Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Velg belegningssteinen som passer hos deg

Det finnes en rekke ulike typer belegningsstein, og hvilken du velger har mye å si for uttrykket på uteområdene. Du må både tenke på hvilken overflate du vil ha, hvilket format steinene skal ha og hvilken farge som passer.

Den mest populære typen belegningsstein er de tromlede. Denne steinen har slitte kanter og flater som gir et naturlig og rustikt utseende, noe som er med på å gi uteplassen et røft, men innbydende uttrykk. Hos XL-BYGG finner du blant annet disse tromlede belegningssteinene:

  • Asak Herregårdsstein
  • Aaltvedt Rådhus
  • Multiblokk Multimix 50
  • Aas Adel

Du kan også oppnå et røft uttrykk ved å velge belegningsstein med struktur i overflaten. Strukturen gir både et spill i seg selv og gjør at dekket får et levende uttrykk som hele tiden endres i takt med lysforholdene. Eksempler på denne typen stein er Aas Royal Adel, Multiblokk Multimix 50 struktur og Asak Relieff.

Røffe kanter og steiner med struktur er imidlertid ikke midt i blinken for alle. Ser du etter et strammere, mer moderne uttrykk, er det fullt mulig å gå for steiner med rette kanter og jevne overflater. Velger du belegningsstein med fasede kanter får du også et eksklusivt uttrykk. Her kan vi blant annet nevne Aaltvedt Torg, Aas Parkstein og Asak Arena.

Belegningsstein_Aas Adel_Aas Betong-800x600.jpg

Bilde: Aas adel er en solid tromlet belegningsstein. (Foto: Aas Betong)

Format og farger spiller inn

Husk at utrykket også påvirkes av formatet og fargen på belegningssteinene. Når det gjelder farger, er det typisk mulig å velge mellom grå, sort, rød eller fargemixer som grå- og rødmix. Det er selvsagt heller ikke noe i veien for å kombinere ulike farger for å skape kontraster og dele inn i soner. Fargevalget bør dessuten sees i sammenheng med farge på kledning, terrassebord og liknende – da oppnår du helhet. 

Når det kommer til formater, finnes både kvadratiske og avlange stein i ulike dimensjoner. De må forresten ikke ha rette kanter – Rose og Royal Rose fra Aas er eksempler på steiner med kurver og myke linjer.

Blegningsstein_multimix_miljo_multiblokk-800x600.jpg

Bilde: La fargen på belegningssteinene spille på lag med andre elementer på tomta. (Foto: Multiblokk)

Les også: Tips til deg som skal legge belegningsstein

Belegningsstein med ekstra egenskaper

Å velge belegningsstein til uteområdene handler ikke bare om form, overflate og farger. I en del tilfeller kreves det nemlig noen ekstra egenskaper. Derfor finnes det belegningsstein som blant annet er beregnet på:

  • Mer effektiv drenering av overflatevann enn vanlige steiner.
  • Tungtransport – som eksempelvis egner seg godt på et gårdstun med traktortrafikk.
  • Større parkeringsarealer
  • Områder der du vil ha det gressgrønt, men likevel kjøresterkt. Her kan gressarmering brukes.

Bygg en mur

Det er også mulig å bruke belegningsstein til å lage dekorative murer i hagen. Murer gir deg dessuten muligheten til å dele av tomten, skjerme for innsyn eller å lage platåer. En del type murer kan du bygge med vanlige belegningsstein, men det er viktig at du setter deg godt inn i hvilke produkter som egner seg til akkurat den muren du ønsker deg. En del stein egner seg for eksempel bare til hagemurer som er maksimalt 80 cm. høye, mens andre er beregnet til høyere murer og støttemurer.

Mur_av_belegningsstein_asak-800x600.jpg

Bilde: En mur av belegningsstein er både praktisk og dekorativt. (Foto: Asak)

Du skal også vite at det er mulig å felle inn lys i steiner, både på bakken og i murer. Med innfelte lys kan du for eksempel lage ledelys langs en hagesti, lyse opp en fin støttemur eller bare skape en lun stemning når mørket faller på.

Vi har regionale leverandører og utvalget vil derfor variere fra byggevarehus til byggevarehus i de ulike regionene. Uansett er vi sikre på at du finner en steintype du liker.