XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Store pvc-vinduer fra gulv til tak med utsikt mot havet. Store pvc-vinduer fra gulv til tak med utsikt mot havet.
Store pvc-vinduer fra gulv til tak med utsikt mot havet. Store pvc-vinduer fra gulv til tak med utsikt mot havet.

PVC-vinduer med lang levetid

Drømmer du om vinduer med lang levetid og lite vedlikehold, kan du trygt velge PVC-vinduer. Her forteller vi deg hvorfor, og avliver noen myter om plastvinduer samtidig.

Det kan være lett å velge det trygge og velkjente, nemlig vinduer i tre. Men med dagens teknologi er det ingen grunn til å velge bort bærekraftige PVC-vinduer, som fritar deg for tidkrevende vedlikeholdsarbeid.

Les mer om vedlikeholdsfrie vinduer her

Du kan få PVC-vinduer til både moderne og tradisjonelle bygg. Dette er plastvinduer som er utviklet over mange år, og dagens uttrykk både ser ut og føles som treverk.

Vinduene kan dessuten leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, som balkongdør og heve-/skyvedører – og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

Les også: Dette bør du vite før du velger nye vinduer

Myter om plastvinduer

Du har kanskje hørt at PVC-vinduer gulner, isolerer dårlig, sprekker opp og er dårlig for miljøet? Glem det, dette er myter. Kanskje har de oppstått fordi mange har opplevd dette med hagemøbler av PVC?

PVC-materialene som brukes til å lage vinduer er forskjellige fra de som brukes i møbler. Vinduer i plast har unike egenskaper som gjør at klimatiske forhold ikke bidrar til gulning eller oppsprekking i vinduets levetid.

Så lenge du sørger for regelmessig vasking av profilene, forblir plastvinduer pene. Ifølge SINTEF Byggforsk har PVC-vinduer en forventet levetid på minimum 30-40 år.

Les også: Mer om vedlikeholdsfrie vinduer her

PVC-vinduer isolerer godt

Store pvc-vinduer i lyst kjøkken.

Bilde: PVC-vinduer har like god isolasjonsevne som tradisjonelle trevinduer. Foto: H-fasader

Fordi karmer og rammer i PVC-vinduer er konstruert med hulrom, har de like god isolasjonsevne som tradisjonelle trevinduer. Sammenligner du PVC-vinduer og trevinduer med identiske mål, glasspakke og profil, vil du se at varme- og lydisoleringsevnen er på akkurat samme nivå.

Det er heller ingen grunn til å styre unna plastvinduer for miljøets skyld. PVC er et resirkulerbart materiale som kan brukes på nytt.

Laboratorietester viser at PVC-vinduer kan resirkuleres hele syv ganger før de taper seg i kvalitet. Og selv da kan materialet brukes til andre type produkter.

PVC er brannhemmende

Noen tror at PVC-vinduer bidrar til brannutvikling. Det mange kanskje ikke vet er at materialet hovedsakelig består av salt, og at salt er brannhemmende av natur.

Materialet slutter faktisk også å brenne så snart flammekilden fjernes, og branngassene er ikke farligere enn branngasser fra andre vanlige bygningsmaterialer.

Priser på PVC-vinduer

PVC-vinduer er rimeligere enn andre vedlikeholdsvennlige vinduer, men vi anbefaler ikke å velge de aller billigste til et bolighus eller hytte, for det kan fort gå utover isolasjonsevnen og dermed strømregningen.

Uansett er nye vinduer en investering som krever at du bruker litt tid på planleggingen. Med PVC-vinduer kan du i hvert fall glemme å sette av tid til tidkrevende vedlikehold, kun vasking er nødvendig.

Kan man male PVC-vinduer?

Nei, det er ikke anbefalt å male PVC-vinduer, ettersom disse er laget av plast. PVC-vinduer vil verken gulne, bleke eller sprekke opp – derfor vil det heller ikke være nødvendig å male disse.

Ønsker du derimot muligheten til å male om vinduene i en annen farge i løpet av deres levetid, bør du heller velge tradisjonelle trevinduer.