XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Moderne trehus med store vinduer fra Lyssand Frekhaug.Moderne trehus med store vinduer fra Lyssand Frekhaug.
Moderne trehus med store vinduer fra Lyssand Frekhaug.Moderne trehus med store vinduer fra Lyssand Frekhaug.

Når bør vinduene byttes?

Visste du at gamle vinduer kan stå for så mye som 40 prosent av varmetapet i boligen din? Sjekk her om du bør prioritere å bytte vinduer i år.

Er det en tid vi ikke har lyst til å bruke mer strøm enn nødvendig, er det nå. Høyere strømpriser har mer blitt regelen enn unntaket det siste året.

– Sannsynligvis har det aldri lønt seg mer med langsiktige investeringer i energieffektivisering av boligen, enn det gjør nå, sier Mats Tufte hos XL-BYGG Toten Tre.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Bør du bytte vinduer?

Ifølge Enova kan så mye som 40 prosent av varmetapet i boligen din skyldes gamle vinduer. Dersom du er usikker på om vinduene dine er modne for utskifting, se etter dette:

  1. Kjenner du at det trekker fra et lukket vindu? Da er det modent for utskiftning. Et godt tips er å sjekke for luftlekkasjer langs vinduskarmen med et stearinlys. Hvis flammen blafrer, er det ikke lenger tett.
  2. Ser vinduet skjoldete eller uklart ut selv om det er nyvasket, kan det være punktert. Du kan også se kondens på innsiden av det ytterste glasset. Kondensen kommer av varm luft som lekker ut i spalten mellom glassene.
  3. Vinduer fra før 1965 har ikke isolerglass, noe som naturlig nok betyr at vinduets isolasjonseffekt ikke er spesielt god.
Vindu fra NorDan med 3-lags glass i lys spisestue med eikemøbler.

Bilde: Vinduer med 3-lags glass gir lavere strømkostnader og merkbart mindre kaldras. Foto: NorDan

Velg 3-lags vinduer

Vinduer fra 1980-tallet har en isolasjonsverdi på rundt 2,4. Nye vinduer bør i dag ha en U-verdi fra 1,0 og ned til 0,8 eller lavere.

Over halvparten av vinduene som selges i Norge er fortsatt 2-lags vinduer, til tross for at 3-lags glass gir lavere strømkostnader og merkbart mindre kaldras. Selv om det er en større investering, anbefales det å velge 3-lags glass når du først skal bytte vinduer. Det vil både du og strømregningen ha glede av i minst 25-30 år fremover.

Les også: Derfor bør du velge soldempende glass

–  Vit at det er helt normalt at 3-lags glass kan dugge på utsiden. Det skyldes den gode isoleringsevnen, og kan enkelt unngås med antiduggbelegg, forteller Tufte.

Så mye kan du spare på å bytte vinduer

Gjennomsnittsprisen på strøm i desember 2022 var 223 øre per kWh på Østlandet. Et gjennomsnittlig norsk hus har et vindusareal på 25 kvadratmeter og vinduer fra 80-tallet med en U-verdi på 2,4. Dersom du bytter til nye vinduer med 0,8 i U-verdi, vil du på et år spare 3656 kWh. Det tilsvarer over 8000 kroner med samme strømpris, og hele 163 000 kroner over 20 år, ifølge NorDan klimakalkulator

Klappet & Klart: Du kan bestille gratis befaring fra XL-BYGG for sjekk av varmetap. Fortell oss om prosjektet, så kommer vi på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.

Slik fungerer det

Ta vare på vinduene

Vedlikehold av vinduene kan spare deg for den store malejobben. Tommelfingerregelen er at alt som er løst må bort og fruktig treverk skal være tørt før behandling. Dette er det du bør gjøre en gang i året:

  1. Vask og skyll vinduene grundig, det kan skjule seg løs maling og oppsprekking under skitt. Følg anvisningen fra produsenten på vaskemiddelet du bruker.
  2. Fjern og skrap bort alt som sitter løst. Bruk skarpe, sandpapir og stålbørste. La flekkene med bart treverk tørke.
  3. Grunn bart treverk med grunningsmaling beregnet på vinduer. Du kan også flekkgrunne. Er vinduene kittet, maler du 1-2 millimeter inn på glasset. Da renner ikke vannet ned mellom glass og sprossene. Sorte gummilister skal ikke males.
  4. Mal vinduene. Har vinduet sprosser kan du maskere først, så går jobben kjappere. Du kan også flekkmale flekkene som var skadet. Mal alltid to strøk.

Slik maler du vinduene ute:

Male vinduer ute

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!