XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Malingsrulle som oljer terrasse.Malingsrulle som oljer terrasse.
Malingsrulle som oljer terrasse.Malingsrulle som oljer terrasse.

Steg for Steg: Slik oljer du terrasse og platting

Ved å jevnlig vedlikeholde og olje terrassen din, slipper du å bruke ekstra tid og penger på å bytte terrassebord tidligere enn det som egentlig er nødvendig.

Beis eller olje til terrassen?

Om du skal velge beis eller olje, avhenger av hvor ofte du vil vedlikeholde.

Vedlikeholdsintervallene er kortere med terrasseolje enn beis. Terrasseolje er mer transparent enn beis, og vil gi et mer naturlig uttrykk til terrassebordene.

Steg for steg: Slik beiser du terrasse

Steg for steg: Slik sliper du terrasse

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Kan man olje terrassen i sola eller ved lav temperatur?

Sjekk værmeldingen før du går i gang med å olje eller beise.

Velg noen dager hvor værforholdene er på din side. Terrassen må få tørke før du starter å olje den, og oljen må få tørke før du tar terrassen i bruk.

Unngå å starte med arbeidet om det er regnvær eller sterk sol. Sol gjør at oljen tørker for fort og du får et ujevnt resultat.

Når du skal olje terrasse, bør det være jevn temperatur gjennom døgnet. Det mest optimale er et par dager med overskyet vær. Ved for kjølig temperatur vil ikke oljen tørke godt nok. Mellom 10-15 grader er optimalt.

Dette utstyret trenger du:

 • Terrasserens eller såpe og vann
 • Skrubbebørste og kost
 • Skrutrekker
 • Treolje
 • Malingsrulle
 • Pensel
 • Klut
 • Forlengerskaft

Vask og forbered terrassen

Før du starter med å olje terrassen eller plattingen, må du sørge for å ha en ren og tørr overflate. Gi terrassen en god vask før du griper tak i penselen. Vask av terrassen er noe du bør gjøre hvert år, uavhengig av om du skal olje eller ikke.

Se også video om hvordan olje og beise terrasse:

Slik oljer du terrasse

 1. Start med å gå over med en skrutrekker eller hammer og stram skruer og spiker som eventuelt stikker ut av treverket. Vurder også om du trenger å pusse eller slipe terrassen før du oljer.
 2. Fjern blader, småstein og smuss fra terrassen med en feiekost. Bruk en skrubbebørste på flekker eller andre steder det er nødvendig. Du kan også bruke høytrykksspyler, men da må du passe på at du ikke går for tett på terrassebordene med høyt trykk. For høyt trykk kan flise opp og skade treverket. Det gjør også at det tar lenger tid før terrassen tørker.
 3. Hvordan du bør vaske terrassen, kommer an på hvilket treverk du har. Vedlikeholdsvennlige terrassebord klarer seg ofte bare med vann, mens andre trenger en mild vask med såpevann. Det kan være nødvendig å bruke en terrasserens. Den fjerner gammel beis og treolje, som gjør at oljen du påfører senere varer lenger.
Person som vasker terrassen før den skal oljes.

Bilde: Bruk en skrubbebørste på steder det er nødvendig med ekstra vask. Foto: Jordan

Hvordan olje terrasse og platting

Når plattingen er klargjort og tørket, kan du starte å olje terrassebord. Velg fremgangsmåten som er enklest for deg. Du kan påføre oljen med rull eller en bred pensel. Det kan være greit å bruke pensel på steder hvor det er vanskelig å komme til, som på enden av terrassebord og inntil rekkverk. Det gjør jobben mer presis og gir mindre søl.

Hos XL-BYGG har vi flere alternativer som hjelper deg å gjøre jobben både effektivt og grundig.

Terrasseolje beskytter treverket mot vær og vind, men det er ikke nødvendigvis slik at «jo mer, desto bedre».

 1. Påfør olje i et tynt lag. Det gjør påføringen mer jevn og tørketiden kortere. Merker du at oljen trekker raskt inn i treet, kan det hende du trenger et lag til. Tenk også over hvilken farge du ønsker på terrassebordene. Jo mer olje du bruker, desto mørkere blir treverket.
 2. Vent 30 minutter etter at du er ferdig og tørk av overflødig olje med en klut.

Husk at en klut dynket i olje er lett antennelig. Legg den derfor i vann etter du har tørket over terrassen. I tillegg må du passe på at det ikke har kommet overflødig mye olje andre steder, da dette også kan øke brannfaren.

Samme fremgangsmåte gjelder også for å olje platting.

Er du usikker på om du skal velge olje eller beis?

Her kan du lese mer om å beise terrassen.

Valg av olje til terrassen

Det finnes enormt mange forskjellige terrasseoljer der ute i alle prisklasser. Ved å velge kvalitetsprodukter fra XL-BYGG vil du ivareta terrassen bedre over tid, i tillegg til å få løftet fram det karakteristiske preget i treverket.

Mange tenker først og fremst at den klassiske treoljen er uten farge, men treolje finnes i flere forskjellige nyanser. Det kan faktisk være en fordel å velge farget olje. Fargepigmenter er med på å beskytte mot UV-stråler, og gjør at terrassen din blir mindre bleket av solen.

Velg en farge som både komplimenterer husets farge og hageinteriøret ditt. Er du i tvil, hjelper vi deg gjerne å velge riktig olje som passer din terrasse.

Les også: Dette er årets fargetrender ute

Ofte stilte spørsmål:

1. Hvor ofte må terrassen oljes?

Et godt utgangspunkt er å olje hvert år. Hvor ofte du må olje kommer an på hvor værutsatt terrassen din er, og hvilket produkt du bruker. Enkelte produkter kan beskytte treverket i opptil ti år, selv om utseende kanskje trenger en oppfriskning oftere.

2. Når kan man olje en ny terrasse?

Har du bygget ny terrasse, bør du overflatebehandle den så snart materialet har tørket. Impregnerte materialer bruker 4-6 uker på å tørke, avhengig av værforholdene.

3. Kan man olje tidligere beiset terrasse?

Det er fullt mulig å gå fra beis til olje. Da må du gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å olje.

4. Hvor lenge må terrassen tørke før oljing?

For å få best mulig resultat med den nye oljen, må terrassen være helt tørr før du går i gang. Det bør gå minst et døgn, men optimalt sett bør den tørke i 2-3 dager.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!