Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Nytt gulv i heltre? Her er alternativene dine

Lite slår heltregulv når det gjelder å skape god og rustikk stemning i et rom. Er det eikegulv, furugulv eller kanskje grangulv som står på ønskelisten?

–  Det handler ofte om følelser når man velger heltregulv, forteller butikkansvarlig Øyvind Olsøy i XL-BYGG i Mjøndalen.

– Heltregulv oppleves ofte som det mest autentiske og riktige til et eldre gårdshus eller en hytte. Det er det helt naturlige valget, forklarer han.

Dette er argumenter som for mange helt oppveier det faktum at tregulv kan bli lettere slitt og at det trenger mer vedlikehold. I motsetning til laminat og parkett, oppleves heltregulv som levende og mest naturlig.

Les også: Dette er gulvtrendene vi inspireres av nå

Olsøy har selv lagt heltregulv både hjemme og på hytta, og skjønner godt hvorfor dette er et opplagt valg for mange.

– De heltregulvene vi selger mest av, er furugulv. Det brukes mye i hytter og boliger, forklarer Olsøy.

Han møter også kunder som ønsker seg heltregulv til restaurering av eldre hus og de som bare ønsker seg en god og rustikk stemning hjemme.  Heltregulv kommer stort sett i bredder fra 13 til 20 centimeter, mens enkelte mer eksklusive typer, kommer også i opp til 30 centimeter brede planker.

Heltregulv – fra billigst til dyrest:

Grangulv og furugulv på budsjett

De vanligste heltregulvene kommer i gran eller furu. Dette er de smaleste dimensjonene, fra 11 til 18 cm brede planker. Ubehandlet natursortering koster ca 600 kroner pr m2.

Bilde: Et heltregulv i furu kan du behandle på mange måter. Dette gulvet er oljet grått. (Foto: Moelven Wood)

Ferdigbehandlet furugulv til medium pris

Midt i prissjiktet finner du ferdig oljet og behandlet furugulv til omkring 800 kroner pr m2.

Bilde: Dette furugulvet fra Moelven Wood er behandlet med lys olje. (Foto: Moelven Wood)

Heltre eikegulv i premiumklassen

Eik, ask og bjørk er mer eksklusive tresorter. Eikegulvet Rustic Nordic er en børstet levende sortering av eikegulv med kvist, noe som reduserer prisen på gulvet med 30-40 prosent sammenlignet med de mest eksklusive heltregulvene i eik. Dette gulvet kommer i mange fargetoner. Målet er 20x147, og gulvet koster 1400-1500 kroner pr m2.

Bilde: Et heltregulv kjennes varmt under bare føtter. Dette er Herregårdsgulvet eik Kongle fra Moelven Wood. (Foto: Moelven Wood)

De mest eksklusive eikegulvene

Den fineste sortering av eikegulv fra Moelven i dimensjonen 20 x 147 koster omkring 2000 kroner pr m2. Denne gir et kvistfritt gulv og en rolig struktur, og er laget av det fineste råstoffet.

Bilde: Et eikegulv i heltre er klassisk og varig. Dette heter Herregårdsgulv Arctic.(Foto: Moelven Wood)