XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Spisestue malt med trendfargene 7685 Subtle Green, 7686 Mindful Green og 7386 Pistachio i forskjellige glansgrader fra Jotun.Spisestue malt med trendfargene 7685 Subtle Green, 7686 Mindful Green og 7386 Pistachio i forskjellige glansgrader fra Jotun.
Spisestue malt med trendfargene 7685 Subtle Green, 7686 Mindful Green og 7386 Pistachio i forskjellige glansgrader fra Jotun.Spisestue malt med trendfargene 7685 Subtle Green, 7686 Mindful Green og 7386 Pistachio i forskjellige glansgrader fra Jotun.

Sesongens nye fargekart for maling (2024)

Slipp fargene inn i hjemmet ditt! Fine farger kan gjøre underverker for både stemning og humør. Her er sesongens nye fargekart for maling inne.

– Det blir mer og mer farge på veggene. Vi har snakket om det lenge, men vi bruker gjerne litt tid på å ta det inn over oss. Ofte synes vi det er greit å se noe hos venner og kjente før vi tør å male selv, mener XL-BYGG sin interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord.

Farger er i seg selv energiskapende, forklarer hun. Forskning på farger har pågått siden antikken, og har faktisk vist at helt hvite rom med nøytrale farger på møblene kan virke stressende fordi man ikke har kontraster å hvile øynene på.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Nytt fargekart fra Jotun

CANVAS er årets fargekart fra Jotun, og inneholder 23 tidløse og vakre nyanser. Dette inkluderer 10 nye farger som er spesielt utviklet av Jotuns globale fargesjef Lisbeth Larsen, hennes globale fargeteam og det fargetekniske laboratoriet hos Jotun.

Se også det nye fargekartet fra Nordsjö

Rom med trendfarger fra Jotun, 20218 Healing Lavender på veggen og tak i fargen 8493 Green Tea.Rom med trendfarger fra Jotun, 20218 Healing Lavender på veggen og tak i fargen 8493 Green Tea.
Døråpning inn til stue hvor veggen foran er malt i 12075 Soothing Beige, listverk og innerdører i 20217 Muted Coral og stuevegg i 2224 Indi Pink. fra JotunDøråpning inn til stue hvor veggen foran er malt i 12075 Soothing Beige, listverk og innerdører i 20217 Muted Coral og stuevegg i 2224 Indi Pink. fra Jotun

Bilder over: Venstre: 20218 Healing Lavender og 8493 Green Tea. Høyre: 12075 Soothing Beige, 20217 Muted Coral og 2224 Indi Pink. Alle farger er fra Jotun Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Fargetoner fra naturen

«Ta naturen inn» har vært sagt i utallige sesonger, og det er like sant denne høsten. Nå skal både fjell, jord, sjø og skog være med inn, gjerne med inspirasjon fra hele verden.

Det monokrome ton-i-ton følger også med videre, men hakket mer livlig enn tidligere.

Grønn bukett foran vegg malt i trendfargen 7386 Pistachio fra Jotun.Grønn bukett foran vegg malt i trendfargen 7386 Pistachio fra Jotun.
Skap malt med 7386 Pistachio, dør i 1775 Fresh Pasta og vegg i 1622 Refleksjon fra Jotun.Skap malt med 7386 Pistachio, dør i 1775 Fresh Pasta og vegg i 1622 Refleksjon fra Jotun.

Bilder over: Her ser du vegg malt med 7386 Pistachio. Skap også i fargen 7386 Pistachio, dør i 1775 Fresh Pasta og vegg i 1622 Refleksjon, alle fra Jotun. Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Beroligende grønt

Fra den norske granskogen til den tette regnskogen, de grønne fargene gir ro og en avslappende atmosfære i rommet. Bruk grønnfargene ton-i-ton eller lek deg med innslag av gult for å gjenskape følelsen du får av en lysning i skogen.

Les også: Inspirerende bad: Trendy kan også være tidløs

Grønt er for mange blitt en fargerik nøytral nettopp fordi den er så lett å kombinere med andre farger fra naturen, og gir hjemmet en frisk og lett stemning.

Rom med døråpning uten dør malt i trendfargene 12290 Antwerp Beige og 8583 Earthy Yellow fra Jotun.

Bilde: Her ser du 12290 Antwerp Beige og 8583 Earthy Yellow, begge fra Jotun. Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Energifullt og varmt med gult

Gult har for alvor slått røtter i trendbildet, og er en farge som gir oppløftende energi til ethvert rom. Bruk gule pastellfarger for å skape karakter i nøytrale interiør med grått og hvitt, eller kombiner gult med grønnfarger med gult i for gylne flater.

Du kan også bruke den gule og røde halvdelen av fargesirkelen til å kombinere varme toner til en rustikk og upolert stil inspirert av fargene fra jord, sand, skjell og steiner.

Spisestue malt med 1632 Rock Sugar og 12075 Soothing Beige fra Jotun.Spisestue malt med 1632 Rock Sugar og 12075 Soothing Beige fra Jotun.
Rom malt med trendfarger fra Jotun, vegg i 1632 Rock Sugar, hyllerom i 12075 Soothing Beige og tak i 12291 Soft Brown.Rom malt med trendfarger fra Jotun, vegg i 1632 Rock Sugar, hyllerom i 12075 Soothing Beige og tak i 12291 Soft Brown.

Bilder over: 1632 Rock Sugar, 12075 Soothing Beige og 12291 Soft Brown, alle fra Jotun. Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Brunt fortsetter

Vil du ha et hjem som utstråler komfort og varme, kan du se til de gylne og dype brun- og beigetonene. De kan mikses og matches i det uendelige, fra det lyse til det mørke.

Til det beige kan du tilføre aksentfarger for å skape et mer distinkt interiør, og du kan kombinere dype bruntoner med de lette for å få nyanserike overganger mellom to rom.

Stue med sofa og gulvteppe i grått og vegg malt i fargen 2224 Indi Pink fra Jotun.Stue med sofa og gulvteppe i grått og vegg malt i fargen 2224 Indi Pink fra Jotun.
Nærbilde av fargen 20217 Muted Coral fra Jotun.Nærbilde av fargen 20217 Muted Coral fra Jotun.

Bilder over: Her ser du fargen 2224 Indi Pink og 20217 Muted Coral fra Jotun. Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Rosa er en ny nøytral

I likhet med gult har rosa tatt oss nordmenn med storm, og er nå blitt en ny nøytral i hjemmet. For mange er rosa synonymt med sukkersøtt, men de dempede rosatonene gir et løft til nøytrale interiør.

Kombiner rosa og rødt med varme sandfarger inspirert av ørkenen og vakre skandinaviske solnedganger for å få et stemningsfullt og lunt rom.

Stue med med 9918 Klassisk Hvit på veggen og møbel malt i trendfargen 4947 True Blue fra Jotun.

Bilde: Her ser du 9918 Klassisk Hvit på veggen og møbel malt i 4947 True Blue fra Jotun. Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Himmel og hav så blått

Det er ingenting i veien for å kombinere varme og kalde farger, og det kan enkelt gjøres med blått. Bli inspirert av havet og de harmoniske omgivelsene på stranden, og gå for farger du finner i sanden og på svaberg.

Bruk blått alene i et fargesterkt rom eller velg knallblått som et innslag av farge i et nøytralt interiør. Selv et enslig møbel malt i en knallfarge kan endre uttrykket i et rom.

Rom malt med Jotuns nøytrale farger: 12290 Antwerp Beige, 12075 Soothing Beige, 8583 Earthy Yellow, 0288 Mexico og 1376 MistRom malt med Jotuns nøytrale farger: 12290 Antwerp Beige, 12075 Soothing Beige, 8583 Earthy Yellow, 0288 Mexico og 1376 Mist
Jotuns nye fargekart CANVAS.Jotuns nye fargekart CANVAS.

Bilder over: Her ser du 12290 Antwerp Beige, 12075 Soothing Beige, 8583 Earthy Yellow, 0288 Mexico og 1376 Mist. Bruk fargekart og fargesirkel som inspirasjon når du velger farger. Foto: Jotun A/S @ jotunlady

Nyskapende nøytralt

Nøytrale farger kommer du ikke utenom, og er et godt utgangspunkt uavhengig av hvilken stilretning du ønsker. Tidløse farger er en sikker vinner, uavhengig av om det er beige, hvitt eller grått.

Ulike nøytraler sammen gir et delikat uttrykk og kan sprites opp eller ned med noe fargerikt – være seg lyse eller mørke. Sort kan du bruke som en detalj og er med på å stramme opp ethvert rom, selv når du bare maler en dørkarm.

Bevisst fargebruk du selv liker

Det er viktig å finne farger som gir rommet stemningen du trives med. Selv om trendbildet endres, maler du sannsynligvis ikke innendørs hvert halvår.

Les også: Ytterdør med farge

Med det nye fargekartet CANVAS ønsker Jotun å inspirere deg til å tenke på hjemmet som et tomt lerret du skal fylle med det du selv liker og bruke naturen som inspirasjon.

– Farge er det viktigste verktøyet vi har for å uttrykke oss visuelt. Selv om vi ikke alltid innser det, er vi alle fulle av ideer. Noen ganger behøver vi bare å finne motet til å uttrykke oss. CANVAS er Jotuns måte å gi deg det motet på; å vise deg at alle innerst inne kan være en kunstner, sier Lisbeth Larsen, Global Colour Manager i Jotun.

Er du nybegynner med farger kan du starte med fargesirkelen som viser at nabofarger beriker hverandre, mens fargene som er lengst fra hverandre skaper komplementære kontraster. Er du allerede godt i gang med å utforske farger i hjemmet, kan du ta et steg til høyre eller venstre for komplementærfargene for nye og ikke minst spennende kombinasjoner.

Tips! Det er ikke bare veggene som kan få et nytt strøk. Gi møblene nytt liv med maling, miljøvennlig og enkelt!

Mal alt i samme farge

Å male lister og taket i samme farge som veggen er blitt vanlig for å skape en større helhet i rommet.

Les også: 11 tips til deg som vil male med farger

– I et rom med farger på veggene vil et hvitt tak se ut som et lokk. Bruk heller samme farge, men i en lysere tone, så vil fargene gli over i hverandre og skape harmoni, sier interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord hos XL-BYGG.

Lek med glansen

Interiørarkitekten anbefaler også å male listene med en blankere glans enn veggen, da er de lette å holde rene og treets karakter kommer bedre frem.

– Jeg ville ikke brukt matt maling på treverk. Det blir litt tamt. Tre er et levende materiale som kler mer glans.

Les også: Slik sparkler du veggen

Ulike glansgrader skaper milde kontraster. Ved å bruke litt høyere glans på detaljer som dører og lister, vil de stå fram i møte med matte flater. En helblank maling vil for eksempel oppleves noe mørkere enn en helmatt, og på den måten skape et monokromt uttrykk som likevel er kontrastfylt og spennende.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!