XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Er det krav til brannprosjektering?

Brannsikring er en viktig del av ethvert byggeprosjekt. Hos XL-BYGG kan du som proffkunde få veiledning i alt fra valg av materialer til utforming av større brannkonsept.

Dersom det skal oppføres nybygg, søkes om bruksendring av eksisterende bygg, gjøres endring av brannceller eller oppdeling av bruksenheter, stilles det som oftest krav om brannprosjektering.

Formålet med dette skal først og fremst være å berge liv, deretter å begrense verditap dersom en brann bryter ut i den aktuelle bygningen. Det stilles ulike krav til brannsikkerhet i forskjellige typer bygninger, basert på hvilken tiltaksklasse bygget hører til i.

Hjelp til brannprosjektering

– Vi får ofte spørsmål rundt ulike brannkrav og godkjente byggemåter i bolighus, spesielt når det er snakk om flere leiligheter i en bolig eller rekkehus, forteller proffselger Vegard Harby Thomassen hos XL-BYGG Mathisen & Co i Alta.

Les også: Slik hjelper du kunden med å velge riktige vinduer

Som proffens foretrukne samarbeidspartner, skal vi i XL-BYGG bidra til å forenkle din hverdag. Det innebærer blant annet å bistå med alt fra tips til produkter med gode brannhemmende egenskaper, til råd om hvordan gipse en bærevegg eller sette opp godkjent brannvegg mellom ulike boenheter. Våre fageksperter i byggevarehusene har god kjennskap til SINTEFs ulike anbefalinger og andre generelle krav til brannsikring.

Er du byggherre og ønsker rådgivning i forbindelse med kommunal saksbehandling eller søknadsplikt, kan vi i XL-BYGG sette deg i direkte kontakt med Mesterguppens Arkitekttjenester. Disse kan også være til god hjelp dersom dere står fast i spørsmål om regelverk eller krav til tekniske løsninger.

Bilde: XL-BYGG bidra til å forenkle din hverdag. Foto: XL-BYGG

Her får du bistand fra Norges største fagmiljø på trehus, og våre dedikerte arkitekter, ingeniører, saksbehandlere og arealplanleggere kan hjelpe deg med alt fra en liten endring til komplett brannprosjektering for bygg og anlegg i tiltaksklasse 1 og 2.

Forenklet eller analytisk prosjektering?

Dersom en enebolig skal bygges i samsvar med preaksepterte ytelser, kan man velge forenklet prosjektering. Antall etasjer i bygget og avstand til eiendomsgrensen eller nabobygninger kan være faktorer som utløser krav til en mer analytisk prosjektering.

Les også: Slik unngår du reklamasjon på ytterdøren

– Ligger bygget mindre enn åtte meter fra en nabobygning, vil det for eksempel være strengere krav til brannmotstand i tilliggende yttervegger og vinduer, forklarer Vegard Harby Thomassen.

Velg riktige produkter

Alle byggverk som oppføres i henhold til TEK17 skal prosjekteres og bygges sånn at risikoen for at brann skal oppstå, utvikle og spre seg, er lav. Materialer og produkter som brukes i konstruksjonen skal ha egenskaper som bidrar til at bygget oppfyller kravene i denne forskriften.

Les også: Proff kurs

– Spør oss gjerne om tips og anbefalinger til materialer som bidrar til bedre brannsikkerhet. Det kommer også stadig nye og bedre produkter på markedet, vår jobb er å gjøre det enklere for deg som håndverker å ta de beste branntekniske valgene for ditt byggeprosjekt, understreker proffselgeren.