XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Store alukledde vinduer på moderne hus med stor utepeis.Store alukledde vinduer på moderne hus med stor utepeis.
Store alukledde vinduer på moderne hus med stor utepeis.Store alukledde vinduer på moderne hus med stor utepeis.

Alukledde vinduer eller trevinduer? Dette er fordelene som betyr noe

Når kundene dine skal velge nye vinduer er det både praktiske og estetiske hensyn å ta i betraktning. Vinduene skal passe stilen til huset, isolere godt, matche budsjettet og gjerne være vedlikeholdsvennlige.

Trevinduer har rammer og sprosser laget av treverk, og har vært standarden i mange år.

Alukledde vinduer er trevinduer som har aluminiumsbeslag på utsiden. Disse kommer i mange ulike stiler og er kjent for sin holdbarhet. Et annet, men ikke like utbredt alternativ, er vinduer i helaluminium.

XL-BYGG har både tre- og alukledde vinduer fra kjente kvalitetsleverandører som Gilje, NorDan, Natre, Norgesvinduet, Lyssand, Frekhaug og Uldal.

Dersom du har en kunde som er usikker på om det lønner seg å velge rene trevinduer eller vinduer med alukledning, kan kanskje denne listen over fordeler og ulemper ved de ulike valgene være til hjelp:

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Fordeler med alukledde vinduer

  • Kunden får et vindu med de samme gode egenskapene som et trevindu.
  • De har god holdbarhet og lang levetid.
  • Er motstandsdyktige mot korrosjon og værpåvirkning.
  • Alukledde vinduer trenger ikke annet vedlikehold enn en vask i blant.
  • Du slipper å male vindu, slik garantien oppfordrer til innen 5 år på trevinduer.
  • For dem som ikke er vant med pussing, sliping og maskering for å få ett fint resultat, så unngår en det med alukledning.
  • Passer spesielt godt til hus med en moderne eller industriell stil.
  • Kan også leveres med matt glans for et mykere uttrykk.
  • Alukledde vinduer kan leveres i ulike farger.
Alukledde vinduer med sort farge på innsiden av vinduet.

Bilde: Alukledde vinduer fra Uldal kan fås som tofarget. Det betyr at du for eksempel kan få vinduer med hvit ramme utvendig og sort ramme og karm inne i huset. Foto: Uldal

Ulempen med alukledde vinduer

I all hovedsak sies det at det ikke finnes noen ulemper ved å velge vinduer som har aluminiumskledning på utsiden, men dette er to faktorer som kan avgjøre valget:

  • De koster litt mer i innkjøp enn trevinduer, men det er viktig å huske på at dette spares inn igjen da de ikke trenger maling eller mye vedlikehold utvendig.
  • Ønsker kunden et hus som kun består av treverk, er ikke vinduer med alukledning riktig valg.
Gilje eXtra med aluminiumsbekledning.

Bilde: Gilje eXtra stenger støyen ute samtidig som du holder varmen inne. eXtra-serien omfatter toppsvingvindu, fastkarm og innadslående vindu. Alle har U-verdi 0,8 eller bedre og flere av produktene er Svanemerket. Foto: Gilje

Tips! Strekker ikke budsjettet helt til? Det er ingenting i veien for å velge alukledde vinduer der behovet tilsier det, for eksempel i høyden der det er vanskeligere å gjennomføre nødvendig vedlikehold, og trevinduer ellers.

Hvorfor velge vinduer av tre?

Stue med stort vindu i tre med sprosser og balkongdør.

Bilde: Vinduer i tre er produsert av fingerskjøtt og laminert tre med naturlig impregnering. De har en høy andel kjerneved fra furu som isolerer godt. Foto: Natre

  • Vinduer av tre gir et naturlig utseende og en følelse som kan forbedre estetikken i hjemmet. Vinduene er regnet for å ha et penere og varmere uttrykk enn for eksempel PVC-vinduer.
  • Treverket kan pusses og males, slik at du står fritt til å endre farge både innvendig og utvendig.
  • Vinduer med høy andel kjerneved isolerer godt.
  • Dagens vinduer av tre er overflatebehandlet mot sopp og råte slik at de tåler norsk vær og vind.
  • De er rimeligere i innkjøp enn alukledde vinduer, og er et miljøvennlig valg.
  • Trevinduer leveres ferdig malt, og har mange års holdbarhet før de må males.

Ulempen med vinduer av tre

  • Vinduene må vedlikeholdes med jevne mellomrom, da vinduene blir mer påvirket av vær og aldring over tid.

Bilder under: En klar fordel med vinduer av tre er at de kan males eller beises på nytt for å matche ulike stiler og preferanser. Foto: NorDan & Uldal

Hytte med trevinduer.Hytte med trevinduer.
Trevindu med profilerte utskjæringer på utsiden.Trevindu med profilerte utskjæringer på utsiden.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!

Bilder over: Gilje eXtra stenger støyen ute samtidig som du holder varmen inne. eXtra-serien omfatter toppsvingvindu, fastkarm og innadslående vindu. Alle har U-verdi 0,8 eller bedre og flere av produktene er Svanemerket. Foto: Gilje