XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulvEn hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv
En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulvEn hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv

Skal du beise terrasse? Se enkel steg for steg-guide her

Har du planer om å beise terrassen så den er klar til sommersesongen? Gjør en grundig jobb med godt forarbeid, så ivaretar du uteplassen enda lenger.

2. Vask terrassen før beising

En årlig vask er noe du alltid bør gjøre for å vedlikeholde uteplassen din den best mulig. Et godt forarbeid gjør også at beisen vil trekke inn i treverket raskere og bedre. Start med å vaske terrassen før beising:

  • Flytt unna møbler og planter, og fei vekk rusk fra terrassen.
  • Ved å rense terrassen med terrasserens får du et godt utgangspunkt før beisingen. Den løsner tidligere beis og olje. Dekk til planter så de ikke blir skadet. Ta også selv på gummistøvler, hansker og briller for å beskytte hud og øyne.
  • Bruk en hard kost og skrubb terrassen. Følg bordets retning med kosten, skyll godt med vann etterpå for å få bort vaskemiddelet.
  • Pass på at treverket er helt tørt før du starter å beise eller olje.

Slik beiser du terrassen

3. Slik beiser du terrassen

Når treverket har tørket etter vasken, bør du maskere områder som ikke skal beises. Så er du klar til å gå i gang.

  • En malepute med forlengelsesskaft er enkelt og effektivt å bruke. Jordan Easypad kan brukes både til sliping av terrasse, og til beis og maling. Fest på påføringspaden, så kan du enkelt gå over med beis på to bord av gangen.
  • Det fine er at Easypad også drar med seg overskytende beis. Resultatet blir jevnere og du gjør jobben mer effektivt. Bruk en mindre pensel for å komme til i kriker og kroker, og på enden av terrassebordene.
  • Du kan også bruke rull og fordriver, eller pensel og klut. Det viktigste er å få på akkurat nok beis, og å tørke bort overskytende beis.
  • Påfør beisen i et tykt lag som du drar utover i lange drag. For mye beis kan danne film og lage skjolder. For lite vil på motsatt side ikke mette treverket godt nok, og det vil slites fortere.

4. Velg kvalitetsbeis

Uansett hvilken overflatebehandling du går for, er den viktig for å ivareta terrassen din. Dropper du vedlikehold, blir den lett misfarget og flisete.

Terrassebeis er laget for å beskytte impregnert treverk, og gir bedre beskyttelse mot vær og vind enn for eksempel olje. I tillegg trenger du ikke beise like ofte som med olje. Beisen holder godt om du gjør det riktig første gang.

Dersom du likevel ønsker å olje terrassen, ser du hvordan her.

Du kan velge mellom vanntynnet beis eller oljebasert beis. Vanntynnet beis tørker fortere, og kan være fint om du kun har en helg til arbeid på hytta. Går du for vanntynnet, bør du beise omtrent hvert tredje år. Oljebasert beis er lettere å få jevn og et pent resultat, men den bruker litt lenger tid på å tørke. Den holder i cirka 3-4 år.

5. Hvilken farge skal beisen ha?

Det finnes en rekke forskjellige nyanser av beis. Det er finest å velge en som passer til fargen på huset ditt. Fordelen med å velge beis med pigment, er at den også beskytter mot UV-stråling. Fargen vil derfor holde seg bedre, og du unngår at terrassen falmer og blekes raskt.

Fargene som oftest går igjen, er ulike gråtoner og brune toner. Disse er nøytrale og tidløse farger, som passer til de aller fleste hus og uteområder.

I ditt lokale XL-BYGG varehus kan du hente med deg ulike fargekart og fargeprøver hjem.

Mer om terrasse og vedlikehold