XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Vedlikeholdsfrie PVC-vinduer

Drømmer du om vedlikeholdsfrie vinduer med lang levetid, kan du trygt velge PVC. Her forteller vi deg hvorfor, og avliver noen myter om plastvinduer samtidig.

Det kan være lett å velge det trygge og velkjente, nemlig vinduer i tre. Men med dagens teknologi er det ingen grunn til å velge bort bærekraftige PVC-vinduer, som fritar deg for tidkrevende vedlikeholdsarbeid.

Både til moderne og tradisjonelle bygg, kan du få PVC-vinduer. Dette er plastvinduer som er utviklet over mange år, og dagens uttrykk både ser ut og føles som treverk. Vinduene kan dessuten leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, som balkongdør og heve-/skyvedører – og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

Les også: Dette bør du vite før du velger nye vinduer.

Myter om plastvinduer

Du har kanskje hørt at PVC-vinduer gulner, isolerer dårlig, sprekker opp og er dårlig for miljøet? Glem det, dette er myter. Kanskje har de oppstått fordi mange har opplevd dette med hagemøbler av PVC?

PVC-materialene som brukes til å lage vinduer er forskjellige fra de som brukes i møbler. Vedlikeholdsfrie vinduer i plast har unike egenskaper som gjør at klimatiske forhold ikke bidrar til gulning eller oppsprekking i vinduets levetid. Så lenge du sørger for regelmessig vasking av profilene, forblir plastvinduer pene. Ifølge SINTEF Byggforsk har PVC-vinduer en forventet levetid på minimum 30-40 år.

Les også: Mer om vedlikeholdsfrie vinduer her

PVC-vinduer isolerer godt

Bilde: PVC-vinduer har like god isolasjonsevne som tradisjonelle trevinduer. Foto: H-fasader

Fordi karmer og rammer i PVC-vinduer er konstruert med hulrom, har de like god isolasjonsevne som tradisjonelle trevinduer. Sammenligner du PVC-vinduer og trevinduer med identiske mål, glasspakke og profil, vil du se at varme- og lydisoleringsevnen er på akkurat samme nivå.

Det er heller ingen grunn til å styre unna plastvinduer for miljøets skyld. PVC er et resirkulerbart materiale som kan brukes på nytt. Laboratorietester viser at PVC-vinduer kan resirkuleres hele syv ganger før de taper seg i kvalitet. Og selv da kan materialet brukes til andre type produkter.

Brannhemmende PVC

Noen tror at PVC-vinduer bidrar til brannutvikling. Det mange kanskje ikke vet er at materialet hovedsakelig består av salt, og at salt er brannhemmende av natur. Materialet slutter faktisk også å brenne så snart flammekilden fjernes, og branngassene er ikke farligere enn branngasser fra andre vanlige bygningsmaterialer.

Priser på vedlikeholdsfrie vinduer

PVC-vinduer er rimeligere enn andre vedlikeholdsfrie vinduer, men vi anbefaler ikke å velge de aller billigste til et bolighus eller hytte, for det kan fort gå utover isolasjonsevnen og dermed strømregningen. Uansett er nye vinduer en investering som krever at du bruker litt tid på planleggingen. Med PVC-vinduer kan du i hvert fall glemme å sette av tid til tidkrevende vedlikehold, kun vasking er nødvendig.