XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Valg av ny vegg

Skal du bygge eller pusse opp vegg og himling? Velg mellom alt fra trepanel og behandlede veggplater, til spilevegg og gipsplater i de forskjellige rommene.

Når du skal pusse opp og fornye veggene innendørs, har du mange muligheter innen materialvalg. Vi i XL-BYGG hjelper deg gjerne i å finne ut hva som er den rette løsningen for deg. Spør om råd fra en av våre hyggelige eksperter neste gang du kommer innom!

Kjapt med veggplater

Ønsker du å raskt se resultater, er ferdigbhandlede veggplater et smart alternativ. Med ferdigmalte eller tapetserte plater, slipper du sparkling, pussing og maling, og får ferdig vegg på 1-2-3. Behandlede veggplater er enkle å montere og godt egnet til både nybygg og restaurering. Ønsker du imidlertid tydelig tekstur og en vegg som er nærmest mulig naturen, så er heltrepanel perfekt for deg.

Les også: Enkel oppussing med veggplater

Når du skal pusse opp eller fornye hjemmet, er taket også med i prosessen. Hvordan ønsker du for eksempel at rommets akustikk skal være? Valg av himling altså innetak har utrolig mye å si for både lyd- og lysforholdene i rommet.

Her er fire gode tips om vegg:

  • Panel trenger ikke males – med beis eller olje beholder du gløden i treverket
  • Velg panel etter din egen stil – i dag finner du et stort utvalg som passer de fleste stiler
  • Spar tid ved å kjøpe ferdigbehandlet panel fra fabrikk
  • Gå for ferdigmalte plater hvis du vil ha et topp resultat på kort tid

Les også: Treplate til vegg - hvilken type bør du velge?

Bilde: Trepanel er miljøvennlig og fås i både ubehandlet, malt og beiset utførelse. Bildet viser granpanelet Skumre, som er ferdig behandlet og klar til montering. Foto: Bergene Holm AS

Heltrepanel

Trepanel er det mest miljøvennlige alternativet du kan velge som innvendig overflate i boligen din. Tre tar opp fuktighet og lagrer varme, noe som bedrer inneklimaet. I tillegg har tre gode akustiske egenskaper, er varmeisolerende og et holdbart materiale.

Les også: Hvordan velge riktig gulv

I Norge produseres panel av furu eller gran. Furu er et mykt treslag som gir en glatt overflate og flott høvelfinish. Gran er lysbestandig, og holder den lyse, flotte overflaten lenge.

MDF-plater

Bilde: Velger du MDF-plater til veggen kommer du raskt frem til ferdig vegg. Foto: Byggma

MDF-plater er et fabrikert treprodukt laget av mykt trevirke. Platene er slitesterke, lette å vaske og kan lett overmales hvis du vil finne frem malekosten. MDF-plater finnes i mange utførelser og design. Platene kan benyttes i både nye og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende.

Les også: 11 tips til deg som vil male med farger

Trefiberplater

Trefiberplater veggplater med høykvalitets trefiberkjerne. Veggplatene er laget av kvernet tremasse som deretter blir kokt i vann, før de blir presset under høyt trykk og høy varme. Platene blir deretter malt fem strøk.

Les også: Hvordan male innendørs

Bilde: Huntonit trefiberplater finnes i flere utførelser og design, og er dessuten godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Huntonit

Platene kommer i mange varianter av fresing, design og farger, så med trefiberplater kan du enkelt skape en personlig stil i hjemmet. Du får trefiberplater både med utseende som hele plater og panelbord. Trefiberplatene er slitesterke og kan overmales. Monteringen er også noe du klarer selv. Pass på at grunnlaget er i vater før du skrur de opp, platene har også skjulte skjøter.

Visste du forresten at trefiberplatene fra Huntonit er ferdigbehandlede veggplater som anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund?

Kryssfinér

Plater i kryssfinér består av tynne finérlag som er krysslimt flere ganger. Det er stabilt, krymper lite og har gode styrkeegenskaper. Kryssfinér kommer i tre kvaliteter når det kommer til platenes utseende:

  • Toppkvalitet: En feilfri plate uten små kvister og misfarging. Passer dersom du vil ha en ubehandlet vegg.
  • Mellomste kvalitet: Kan ha innvokste kvister og ubetydelige reparasjoner. Kvister på inntil 5 mm er tillatt.
  • Laveste kvalitet: Kan ha synlige kvister, enkelte fargefeil og sprekkes tillates. Brukes derfor gjerne til konstruksjon, og ikke til synlige, dekorative formål.

Bilde: Walls2Paint-plater malt i Jotun sin farge 8469 Green Leaf. Foto: Forestia

Sponplater

Walls4You er veggplater i spon, med ferdig pålagt fibertapet i topp kvalitet og lekkert design. Det finnes et bredt utvalg av tapeter i flere kolleksjoner. Med det enkle låsesystemet klikker du platene sammen for rask montering.

Les også: Sparkel: Få veggen hel igjen

Walls2Paint er i likhet med Walls4You veggplater i spon. Platene er grunningsfoliert på to sider og tapetsert med fibertapet. Veggplatene klikkes enkelt sammen og males eller tapetseres. De malingsklare veggplatene finnes i flere utførelser, farger og design. De fungerer like godt for både nybygg og renovering, og monteres raskt og enkelt på en eksisterende vegg eller direkte på stenderverk. Du trenger verken å sparkle eller pusse, du sparer dermed tid. Veggplatene har en slitesterk overflate og er vaskbare.

Bilde: Brente toner og gylne nyanser bringer det naturlige inn i rommet. Avbildet er Walls2Paint malt med Jotun Lady Adventure. Foto: Forestia

Gipsplater

Dagens gipsplater tåler mer enn tidligere, og er et anvendelig produkt som interiørveggplater eller i himling. Du får gipsplater i ulike formater og tykkelser, og til både innendørs og utendørs bruk. Ulike plater til innendørs bruk har ulike egenskaper, for eksempel tynnere plater som kan monteres for rehabilitering utenpå eksisterende vegger.

Les også: Nytt bad på en helg? Bruk baderomsplater

En av de største fordelene med gipsplater er at de ikke påvirkes av luftfuktighet og temperatur, noe som gjør de godt egnet når du skal male eller tapetsere. Det er også et miljøvennlig produkt uten limstoffer i produksjonen.

Spilevegg

En spilevegg har både praktiske og visuelle egenskaper. Spiler gir bedre akustikk i et rom, og er derfor svært praktiske i moderne boliger med store veggflater. De gir en lun følelse, samtidig som de kan gi et eksklusivt uttrykk og kan skille soner i rommet. Spiler kan brukes på både vegger og i tak, eller som for eksempel sengegavl montert på veggen.

Du får både enkeltspiler og spileplater, slik at du kan bygge spileveggen selv

Les også: Slik får du det stilig med spiler

Hobbyplater

I tillegg til de ovennevnte veggplatene er hobbyplater et mye brukt produkt til mindre snekkerarbeid i hjemmet, men da gjerne til for eksempel hyller eller benker. Du får både ubehandlede hobbyplater, hvitmalt av tre og melamin hvor kjernen er av spon.

Velg lister som matcher

For optimal finish bør du velge lister som står i stil til veggen og gulvet. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot vegg og gulv, så ser du hvor flott det blir.

Les også: Legg gulv(lista) høyere!

Bilde: Listverk fås i mange profiler, ulike farger og forskjellige materialtyper. Illustrasjonsfoto: XL-BYGG