XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Person som holder på å beise terrassen med pensel.Person som holder på å beise terrassen med pensel.
Person som holder på å beise terrassen med pensel.Person som holder på å beise terrassen med pensel.

Beise terrassen? Slik gjør du det riktig

For å beise terrassen på en effektiv og holdbar måte, er det viktig med grundig rengjøring og forberedelse av treverket. Med egnet beis til jobben og tørre værforhold får du best resultat.

Har du planer om å beise terrassen så den er klar til sommersesongen? Gjør en grundig jobb med godt forarbeid, så ivaretar du uteplassen enda lenger.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Se video av hvordan du beiser terrasse her:

Les også: Hvordan vaske terrasse

Les også: Slik oljer du terrassen

1. Når er det lurt å beise terrassen?

Når gradestokken holder over 10 grader og er tilstrekkelig tørr, er det optimalt å beise terrassen. Vår og tidlig sommer er gode tidspunkter.

Ta en titt på værmeldingen og velg noen dager med overskyet vær. Beis bør verken utsettes for regn eller direkte sollys før den har tørket. For at den skal sette seg fint, trenger du også en jevn temperatur gjennom hele døgnet.

Dette utstyret trenger du

 • Feiekost
 • Hansker, briller og gummistøvler
 • Skrubbekost
 • Plast og tape for å dekke til områder
 • Rull og fordriver
 • Forlengerskaft
 • Pensel og klut
 • Malepute
 • Terrassebeis

2. Vask før beising av terrassen

Person som vasker terrasse med vann og kost før beise terrassen.

Bilde: Vask med terrasserens for å klargjøre treverket for beising og hjelper til med å fjerne gammel beis eller olje fra terrassen. Foto: Jordan

Vask terrassen årlig for å vedlikeholde den best mulig. Et godt forarbeid gjør også at beisen vil trekke raskere og bedre inn i treverket. Start med å vaske terrassen før beising:

 • Flytt unna møbler og planter, og fei vekk rusk fra terrassen.
 • Ved å rense terrassen med terrasserens får du et godt utgangspunkt før beisingen. Den løsner tidligere beis og olje. Dekk til planter så de ikke blir skadet. Ta også selv på gummistøvler, hansker og briller for å beskytte hud og øyne.
 • Bruk en hard kost og skrubb terrassen. Følg bordets retning med kosten, skyll godt med vann etterpå for å få bort vaskemiddelet.
 • Pass på at treverket er helt tørt før du starter å beise eller olje.
Kost som skrubber terrasse før beise terrassen.

Bilde: Skrubb terrassen godt før du beiser eller oljer. Foto: Jordan

Hvor lenge må terrassen tørke etter vask for beising?

Terrassen trenger 3-4 dager med oppholdsvær for å tørke etter vask. Temperatur og solforhold kan påvirke tørketiden.

3. Slik beiser du terrassen

Person som holder på å beise terrassen med rulle.

Bilde: Bruk rulle, pensel eller Jordan Easypad når du skal beise terrassen. Foto: Nordsjö

Når treverket har tørket, bør du maskere områder som ikke skal beises.

 • En malepute med forlengelsesskaft er enkelt og effektivt å bruke. Jordan Easypad kan brukes både til sliping av terrasse, og til beis og maling. Fest på påføringspaden, så kan du enkelt gå over med beis på to bord av gangen.
 • Det fine er at Easypad også drar med seg overskytende beis. Resultatet blir jevnere og du gjør jobben mer effektivt. Bruk en mindre pensel for å komme til i kriker og kroker, og på enden av terrassebordene.
 • Du kan også bruke rull og fordriver, eller pensel og klut. Det viktigste er å få på akkurat nok beis, og å tørke bort overskytende beis.
 • Påfør beisen i et tykt lag som du drar utover i lange drag. For mye beis kan danne film og lage skjolder. For lite vil på motsatt side ikke mette treverket godt nok, og det vil slites fortere.
Beise terrassen med pensel.Beise terrassen med pensel.
En som holder på å beise terrassen med rulle.En som holder på å beise terrassen med rulle.

Bilder over: Pass på å påføre nok beis når du beiser terrassen. Foto: Jordan

4. Velg kvalitetsbeis

Uansett hvilken overflatebehandling du går for, er den viktig for å ivareta terrassen din. Dropper du vedlikehold, blir den lett misfarget og flisete.

Terrassebeis er laget for å beskytte impregnert treverk, og gir bedre beskyttelse mot vær og vind enn for eksempel olje. I tillegg trenger du ikke beise like ofte som med olje.

Dersom du likevel ønsker å olje terrassen, ser du hvordan her.

Du kan velge mellom vanntynnet beis eller oljebasert beis:

 • Vanntynnet beis tørker fortere, og kan være fint om du kun har en helg til arbeid på hytta. Går du for vanntynnet, bør du beise omtrent hvert tredje år.
 • Oljebasert beis er lettere å få jevn og et pent resultat, men den bruker litt lenger tid på å tørke. Den holder i cirka 3-4 år.

Ofte stilte spørsmål

1. Hvor ofte må terrassen beises?

Et godt utgangspunkt er å beise hvert tredje år. Hvor ofte du må beise kommer an på hvor værutsatt terrassen din er, og hvilket produkt du bruker. Enkelte produkter kan beskytte treverket i opptil ti år, selv om utseende kanskje trenger en oppfriskning oftere.

2. Når kan man gå på terrassen etter beising?

Hvor lang tørketid beis har, varierer fra hvilket produkt du bruker. Under de riktige forholdene kan du ta i bruk terrassen etter et døgn, men stort sett går det 3-4 dager. Les instruksen på beisen du har valgt.

3. Kan man ta 2 strøk med terrassebeis?

Mer betyr ikke nødvendigvis bedre. I utgangspunktet skal du ikke trenge å gå over en andre gang med beis om du har gjort et godt forarbeid. Det viktigste er å få på akkurat nok beis for å mette treverket godt nok. Ser du at det trekker inn fort, bør du ha på mer beis mens du går over vått i vått. Husk å fjerne overskytende beis for å få et jevnt resultat.

4. Når kan man beise en ny terrasse?

Har du bygget ny terrasse, bør du overflatebehandle den så snart materialet har tørket. Impregnerte materialer bruker 4-6 uker på å tørke, avhengig av værforholdene.

5. Kan man beise en tidligere oljet terrasse?

Det er fullt mulig å gå fra olje til beis. Da må du gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å beise.

6. Kan man beise terrasse i sol?

Det er ikke anbefalt å beise i sterk sol. Beisen vil tørke inn for fort og legge seg ujevnt på terrassebordene. Velg en periode med overskyet, stabilt vær over 10 grader. Da får du tid til å gå over med et jevnt strøk og ende med et fint resultat.

7. Når kan man beise terrasse etter regn?

Det er viktig at terrassen er ordentlig tørr før du beiser. Stort sett bør en vente 3-4 dager etter regn før beising. Har det vært en periode med mye regn, bør du vente et par dager ekstra.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!