XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Person vasker terrassen med en hageslange.Person vasker terrassen med en hageslange.
Person vasker terrassen med en hageslange.Person vasker terrassen med en hageslange.

Slik vasker du terrassen

Skal du vaske terrassen? Sjekk her hva du må tenke på i forbindelse med overflatebehandling og annet vedlikehold av verandaen din.

Å overflatebehandle terrasse og platting jevnlig, er viktig for at det skal holde seg fint. Terrassegulv er utsatt for mye vær og tråkk, og vann som blir liggende oppå er med på å slite treverket.

– Overflatebehandling er viktig for å beskytte treverket utenpå, og tre må vedlikeholdes for ikke å tørke inn og sprekke opp, forteller Monica Berge, butikkleder på XL-BYGG Berge Sag.

Les også: Slik velger du riktig terrassegulv


Bilde: Butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag forteller hvordan du vasker terrassen. Foto: XL-BYGG/Jordan

Kvinne som holder på å vaske terrasse med vann og kost.Kvinne som holder på å vaske terrasse med vann og kost.
kvinne ser i kameraet og smiler, butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sagkvinne ser i kameraet og smiler, butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag
løv og rusk feies opp fra en terrasse med Jordan feiekost og brett før vaske terrasseløv og rusk feies opp fra en terrasse med Jordan feiekost og brett før vaske terrasse

Vaske terrassen

Vask av terrassen før og underveis i sesongen er viktig for at terrassen skal holde best mulig stand.

– Rundt påsketider er en bra tid å gjøre dette på, da er det ofte fint vær, tipser Monica.

Materialet terrassen er bygd av, avgjør hva slags vask den trenger. På vedlikeholdsvennlige materialer trenger du som regel kun vann, mens på en terrasse med trykkimpregnerte terrassebord kan du bruke for eksempel husvask eller andre milde vaskemidler.

– Det viktigste før overflatebehandling er å vaske først og så la det tørke, sier Monica.

Når terrassen er tørr bør man pusse lett over for å fjerne tre og fliser som har reist seg. Du skal ikke olje eller beise før det er ordentlig tørt.

I tillegg tipser Monica om at det er lurt å fjerne gammelt løv og annet nedfall underveis i sesongen.

– Det er viktig å fjerne blader, de skal ikke bli liggende på terrassen. De kan rett og slett ødelegge den.

Hva vasker man terrassen med?

Det anbefales ikke å vaske terrassen med hjemmelagde blandinger med Zalo, grønnsåpe eller salmiakk. Disse vaskemidlene vil ikke fungere mot sopp og alger, og de kan i verste fall skade treverket.

Har du derimot en terrasse med trykkimpregnerte terrassebord, kan du bruke for eksempel husvask eller andre milde vaskemidler.

Dersom du skal olje eller beise terrassen etter vask, anbefaler vi å bruke terrasserens.

Hvordan vaske terrasse?

Alle terrasser bør få en skikkelig rengjøring før utesesongen starter. Disse vasketipsene er kjekke å ha i bakhodet:

  1. Start med å feie og spyle bort alt av blader og lignende, før du vasker. Bruk vann fra hageslange, eller høyttrykkspyler på lavt trykk.
  2. Til selve vasken kan du bruke børste med forlengerskaft eller en terrassevasker.
  3. Ha rikelig med vann og bruk børsten eller terrassevaskeren til å skrubbe terrassen i lengderetningen av terrassebordene, 2-3 bord av gangen.

Vaske terrassen med terrassevasker

Selv om du kan vaske terrassen med vaskemidler du allerede har i kjøkkenskapet, anbefaler vi bruk av terrasserens, husvask eller kraftvask. Disse tre er vaskemidler med sopp-og algedrepende middel slik at treverket får best mulig beskyttelse.

Dersom du har en høytrykkspyler, er det svært effektivt å koble en terrassevasker til denne. Da slipper du å stå og skrubbe hele terrassen for hånd, den jobben gjør terrassevaskeren for deg.

Hvor ofte bør jeg vaske terrassen?

Å vaske terrasse eller platting er noe som bør gjøres hvert år.

Hvor ofte du må gjennomføre øvrig vedlikehold er avhengig av flere ting, som materialer og værforholdene der du bor. En terrasse på Østlandet er utsatt for mindre slitasje enn for eksempel en veranda i Bergen.

– Klima der du bor er viktig å tenke på, luftfuktigheten påvirker også. I tillegg er byggeskikken forskjellig ut ifra hvor i landet du bor. Noen steder vil det vanlige være hvert tredje år, mens andre steder hvert år, forteller Monica.

Plasseringen til terrassen eller plattingen må du også tenke på.

Se også: Slik bygger du platting

– Ligger den en skyggefull plass er den mer utsatt. Der kommer ikke sol skikkelig til og den vil kanskje ikke tørke ordentlig.

For mange kan også overflatebehandling være en estetisk behandling, at man behandler terrassen oftere for at det skal se pent ut.

– Det er viktig å huske at behandlingen beskytter treet lenger enn utseendet. Har du for eksempel MøreRoyal kan det ta 10 år før du trenger å fylle på med treolje, men noen velger å vedlikeholde oftere for å beholde en spesiell farge på treverket, sier Monica.

Bilde: Terrassen bør vaskes hvert år. Intervallene for øvrig vedlikehold avhenger av hvilken overflatebehandling du velger, og hvor du bor. Foto: Jordan