XL-BYGG logoXL-BYGG logo
mann monterer ny fabrikkmalt kledning på en husveggmann monterer ny fabrikkmalt kledning på en husvegg
mann monterer ny fabrikkmalt kledning på en husveggmann monterer ny fabrikkmalt kledning på en husvegg

Ferdig fasade før vinteren? Slik får du best sluttresultat

Velger dere ferdigbehandlet kledning kan du og sluttkunden spare tid og penger – og kle ytterveggene året rundt.

Ferdig grunnet kledning har på lang vei blitt standard i byggeprosjekter.

Ved å ta det enda et skritt videre og levere fabrikkmalt kledning med mellomstrøk eller toppstrøk, vil du som byggherre og håndverker få større fleksibilitet – i tillegg til å levere fra deg et bygg med de beste forutsetninger for et godt sluttresultat.

Les også: Dette er populært på fasaden nå

Velger dere å bruke en kledning som er beskyttet mot vær og vind fra start, kan kledningsprosjekter gjennomføres året rundt. Det åpner også muligheten for å gjennomføre flere prosjekter totalt sett.

For deg som leverandør gir også en fabrikkmalt kledning større marginer sammenlignet med en ubehandlet kledning, særlig hvis vi ser på prosjektbestillinger der bygget skal leveres ferdigmalt.

Fabrikkmalt kledning med toppstrøk

Brumunddal har markert seg på verdenskartet med verdens høyeste trehus. Mjøstårnet er en forsmak på fremtidens bygg, og strekker seg mot himmelen med sine 18 etasjer.

På den andre siden av veien ligger XL-BYGG Proff Brumunddal. Her tilbyr de trevare som også har vært med på å revolusjonere trebyggindustrien de siste årene.

Det siste innen fabrikkmalt kledning er ferdig grunnet kledning med toppstrøk. Det vil si at kun flekking av spikerhull og endeved er nødvendig. Man kan vente inntil fem år med neste behandling.

På bildet under ser du kledningen ULTIMALT Proff 10, som leveres med ett strøk grunning og tre strøk DRYGOLIN Nordic Extreme. Foto: G3 Gausdal Treindustrier

hvitt sørlandshus med fabrikkmalt ULTIMALT kledning hvitt sørlandshus med fabrikkmalt ULTIMALT kledning

Penger å spare

Proffselger Kenneth Stuksrud hos XL-BYGG i Brumunddal minner om at fabrikkmalt kledning med grunning eller mellomstrøk lenge har vært et godt alternativ, særlig når vi raskt går mot en kaldere årstid og kledningen ikke trenger å males.

– Dette er noe som blant annet reduserer risikoen for reklamasjoner i etterkant, sier Stuksrud.

For sluttkunden er det også penger å spare på å velge fabrikkmalt kledning. Dersom alternativet er å leie inn malere for etterbehandlingen, kan det til og med bli et rimeligere alternativ.

Ønsker kunden derimot å påføre både grunning og to strøk på egen hånd, vil det være mulig å spare penger på å velge ubehandlet. Men da er vi tilbake til at årstid og værforhold vil legge begrensninger på når prosjektet kan gjennomføres.

Fordeler med fabrikkmalt kledning

  • Fabrikkmalingen skjer innendørs, noe som er med og hever kvaliteten.
  • Den industrielle påføringen sikrer riktige påføringsmengder under kontrollerte forhold der vær og vind ikke er avgjørende for sluttresultatet.
  • Overflaten på kledningsbordene er mer homogen, har mindre fiberreisning og gir god vedheft for malingen. Dette gir bedre sluttresultat.
  • Det eneste man må passe på før kledningen monteres er riktig lagring, slik at man ikke monterer kledning med et for høyt fuktinnhold.

Viktig etterarbeid

Vær obs på at fabrikkmalt ikke er det samme som ferdigmalt. Viktige detaljer må passes på både under og rett etter montering.

– Etter at kledningen er satt opp, er det svært viktig at det gjennomføres flekking av spikerhull og endeved behandles. Endene av bord som er endepløyde må også behandles på samme måte, uavhengig av om man kjøper ferdig grunnet, med mellomstrøk eller toppstrøk, sier Skar.

Han anbefaler videre at den som monterer kledningen gjør denne jobben, da det er mest praktisk. Grunnen er at det kan være vanskelig å komme til for å gjøre dette etter at monteringen er ferdig.

Årets nyheter på kledning-fronten

Hos XL-BYGG møter du proffselgere som alltid er oppdatert på siste nytt i bransjen. Vi anbefaler produkter av god kvalitet fra kjente leverandører, og bidrar gjerne med å finne gode løsninger der du har behov for dette.

Her kan du lese litt om noen av de siste nyhetene på kledning fra Moelven, Talgø, Bergene Holm og G3 Gausdal Treindustrier – resten kan vi fortelle deg neste gang vi møtes i ditt lokale XL-BYGG varehus:

ULTIMALT Proff 10: Ferdigmalt kledning

nærbilde av en moderne hytte med fabrikkmalt kledning, ULTIMALT Proff 10 fra G3 Gausdal Treindustrier

Foto: G3 Gausdal Treindustrier

G3 Gausdal Treindustrier har i 2023 lansert den ferdigmalte utvendige kledningen ULTIMALT Proff 10, som kommer med hele 10 års garanti.

Denne kledningen leveres med 4-sidig råtebeskyttelse, 1 strøk grunning og hele 3 strøk med DRYGOLIN Nordic Extreme fra Jotun.

Nyheten ULTIMALT Proff 10 kan monteres hele året, uavhengig av vær og temperatur. Kledningen leveres i mange ulike profiler og med fritt valg av malingsfarge fra Jotun.

Moderne hus med mange vinkler og Ædel kledning fra Bergene Holm i grått.Moderne hus med mange vinkler og Ædel kledning fra Bergene Holm i grått.

Ædel ferdig beiset kledning må først vedlikeholdes etter ca 5 år. Foto: Bergene-Holm

Ferdig beiset kledning fra Bergene Holm

ÆDEL er en ny kledning fra Bergene Holm, som kan leveres i åtte ulike profiler. Kledningen kommer i ni naturlige beisfarger, og er behandlet med et to-stegs transparent beissystem.

Første strøk gir god råtebeskyttelse med tilsatt pigment, deretter påføres et beskyttende toppstrøk med tilleggspigment. Det sikrer en kledning med vakker farge og gode vedlikeholdsintervaller.

2.0-versjonen av MøreRoyal kledning

MøreRoyal kledning 2.0 kommer som en etterlengtet innovasjon for proffmarkedet i byggebransjen, og er den aller første royalimpregnerte kledningen som kan dokumenteres i brannklasse D.

Dere kan sømløst benytte den nye kledningen i planlagte prosjekter, uten at dette utløser økt dokumentasjonsbehov og fraviksanalyser.

Siden MøreRoyal kledning 2.0 leveres ferdigbehandlet, vil den heller ikke endre brannklasse etter at den er ferdig montert på vegg.

En MøreRoyal-kledning vil først trenge påfyll av olje etter 10-20 år. Foto: Talgø MøreRoyal

Hus med mørk brun MøreRoyal kledning.Hus med mørk brun MøreRoyal kledning.
reklameplakat for MøreRoyal kledning 2.0reklameplakat for MøreRoyal kledning 2.0

Værbitt nyhet fra Moelven

Værbitt fra Moelven er en CU-impregnert og innfarget furukledning med lang levetid, og er et godt alternativ til royalkledning. Værbitt er branntestet, dokumentert og godkjent i brannklasse D-s2, D0.

Værbitt er perfekt i områder med mye vær, og et godt valg for de som ønsker minst mulig vedlikehold.

Kledningen trenger et nytt strøk med beis etter 6-8 år dersom man ønsker å beholde den opprinnelige fargen, hvis ikke lar du bare treet gråne jevnt etterhvert som den utvendige fargen slites av.

Neste usynlige fasadeskruer

Visste du at du hos XL-BYGG kan kjøpe spesialskruer til farget kledning fra Essve?

Med fasadeskrue med farget senkhode blir innfestingen nesten usynlig. Skruene matcher vedlikeholdsvennlige kledninger fra Moelven, Kebony, Talgø, Alvdal og Bergene Holm, og finnes med svart, brunt, lysegrått og hvitt hode.

Les også: Velg fasadeskruer som gir en stilren kledning

Ettersom skruen til utvendig panel og fabrikkmalt kledning har senkhode og er i syrefast kvalitet, forhindres fuktinntrengning og dermed uønskede "sørgerender" i fasaden. Syrefast kvalitet tåler norsk klima og avsetter ikke rust når skruen utsettes for fuktighet.

Med fargede skruer som går nesten i ett med fasaden, får huset et helhetlig uttrykk.

Ikke glem etterisolering

Skal dere skifte kledning på et gammelt hus, bør dere alltid anbefale kunden å etterisolere ytterveggene samtidig. Å etterisolere fra utsiden er den beste løsningen rent byggteknisk, og gjør det også mulig å bo i huset mens arbeidet pågår.

Les også: Rehabilitere under terreng? Dette må du huske på!

Fasadesystemene Glava Pluss System og Glava Veggplate 31 er begge godt egnet for både nybygg og rehabilitering. De minimerer kuldebroer, og kan gi en slankere konstruksjon enn ved normal utforing med treverk.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!