XL-BYGG logoXL-BYGG logo
En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulvEn hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv
En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulvEn hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv

Skal du beise terrasse? Se enkel steg for steg-guide her

Har du planer om å beise terrassen så den er klar til sommersesongen? Gjør en grundig jobb med godt forarbeid, så ivaretar du uteplassen enda lenger.

Les også: Alt om vedlikehold av terrasse

Les også: Slik oljer du terrassen

1. Finn de beste værforholdene

Ta en titt på værmeldingen og velg noen dager med overskyet vær. Beis bør verken utsettes for regn eller direkte sollys før den har tørket. For at den skal sette seg fint, trenger du også en jevn temperatur gjennom hele døgnet.

Optimalt sett er kjøligere vær (over 10 grader) fint, da det tar lenger tid før beisen setter seg og tørker inn. Da får du tid til å gjøre jobben ordentlig og presis.

Dette utstyret trenger du

 • Feiekost
 • Hansker, briller og gummistøvler
 • Skrubbekost
 • Plast og tape for å dekke til områder
 • Rull og fordriver
 • Forlengerskaft
 • Pensel og klut
 • Malepute
 • Terrassebeis

2. Vask terrassen før beising

En årlig vask er noe du alltid bør gjøre for å vedlikeholde uteplassen din den best mulig. Et godt forarbeid gjør også at beisen vil trekke inn i treverket raskere og bedre. Start med å vaske terrassen før beising:

 • Flytt unna møbler og planter, og fei vekk rusk fra terrassen.
 • Ved å rense terrassen med terrasserens får du et godt utgangspunkt før beisingen. Den løsner tidligere beis og olje. Dekk til planter så de ikke blir skadet. Ta også selv på gummistøvler, hansker og briller for å beskytte hud og øyne.
 • Bruk en hard kost og skrubb terrassen. Følg bordets retning med kosten, skyll godt med vann etterpå for å få bort vaskemiddelet.
 • Pass på at treverket er helt tørt før du starter å beise eller olje.

Slik beiser du terrassen

3. Slik beiser du terrassen

Når treverket har tørket etter vasken, bør du maskere områder som ikke skal beises. Så er du klar til å gå i gang.

 • En malepute med forlengelsesskaft er enkelt og effektivt å bruke. Jordan Easypad kan brukes både til sliping av terrasse, og til beis og maling. Fest på påføringspaden, så kan du enkelt gå over med beis på to bord av gangen.
 • Det fine er at Easypad også drar med seg overskytende beis. Resultatet blir jevnere og du gjør jobben mer effektivt. Bruk en mindre pensel for å komme til i kriker og kroker, og på enden av terrassebordene.
 • Du kan også bruke rull og fordriver, eller pensel og klut. Det viktigste er å få på akkurat nok beis, og å tørke bort overskytende beis.
 • Påfør beisen i et tykt lag som du drar utover i lange drag. For mye beis kan danne film og lage skjolder. For lite vil på motsatt side ikke mette treverket godt nok, og det vil slites fortere.

4. Velg kvalitetsbeis

Uansett hvilken overflatebehandling du går for, er den viktig for å ivareta terrassen din. Dropper du vedlikehold, blir den lett misfarget og flisete.

Terrassebeis er laget for å beskytte impregnert treverk, og gir bedre beskyttelse mot vær og vind enn for eksempel olje. I tillegg trenger du ikke beise like ofte som med olje. Beisen holder godt om du gjør det riktig første gang.

Dersom du likevel ønsker å olje terrassen, ser du hvordan her.

Du kan velge mellom vanntynnet beis eller oljebasert beis. Vanntynnet beis tørker fortere, og kan være fint om du kun har en helg til arbeid på hytta. Går du for vanntynnet, bør du beise omtrent hvert tredje år. Oljebasert beis er lettere å få jevn og et pent resultat, men den bruker litt lenger tid på å tørke. Den holder i cirka 3-4 år.

5. Hvilken farge skal beisen ha?

Det finnes en rekke forskjellige nyanser av beis. Det er finest å velge en som passer til fargen på huset ditt. Fordelen med å velge beis med pigment, er at den også beskytter mot UV-stråling. Fargen vil derfor holde seg bedre, og du unngår at terrassen falmer og blekes raskt.

Les også: Terrassebeis - Dette er årets farger

Fargene som oftest går igjen, er ulike gråtoner og brune toner. Disse er nøytrale og tidløse farger, som passer til de aller fleste hus og uteområder.

I ditt lokale XL-BYGG varehus kan du hente med deg ulike fargekart og fargeprøver hjem.

Ofte stilte spørsmål

1. Hvor ofte må terrassen beises?

Et godt utgangspunkt er å beise hvert tredje år. Hvor ofte du må beise kommer an på hvor værutsatt terrassen din er, og hvilket produkt du bruker. Enkelte produkter kan beskytte treverket i opptil ti år, selv om utseende kanskje trenger en oppfriskning oftere.

2. Når kan man gå på terrassen etter beising?

Hvor lang tørketid beis har, varierer fra hvilket produkt du bruker. Under de riktige forholdene kan du ta i bruk terrassen etter et døgn, men stort sett går det 3-4 dager. Les instruksen på beisen du har valgt.

3. Når kan jeg beise 2. strøk?

Mer betyr ikke nødvendigvis bedre. I utgangspunktet skal du ikke trenge å gå over en andre gang med beis om du har gjort et godt forarbeid. Det viktigste er å få på akkurat nok beis for å mette treverket godt nok. Ser du at det trekker inn fort, bør du ha på mer beis mens du går over vått i vått. Husk å fjerne overskytende beis for å få et jevnt resultat.

4. Når kan man beise en ny terrasse?

Har du bygget ny terrasse, bør du overflatebehandle den så snart materialet har tørket. Impregnerte materialer bruker 4-6 uker på å tørke, avhengig av værforholdene.

5. Kan man beise en tidligere oljet terrasse?

Det er fullt mulig å gå fra olje til beis. Da må du gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å beise.

6. Kan man beise terrasse i sol?

Det er ikke anbefalt å beise i sterk sol. Beisen vil tørke inn for fort og legge seg ujevnt på terrassebordene. Velg en periode med overskyet, stabilt vær over 10 grader. Da får du tid til å gå over med et jevnt strøk og ende med et fint resultat.

7. Når kan man beise terrasse etter regn?

Det er viktig at terrassen er ordentlig tørr før du beiser. Stort sett bør en vente 3-4 dager etter regn før beising. Har det vært en periode med mye regn, bør du vente et par dager ekstra.