Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Parkettgulv

Parkettgulv har et slitesterkt gulvsjikt, er formstabilt og enkelt og raskt å legge. Parkett er varmt å gå på, kan slipes ned og hvert bord har sin unike trestruktur.

Mønstre og staver i parkett

Generelt kan vi si at valg av mønster og antall staver bestemmes ut fra størrelsen på rommet gulvet skal legges i.

1-stavs parkett passer i alle rom, men kommer virkelig til sin rett over større flater. I mindre rom kan parkett med 2- eller 3-stavs passe bedre. Du kan få gulv med tilsvarende design og farge i både 1-, 2- og 3-stavs utførelse, slik at du kan kombinere dette i boligens ulike rom. Ønsker du et mønstergulv gjør fiskebeinsparkett seg godt i store rom, og skaper et herskapelig uttrykk.

Artikkelbilde-Boen-Eik-Adagio-Fiskeben-Click.jpg

Bilde: Fiskebensmønster gir en herskapelig stil i rommet. Avbildet er gulvet Eik Adagio fra Boen. (Foto: Boen)

Forskjellige overflater i parketten

Tidligere var 3-stavs, slipt og lakkert parkett det mest vanlige. Nå benyttes det imidlertid mekanisk bearbeiding for å skape røffe gulv i vintagestil, slette gulv eller gulv med fasede kanter. For å gi gulvet ekstra god slitestyrke, og minimere frekvens av vedlikehold, påføres toppsjiktet olje eller lakk. Visste du forresten at gulv med matt lakk føles varmere å gå på enn gulv med blank lakk?

Artikkelbilde-Kahrs-Eik-Paris-Plank-700x700.jpg

Bilde: Parkett fås i ulike farger, strukturer og glansgrader i lakken. Avbildet er Eik Paris fra Kährs som har ultramatt lakk. (Foto: Kährs)

Riktig underlag er viktig

Det å velge feil underlag er den største og vanligste tabben gulvkjøpere gjør. For å kunne ha glede av det nye gulvet så lenge som mulig, er det viktig at du legger et riktig underlag nederst. Det finnes ulike underlag for ulike undergulv, type gulv som skal legges og ønskede egenskaper.

Rett valg av underlag vil kunne bidra til å redusere trinnlyd, gi god effekt av gulvvarme, og motvirke fuktskader eller skjøter som sklir fra hverandre. Kjøper du et gulv med lang garanti, bør du velge et tilsvarende underlag som varer hele garantiperioden ut. Da får du de egenskapene og det lydbildet du ønsker deg. 

Galleri_inspo_Kahrs-Eik-Torum-1050x650.jpg

Bilde: Gulvet blir ikke bedre enn underlaget, så det er viktig å velge et godt gulvunderlag. Bildet viser Eik Torum fra Kährs. (Foto: Kährs)

Parkett og gulvvarme? Ikke noe problem!

Parkett har en høy ledningsevne og kan derfor med fordel legges over gulvvarme. Det finnes ulike typer gulvvarmeprodukter på markedet, både på strøm og vann. Uansett hvilken type du har, finnes noen råd som er felles for alle gulvvarmeanlegg:

• Parketten bør legges så tett mot underlaget som mulig for best varmeoppnåelse
• Maksimal effekt av varmesystemet er 60 W/m2
• Overflatetemperatur på undergulvet er maks. 27 °C
Tresortene bøk og lønn bør ikke anvendes sammen med gulvvarme, da disse er mer følsomme for de påkjenninger som gulvvarme gir

Galleri_inspo_Boen-PopEikPlank_1050x650.jpg

Bilde: Ikke bruk gulvtepper med underside av gummi eller annet tett materiale dersom du har gulvvarme. Dette vil isolere varmen under teppet, og kan skade parketten. Bildet viser Pop Eik Plank fra Boen. (Foto: Boen)

Tre påvirkes av klimatiske forhold

Treverk er et levende materiale som påvirkes av omgivelsene. Trefuktigheten styres av luftens relative fuktighet, som er forholdet mellom «tørr» og «våt» temperatur. På våre breddegrader varierer klimaet ganske mye fra sommer til vinter. Dette har virkning også innendørs, spesielt i fyringssesongen. Når det fyres, blir luften tørrere inne, og man opplever da gjerne at treet trekker seg litt sammen. Dette vil igjen utjevnes når det blir høyere luftfuktighet innendørs i sesonger med varmere vær.

Velg matchende lister

For optimal finish bør du velge gulvlister som står i stil til gulvet ditt. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot gulv, så ser du hvor flott det blir!

Gulvlister_illustrFerskvann.jpg

Gulvlister fås i mange profiler, ulike farger og som heltre eller MDF-belagte. (Illustr.: Ferskvann)

Galleri_utstilling_gulv_4_1050x650.jpg

Bilde: Ta turen innom et av våre varehus og se det store utvalget av gulv. (Foto: XL-BYGG)