Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Trapp i hagen? Dette bør du vite

Har du terrasse eller veranda der du bor, er det hyggelig og praktisk å ha en trapp rett ut i hagen. Hvordan skal den se ut, og hvor bør den plasseres? XL-BYGG har inspirasjonen du trenger.

Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski bidrar gjerne med gode råd og inspirasjon til sine kunder. Han har én tydelig melding aller først: Tenk hele uterommet, ikke bare trapp fra veranda til hage!

– Det er mye som skal henge sammen. Uterommet er mer i bruk enn før. Har trappen du planlegger å bygge betydning for hva som er, eller skal komme, i andre deler av hagen? Hvor vil du plassere den med tanke på døren som går inn i huset?

Trapp fra terrasse med sittegruppe til hage

Bilde: En trapp fra terrasse til hagen bør være praktisk plassert. Foto: Talgø/Nathan Lediard

Trapp fra veranda til hage

Det er veldig vanlig å sørge for at trappen ned mot hagen er nær, og gjerne rett overfor, terrasseinngangen.

Les også: Slik planlegger du uterommet

– Det er praktisk fordi man ofte bare har et behov for å krysse verandaen for å komme seg ut i hagen. Da kan du gå rett ut, uten å måtte snike deg forbi en sittegruppe eller en godstol der andre slapper av. Fri passasje er absolutt noe å tenke på, sier Narozny.

Han legger til at det kan være andre behov også, at trappen for eksempel skal føre deg tørrskodd til garasjen uten at du må innom hagen. Finn ut hva du har behov for.

Trapp mellom to nivåer i en hage

Bilde: Du kan også bruke trapper for å skape overganger mellom nivåer i hagen. Foto: Talgø/Ragnar Hartvig

Terrassetrapp i hjørnet

Noen vil sikkert tenke annerledes, og plassere terrassetrappen i et hjørne. Det kan være en god idé dersom den ikke brukes veldig mye rett ut i hagen, eller om det rent visuelt blir fint med tanke på helheten.

Terrassetrapp i vinkel

Å bygge trappen i vinkel kan også bli flott, for eksempel når det er ganske stor høydeforskjell ned til hagen, eller rett og slett fordi det ser bra ut.

Les også: Rekkverk til terrasse

– Det er jo mer avansert å bygge i vinkel med et repos imellom, og mange vil nok da bruke håndverkere til å gjøre jobben. Men er du flink og nøyaktig med utregningene, kan du få det til selv også, mener trappeentusiast Bjørn Hauglann hos trelastgrossisten Talgø.

Vi i XL-BYGG kan gjøre jobben for deg – ta kontakt for en uforpliktende vurdering her.

Tretrapp i hage  laget av terrassebord som er tilpasset terrenget.

Bilde: Har du kuppert terreng i hagen eller ønsker mykere overganger kan du bygge trapp som følger terrenget. Foto: Moelven

Trapp med ferdige vanger

Det finnes ferdige vanger å få kjøpt, som mange selvbyggere bruker. Din oppgave blir da å legge på trinnene mellom. Da er det greit å være klar over at trinnene i en utetrapp og en innetrapp skiller seg litt fra hverandre.

– Man tar lengre steg ute enn inne, og trinnene er derfor dypere, men ikke høyere. Du kan selvsagt gjøre som du vil, men det er vanligst å gjøre det slik, forklarer Hauglann.

Les også: Slik bygger du pergola selv

I tillegg er det viktig at trappen blir solid nok, festes godt til terrassen eller verandaen, og at den har nødvendig fundamentering nede. Spør gjerne om råd hos din lokale XL-BYGG! Vi har mye kunnskap og gode tips å komme med.

Trapp utenfor inngangsdør laget av jernbarnesviller

Bilde: Bruk jernbanesviller som trinn i trappen for et rustikt uttrykk. Foto: Talgø/Nathan Lediard

Tøft med jernbanesviller

Så er det materialvalget da. Skal trappen være en naturlig forlengelse av terrassen, eller på en eller annen måte bryte litt med den?

– Et tøft grep kan være å bruke jernbanesviller som trinn. Talgø produserer disse i MøreRoyal som er kopier av originale jernbanesviller, men uten den giftige kreosoten som ble brukt før. Slitasjen vil ikke gjøre så mye på slike trappetrinn, fordi materialet er såpass røft, kommenterer Hauglann.

Han legger til at det har blitt mer vanlig å bruke slike visuelle brudd i terrassen for å skape et mer spennende uttrykk.

Les også: Velg belegningssteinen som passer hos deg

Rekkverk i tre på trapp fra terrasse til hage

Bilde: Sett opp rekkverk på trappen dersom den har mer enn fire-fem trinn. Foto: Talgø/Nathan Lediard

Lys og rekkverk til trappen

terrasse med trapp og rekkverk med liggende spiler

Bilde: Terrasse med rekkverk i liggende spiler. Foto: Bergene-Holm

Et annet grep du kan gjøre, er å legge lys i trinnene. Dette har blitt stadig mer populært de siste årene. Det kan ordnes med lyslister eller ved å bore og legge inn utebelysningsspotter.

Dersom trappen har mer enn fire-fem trinn, bør du sette av plass til en håndrekke (rekkverk). Det er både trygt og pent, og ved å bygge det likt som resten av terrasserekkverket, får du en fin helhet.

Og til slutt: Trapper kan du selvsagt bygge flere steder i hagen, eller bare som et par trinn ned til plenen i plattingens fulle bredde. En slik trapp blir også ekstra sitteplasser på solfylte dager.

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!