XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Valg av riktige festemidler til ulike typer kledning

Bruk av feil festemidler på fasaden fører ofte til rennemerker, fordi det oppstår en kjemisk reaksjon mellom stålet i festemidlene og impregneringen brukt på fabrikk.Vi forteller deg hvilke skruer du bør velge for å unngå stygge merker og misfornøyde kunder.

Ser vi på utviklingen innen materialer som brukes til kledning, har det blitt mer vanlig med vedlikeholdsvennlige materialer som enten krever svært lite vedlikehold eller som rett og slett skal stå ubehandlet gjennom hele levetiden. Eksempler som kan nevnes er royalimpregnerte kledningsbord og kledning i termotre.

Dessverre viser erfaringene at mange bruker feil festemidler til vedlikeholdsvennlige materialer, og konsekvensen er ofte at fasaden blir skjemmet av rennemerker fra festemidlene. Grunnen til dette, er at det oppstår en kjemisk reaksjon mellom stålet i festemidlene og impregneringsvæskene som er blitt brukt til å behandle kledningsbordene på fabrikk. Det er imidlertid veldig enkelt å unngå denne typen problemer, og løsningen ligger i å bruke syrefaste fasadeskruer fra ESSVE som ikke er med på å danne kjemiske reaksjoner.

Forhindrer fukt

ESSVEs fasadeskruer byr imidlertid også på andre fordeler, og det dreier seg både om estetiske og mer tekniske egenskaper. For deg som skal montere kledningen og skru inn hundrevis av skruer i løpet av en dag, er det trolig viktig at de er lette å skru inn. De har en fiberskjærende spiss som sørger for at skruene trenger lett inn i alle typer materialer. Det sparer du krefter på i løpet av lange dager, og over tid vil det skåne deg for belastningsskader i både armer og skuldre. 

Syrefaste skruer er dessuten svært hardføre og tåler store belastninger. De er blant annet seigere enn andre typer skruer, noe som betyr at de kan ta opp ganske store bevegelser uten å ryke. Slike bevegelser kan eksempelvis oppstå når solen steker på fasaden. Fasadeskruene har dessuten en klemkant på skruehodet som sørger for at fukt ikke kan trenge inn.

tre bokser med fasadeskruer fra Essve

Bilde: ESSVES fasadeskruer med et lite, sylindrisk hode gir et pent sluttresultat. Gjengen like under hodet sørger for god klemkraft mot konstruksjonen under. (Foto: ESSVE)

Skruehoder som matcher fargen på fasaden

Skruehodene på ESSVES fasadeskruer har også estetiske kvaliteter mange vil sette pris på. Ettersom flere bruker vedlikeholdsvennlige, mer kostbare materialer til fasaden, legges det nemlig større vekt på totalinntrykk og kvalitet. Da er ikke nødvendigvis blanke, syrefaste skruer det beste valget. Det betyr nemlig at rader med skinnende skruehoder vil fremtre på fasaden, og det er det ikke alle som er interessert i.

Derfor har ESSVE, i samarbeid med de største trelastprodusentene på det norske markedet, utviklet fasadeskruer med fargede senkehoder som matcher de mest populære kledningsfargene - hvit, lys grå, brun, og svart. Ved å bruke fargene skruehoder blir skruene tilnærmet usynlig på fasaden, og svarer på kvalitetsbevisste kunders ønske om et helhetlig totalinntrykk. Om fargen på skruehodet ikke er av spesiell betydning, finnes skruene selvsagt også i blank utførelse.

Skrue med sylindrisk hode

En annen skrue du skal vite om, er fasadeskruer med sylindrisk hode. Hodet på disse skruene er svært lite og når de skrus inn blir hodet nærmest usynlig til tross for den blanke overflaten. Fasadeskruer med sylindrisk hode har, på lik linje med gulvskruer, en gjenge like under hodet. Denne gjengen sørger for svært god klemkraft mot underliggende konstruksjon og sikrer langvarig holdbarhet.

Vær smart og bruk riktige festemidler, så blir både du og kunden mer fornøyd med resultatet. Trenger du hjelp til valg av festemidler, er XL-BYGG aldri langt unna og vi er alltid klare til å ta en prat.