XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Gi veggene et løft med innvendig trepanel

Ferdigbehandlet trepanel, spiler og veggplater gir nye muligheter og redusert tidsbruk når du skal friske opp veggene i huset eller på hytta. Trevegg inne er en trend igjen.

Etter to tiår dominert av gipsplater og glatte vegger er treverk på veggen tilbake. Trevegger er solide og miljøvennlige, samtidig tar du med deg naturen inn og skaper en tidløs stemning i hjemmet.

Bilde: Moelven Sprekkpanel beiset i fargen Fjellgrå. Foto: Moelven

Mange muligheter med trepanel

Rene, bærekraftige og naturlige materialer er det vi ønsker å omgi oss med hjemme, og da er det ikke så rart at trepanel er tilbake i trendbildet. Hvitlasert eller pigmentert panel er førstevalget for mange, da det gir et naturlig og trehvitt uttrykk som ikke gulner over tid. Denne typen panel bidrar til et nordisk uttrykk, og kombineres gjerne med lyse tregulv. Ellers viser trendene at kalde farger som grå er på vei ut og at varmere farger som brun og gråbrun er på vei inn. Eksempler på panel som treffer denne trenden er Mørkne og Skumre fra Bergene Holm.

I dag leverer XL-BYGG ferdigbehandlet panel fra blant annet Moelven og Bergene Holm med både maling, beis og olje i en rekke farger. Det gir et pent sluttresultat og redusert tidsforbruk.

Les også: Lyst eller mørkt gulv? Dette bør du tenke på!

På hytter har transparent, mørkt panel som er beiset eller interiøroljet, vært populært en god stund. Ifølge Moelven holder denne trenden seg fremdeles, spesielt på fjellhyttene. Panel i fargene Fjellbrun og Skigardsgrå er Moelvens bestselgere her.

Bilde: Hvitpigmentert panel, slik som Lysne fra Bergene Holm, bidrar til en nordisk stil. Foto: Bergene Holm

Spiler bryter opp og demper romklang

Med spiler får du et organisk innslag i rom der det ellers er slette flater. Spiler som er hvittonet, beiset eller oljet, lar gløden og strukturen i treverket skinne gjennom. Spiler brukes ofte som et kontrastelement på hele eller deler av en vegg.

De gir også en positiv effekt på akustikk og romklang, og kan brukes både i tak og vegger. Bak spilene er det vanlig å montere en akustikkduk som både gir en ensartet bakgrunn og demper lyd. Det gir en behagelig romklang i hus hvor overflatene ellers er slette og harde. Spilenes struktur, med små mellomrom mellom hver spile, er det som bryter lyden.

Bilde: Spiler bryter opp, gir et organisk innslag og demper lyd. Foto: Combiwood Barkevik

Fås som løpemeter eller som plater

Tradisjonelt bygges spilevegger spile for spile. Det er en tidkrevende jobb, men gir muligheter til å være kreativ. Du kan leke deg med vinkler, montere spilene i ulike høyder eller tilpasse mot skrå vegger. Når det gjelder treslag er det mest vanlig å bruke eik, men du får dem også i bjørk, ask og furu.

Les også: Slik bygger du din egen spilevegg

En raskere løsning er å bruke ferdige spileplater eller moduler. De er tilpasset veggflater med standardmål og monteres like enkelt som vanlige veggplater. Både Protre, Combiwood og Bergene Holm leverer ferdigbehandlede spiler i løpemeter, mens Combiwood og Protre også har spileplater.

Bilde: Du kan også montere veggplater på badet, men pass på å bruke veggplater egnet for fukt. Foto: Fibo

Veggplater som kan monteres i alle rom

Vil du ha slette vegger er det plater som er løsningen. Med ferdig malte eller tapetserte plater, får du flotte vegger raskt. De er enkle å montere og egner seg godt til både nybygg og restaurering. Dagens plater kan også monteres i flere typer rom enn tidligere, Huntonit Proff Vegg er et eksempel på en slik plate. Den er klassifisert til klimaklasse 2 og kan by på et par viktige fordeler kontra vanlige plater i klimaklasse 1:

  • De kan monteres i rom hvor det anbefales bruk av fuktbestandige materialer, som baderom
  • De har ekstra toleranse for svingninger i fukt og temperatur og kan monteres selv om bygget ikke er temperert

Les også: Nytt bad på en helg? Bruk baderomsplater

Den ekstra toleransen bidrar til at platene beveger seg svært lite etter montering. Dermed er det minimal risiko for sprekker i skjøtene. Det gjør dem også godt egnet til å lage listefrie løsninger mot tak da du kan montere dem et par millimeter fra taket, og fuge overgangen uten å være bekymret for at det skal sprekke opp. Vi anbefaler uansett at du bruker en fleksibel fugemasse. Selve monteringen av platene er helt lik som vanlige veggplater.

Bilde: Huntonit Proff Vegg passer i alle rom i huset da de tåler endringer i fukt og temperatur bedre enn vanlige veggplater. Foto: Byggma

Allergivennlige og skrufaste

Huntonit Proff Vegg leveres ferdig grunnet med 3 strøk og trenger kun to toppstrøk før veggene er ferdig. De er laget av trefiber uten tilsetning av lim og anbefales av Norges Astma- og allergiforbund. Huntonit Proff Vegg har veldig god skrufasthet, og tåler vekten av tunge bokhyller og lignende gjenstander.

Les også: Huntonit veggplater

Hos XL-BYGG finner du ulike typer plater: Nevnte Huntonit Proff Vegg er en trefiberplate. Trefiberplater er veggplater med høykvalitets trefiberkjerne malt i fem strøk. Trefiberplater finnes i mange utførelser, de er slitesterke og kan lett overmales. Platene er også anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Ellers får du MDF-plater som er et fabrikkert treprodukt laget av mykt trevirke. I likhet med trefiberplater er MDF slitesterke, lette å vaske og kan overmales. Finnes i mange utførelser og design. Platene passer i både nye og eldre hjem, og gir et klassisk utseende. Walls4You er veggplater i spon, ferdig pålagt fibertapet i topp kvalitet og lekkert design. Det finnes et bredt utvalg av tapeter i flere kolleksjoner. Med et enkelt låsesystem klikker du bare platene sammen for rask montering.

Bilde: Skap helhet med vegg og list i samme farge og gulv som harmonerer. Foto: Moelven

Tenk helhet i rommet

Gode rom handler ikke bare om materialene og fargen på veggene, men samspillet mellom vegger, tak, gulv og listverk. Det er først da du oppnår helhet i rommet.

Mange velger farger som går ton-i-ton. Det vil si at fargene ikke er helt like, men kommer fra samme fargefamilie. Her kan du få hjelp og inspirasjon fra leverandørene i våre byggevarehus, som ofte leverer matchende tilbehør. Leverandørene av panel har for eksempel kolleksjoner der både panel, listverk og utforinger er laget for å passe sammen. Sjekk ut Onyks, en Bergene Holm-kolleksjon med utvalgte foringsdimensjoner og listverk i sort beis. Onyks passer til mørke vinduer, som blir stadig mer utbredt både til hytter og hus.

Les også: Beis eller maling - Hva er best?

Få hjelp av våre eksperter

Synes du det er vrient å velge, viser vi deg gjerne forskjellige alternativer i ditt lokale byggevarehus, slik at du enkelt kan ta og føle på det som kanskje blir din neste vegg. Ta gjerne også med deg disse tre gode tipsene på veien:

  • Velg panel etter din egen stil
  • Bruk tid på å finne lister som passer perfekt
  • Spar tid ved å kjøpe ferdigbehandlet panel eller plater