Gulv er som så mye annet: Straks du begynner å se nærmere på temaet, dukker det opp stadig nye ting – og ikke minst: Nye ord!
Vi i XL-BYGG lever av å gjøre det vanskelige enklere for deg, og står alltid klare for å svare på alt du lurer på. Vurderer du å legge nytt gulv hjemme, anbefaler vi å starte med et besøk hos oss. Vil du varme opp ordforrådet på forhånd, har vi satt opp et lite minileksikon her med ord og uttrykk som kan være nyttige å se på:
Hva er parkett laget av?
Et parkettgulv består normalt av tre lameller – eller lag – med treverk. Sammen blir de til svært stabile gulvbord som er 13-15 mm tykke. Disse festes til hverandre med et klikksystem. Treverket i det midterste sjiktet ligger 90 grader på tvers mot det øvre og nedre laget, noe som sørger for at gulvet blir svært formstabilt og motstår vridning eller bevegelser.
Toppsjiktet er vanligvis 3,5-3,8 mm tykt, og kan bestå av ulike treslag, som eik, ask, bøk, bjørk, lønn – eller nåletrær som furu og gran. Tverrsjiktet og bunnsjiktet består oftest av gran eller furu.
Trykk her for å lese mer om parkettgulv
Hva betyr 1-stavs parkett?

Trestykkene som ligger øverst på parkettbordet kalles staver. Parkett lages med én, to eller tre staver på et og samme parkettbord. På en-stavs parkett er hele parkettbordet dekket av kun ett stykke trevirke, på tre-stavs parkett er parkettbordet dekket av tre smalere stykker.
Les også: Dette er gulvtrendene vi inspireres av nå
Hva er laminat laget av?
Et laminatgulv består av flere sjikt med materialer som settes sammen i en lamineringsprosess. Den indre kjernen består vanligvis av en trefiberplate med svært høy tetthet. Dekoren består av papir som oftest imiterer utseendet til tre, stein eller andre materialer, som ligger beskyttet under en hard og slitesterk overflate.
Sammenliknet med parkett koster laminatgulv som regel mindre, det tåler mer av vann og støt, men kan ikke slipes eller endres farge på – og kan føles kjøligere og hardere under føttene enn ekte treverket i parkett.
Trykk her for å lese mer om laminatgulv
Hva betyr avretting?
Når du skal legge nytt gulv, må underlaget være helt flatt og hardt. Gulvavretting er et middel du kan bruke, og består av en flytende masse som du fordeler jevnt utover underlaget.
Ved hjelp av en såkalt piggrulle – tenk kjevle med pigger på, montert på skaft – fjerner du luftbobler i avrettingsmassen og sørger for at den blir godt fordelt. Så lenge den dekker alle ujevnheter helt, vil den herde til et helt flatt undergulv – klart for legging av det gulvmaterialet du har valgt.
Hva er et flytende gulv?

Dette begrepet brukes om gulvmaterialer som legges på underlaget uten å limes eller spikres fast, slik som for eksempel plankegulv med heltre må.
Parkett, laminat eller vinylgulv, derimot, klikkes sammen bit for bit, og ligger løst på gulvet – der fotlistene settes på for å skjule den nødvendige glippen som kreves mellom gulv og vegg. Slike gulvmaterialer vil nemlig bevege seg litt med endringer i luftfuktigheten, og trenger derfor å «flyte» fritt – slik at ikke disse små bevegelsene gjør at gulvet slår seg eller buler.
Hva er da et flak?
Et sammenhengende del av et flytende gulv kalles ofte et flak, og et slikt flak må ikke hektes fast i hjørner eller døråpninger – det må kunne bevege seg fritt i alle retninger, som forklart over. Legger du parkett både i stua og i gangen, vil du ofte måtte lage en skjøt i overgangen mellom rommene for å sikre bevegelsesfrihet. Da har du to flak, ett i hvert rom.
Hvis du har varmekabler i ulike soner som er koblet til to ulike termostater i huset, er det viktig at hvert flak er koblet til samme termostat for å sikre jevn temperatur i materialer som henger sammen.
Les også: Slik reparerer du eller sliper et parkettgulv
Hvorfor bruker man en kile?
Når du legger gulv, setter du ned kiler mellom gulvmaterialet og veggen for å sikre at avstanden blir riktig. Flytende gulv trenger nemlig litt bevegelsesfrihet, og jo større gulvet er, jo flere millimeter slingringsmonn må det være. Kilene som brukes til gulvlegging kan knekkes av på ulike tykkelser, slik at du kan sette den ned og få den avstanden som leggeanvisningen sier at ditt gulv skal ha. For at garantien skal gjelde, er det viktig at dette er gjort riktig.
Hva er et slagjern?
Dette er et verktøy som kan likne litt på et brekkjern, og er laget for å slå sammen gulvbord der du ikke kommer til med en slagkloss. Typisk bruk er på det siste bordet med parkett, laminat eller vinyl som du legger inntil veggen, og som må bankes sammen for å feste seg riktig til bordet ved siden av. Da hekter du kanten på slagjernet inntil enden på gulvbordet, og banker forsiktig med en hammer på den andre enden.
Hva er en slagkloss?
Denne brukes når du legger parkett, laminat eller vinylgulv som klikkes sammen – og gulvbordene trenger et forsiktig slag for å bankes helt på plass. De ulike gulvprodusentene lager sine egne slag- eller håndklosser, som er tilpasset de ulike profilene på gulvbordet og ikke skader disse når du banker. Slagklossen skal du kun banke med, ikke på.
Hva er et undergulv?
Dette er flaten som du skal legge ditt nye gulv på, for eksempel betong eller sponplater. Undergulvet må være helt jevnt med maks 2 mm ujevnheter for innfri kravene til moderne gulvmaterialer. Har du større ujevnheter enn dette i undergulvet, risikerer du knirk og skader i skjøtene.
Les også: Vil du ha nytt gulv i heltre? Sjekk disse alternativene
Hva er en bevegelsesfuge?
Dette er mellomrommet som trengs mellom ytterkanten på flytende gulv og vegger eller faste elementer. Bevegelsesfugen er der for at trebaserte gulv skal ha plass til naturlig utvidelse og krymping med årstidenes vekslende luftfuktighet. Størrelsen på bevegelsesfugen kan variere mellom ulike gulv, så sjekk leggeanvisningen nøye.
Hvordan bruke en rettholt?
Dette er en rett «metallplanke» som brukes for å sjekke om et underlag er 100 prosent jevnt og flatt. Brukes før du skal legge gulv, der rettholten legges på og raskt gjør det synlig om det er glipper eller buler noe sted – som krever at du avretter gulvet før legging. Du kan bruke et gulvbord til dette, men det kan være vanskelig å vite om det er 100 prosent rett.
En rettholt er laget av metall, fås i flere ulike lengder, og sikrer at du ikke trenger å bekymre deg.
Hva er en fuktsperre?
En tynn plastduk på 0,2 mm som for eksempel må legges på alle betonggulv før du legger gulv oppå, for å hindre at fuktighet fra underlaget trenger inn i treverket i gulvmaterialet og skader eller deformerer dette.
Les også: Dette bør du vite før du skal legge gulv selv
Hva betyr not og fjær?
Dette er kantprofiler på enkelte tykke gulvbord i heltre, som gjør det mulig å få en presis skjøt. En utstående profil på den ene siden passer inn i en tilsvarende fordypning som er frest ut på den andre siden. Når disse delene skal føyes sammen, bankes fjæra (den utstående profilen) inn i nota (fordypningen).
Hvorfor bruke gulvunderlag?
Et mykt, dempende underlag legges mellom undergulv og det nye gulvet, for å dempe støy og trinnlyder og gjøre gulvet mer behagelig å gå på. Det vanligste er underlag i skum som er et par mm tykt og leveres på rull. Det finnes også underlag i kork, papp eller porøs trefiber med ulike egenskaper.