Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Gi veggene et løft med naturlige treprodukter

Ferdigbehandlet panel, spiler og siste generasjon veggplater gir nye muligheter og redusert tidsbruk når du skal friske opp veggene i huset eller på hytta.

Miljøbilde_Sprekkpanel_Fjellgrå-Moelven-800x600.jpg

Bilde: Moelven Sprekkpanel beiset i fargen Fjellgrå. (Foto: Moelven)

Mange muligheter med panel

En lang periode med mye tid hjemme har ført til at vi ser hjemmene våre med nye øyne og oppdager nye behov. Det har blant annet konsekvenser for hvordan vi vurderer materialbruk, og i dag legger mange vekt på at materialene skal være rene, bærekraftige og naturlige.

Da er det ikke så rart at trepanel er tilbake i trendbildet. I dag leverer både Moelven og Bergene Holm ferdigbehandlet panel med både maling, beis og olje i en rekke farger. Det gir et pent sluttresultat og redusert tidsforbruk.

Hvitlasert eller pigmentert panel er førstevalget for mange da det gir et naturlig og trehvitt uttrykk som ikke gulner over tid. Denne typen panel bidrar til et nordisk uttrykk, og kombineres gjerne med lyse tregulv. Ellers viser trendene at kalde farger som grå er på vei ut og at varmere farger som brun og gråbrun er på vei inn. Eksempler på panel som treffer denne trenden er Mørkne og Skumre fra Bergene Holm.

Miljøbilde_hvitpigmenter panel_Bergene Holm-800x600.jpg

Bilde: Hvitpigmentert panel, slik som Lysne fra Bergene Holm, bidrar til en nordisk stil. (Foto: Bergene Holm)

På hytter har transparent, mørkt panel som er beiset eller interiøroljet, vært populært en god stund. Ifølge Moelven holder denne trenden seg fremdeles, spesielt på fjellhyttene. Panel i fargene Fjellbrun og Skigardsgrå er Moelvens bestselgere her. Samtidig ser de en dreining mot at flere nå ønsker seg litt lysere farger.

Spiler bryter opp og demper romklang

Med spiler får du et organisk innslag i rom der det ellers er slette og mer livløse flater. Dette forsterkes ved at spilene som regel er hvittonet, beiset eller oljet, for å la gløden og strukturen i treverket skinne gjennom. Spiler brukes ofte som et kontrastelement på hele eller deler av en vegg.

De gir også en positiv effekt på akustikk og romklang. Bak spilene er det vanlig å montere en akustikkduk som både sørger for å gi en ensartet bakgrunn og å absorbere lyd. Spilenes struktur, med små mellomrom mellom hver spile, er også med på å bryte lyd. De lyddempende egenskapene er særlig en fordel i hus med slette, harde overflater som sjelden er innredet med lyddempende elementer som tykke gardiner og tepper på gulvene.

Miljøbilde_Spiler_Combiwood-800x600.jpg

Bilde: Spiler bryter opp, gir et organisk innslag og demper lyd. (Foto: Combiwood Barkevik)

Fås som løpemeter eller som plater

Tradisjonelt bygges spilevegger spile for spile. Det er en tidkrevende jobb, men gir muligheter til å være kreativ. Du kan blant annet leke deg med vinkler, montere spilene i ulike høyder eller tilpasse mot skrå vegger. Når det gjelder treslag er det mest vanlig er å bruke eik, men du får dem også i bjørk, ask og furu.

En raskere løsning er å bruke ferdige spileplater- eller moduler. De er tilpasset veggflater med standardmål og monteres like enkelt som vanlige veggplater. Dermed er det fort gjort å fornye en vegg eller to med spiler. Både Protre, Combiwood og Bergene Holm leverer ferdigbehandlede spiler i løpemeter, mens Combiwood og Protre også har spileplater.

Veggplater som kan monteres i alle rom

Vil du ha slette vegger er det plater som er løsningen. Nå finnes det slette veggplater som både er allergivennlige, kan monteres i flere typer rom enn før, og som har enda bedre skrufeste.

Huntonit Proff Vegg er et eksempel på en slik plate. Den er klassifisert til klimaklasse 2 og kan by på et par viktige fordeler kontra vanlige plater i klimaklasse 1:

  • De kan monteres i rom hvor det anbefales bruk av fuktbestandige materialer.
  • De har ekstra toleranse for svingninger i fukt og temperatur og kan monteres selv om bygget ikke er temperert.

Den ekstra toleransen bidrar til at platene beveger seg svært lite etter montering. Dermed er det minimal risiko for sprekker i skjøtene. Det gjør dem også godt egnet til å lage listefrie løsninger mot tak da du kan montere dem et par millimeter fra taket, og fuge overgangen uten å være bekymret for at det skal sprekke opp. Vi anbefaler uansett at du bruker en fleksibel fugemasse. Selve monteringen av platene er helt lik som vanlige veggplater.

MIljøbilde_Huntonit Proff Vegg_Byggma-800x600.jpg

Bilde: Huntonit Proff Vegg passer i alle rom i huset da de tåler endringer i fukt og temperatur bedre enn vanlige veggplater. (Foto: Byggma)

Allergivennlige og skrufaste

Huntonit Proff Vegg leveres ferdig grunnet med 3 strøk og trenger kun to toppstrøk før veggene er ferdig. De er laget av trefiber uten tilsetning av lim og anbefales av Norges Astma- og allergiforbund. Huntoniy Proff Vegg har veldig god skrufasthet, og tåler vekten av tunge bokhyller og lignende gjenstander.

Husk på helheten

Gode rom handler ikke bare om materialene og fargen på veggene. Enten du velger veggplater, panel eller innslag av spiler bør det være sammenheng mellom vegger, tak, gulv og listverk. Det er først da du oppnår helhet i rommet.

Mange velger farger som går ton-i-ton. Det vil si at fargene ikke er helt like, men kommer fra samme fargefamilie. Her kan du få hjelp og inspirasjon fraleverandørene, som ofte leverer matchende tilbehør. Leverandørene av panel har for eksempel kolleksjoner der både panel, listverk og utforinger er laget for å passe sammen. Legg også merke til Onyks, en Bergene Holm-kolleksjon med utvalgte foringsdimensjoner og listverk i sort beisfarge. Onyks passer til mørke vinduer, som blir stadig mer utbedt både til hytter og hus.