskin, forteller Finn.

Ta så en grunning med vannbasert heftgrunn før du går i gang med malingen. Følg samme fremgangsmåte som for å male tregulv.

Male linoleumsgulv

Det er alltid noe usikkerhet når det kommer til maling av gulvbelegg, både linoleum og vinyl. Årsakene kan være flere, som gjennomblødning på linoleum.

Gulvbelegg har også forskjellige egenskaper. De kan for eksempel være myke, og med det kan malingsfilmen sprekke.

– Det er lurt å gjøre en test med vask, sliping og grunning i et hjørne, og se dagen etter om grunningen hefter godt og det ikke blør gjennom, oppfordrer Finn.

– Maling av gulvbelegg kan ikke regnes som en varig løsning. Men det kan fungere som en midlertidig løsning, sier han.

Ofte stilte spørsmål

Kan man male rett på lakkert gulv?

Tidligere behandlede gulv trenger ekstra forberedelser. Har du fabrikklakk på gulvet bør du bruke slipemaskin med fint slipepapir.

Hvilken maling brukes til tregulv?

Gulvmaling, da denne har mye bedre slitestyrke enn veggmaling. Hos XL-BYGG får du blant annet kjøpt Trestjerner gulvmaling. Gulvmaling kommer også i ulike glansgrader.

Kan man male parkettgulv?

Du kan fint male parkettgulv og de fleste andre gulv. Er gulvet tidligere behandlet, trenger du å gjøre en litt større slipejobb for å få best mulig resultat. Etter det grunner du med en vannbasert heftgrunn eller kvist- eller sperregrunn. Så er det bare å male i vei!