XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Ønsker du trapp fra veranda til hagen og lurer på om den bør være i hjørnet, midt på eller i vinkel? Få råd og inspirasjon til trapp på terrassen her.Ønsker du trapp fra veranda til hagen og lurer på om den bør være i hjørnet, midt på eller i vinkel? Få råd og inspirasjon til trapp på terrassen her.
Ønsker du trapp fra veranda til hagen og lurer på om den bør være i hjørnet, midt på eller i vinkel? Få råd og inspirasjon til trapp på terrassen her.Ønsker du trapp fra veranda til hagen og lurer på om den bør være i hjørnet, midt på eller i vinkel? Få råd og inspirasjon til trapp på terrassen her.

Trapp i hagen? Dette bør du vite

Har du terrasse eller veranda der du bor, er det hyggelig og praktisk å ha en trapp rett ut i hagen. Hvordan skal den se ut, og hvor bør den plasseres? XL-BYGG har inspirasjonen du trenger.

Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski bidrar gjerne med gode råd og inspirasjon til sine kunder. Han har én tydelig melding aller først: Tenk hele uterommet, ikke bare trapp fra veranda til hage!

– Det er mye som skal henge sammen. Uterommet er mer i bruk enn før. Har trappen du planlegger å bygge betydning for hva som er, eller skal komme, i andre deler av hagen? Hvor vil du plassere den med tanke på døren som går inn i huset?

Utetrapp fra hage til veranda.

Bilde: En trapp fra terrasse til hagen bør være praktisk plassert. Foto: Talgø/Nathan Lediard

Trapp fra veranda til hage

Det er veldig vanlig å sørge for at trappen ned mot hagen er nær, og gjerne rett overfor, terrasseinngangen.

Les også: Slik planlegger du uterommet

– Det er praktisk fordi man ofte bare har et behov for å krysse verandaen for å komme seg ut i hagen. Da kan du gå rett ut, uten å måtte snike deg forbi en sittegruppe eller en godstol der andre slapper av. Fri passasje er absolutt noe å tenke på, sier Narozny.

Han legger til at det kan være andre behov også, at trappen for eksempel skal føre deg tørrskodd til garasjen uten at du må innom hagen. Finn ut hva du har behov for.

Trapp av terrassebord i hage med puter i.Trapp av terrassebord i hage med puter i.
Utetrapp av terrassebord som følger terrenget i hagen.Utetrapp av terrassebord som følger terrenget i hagen.

Bilder over: Du kan også bruke trapper for å skape overganger mellom nivåer i hagen. Har du kuppert terreng eller ønsker mykere overganger kan du bygge trapp som følger terrenget. Foto: Talgø/Ragnar Hartvig & Moelven

Terrassetrapp i hjørnet

Noen vil sikkert tenke annerledes, og plassere terrassetrappen i et hjørne. Det kan være en god idé dersom den ikke brukes veldig mye rett ut i hagen, eller om det rent visuelt blir fint med tanke på helheten.

Terrassetrapp i vinkel

Å bygge trappen i vinkel kan også bli flott, for eksempel når det er ganske stor høydeforskjell ned til hagen, eller rett og slett fordi det ser bra ut.

Les også: Rekkverk til terrasse

– Det er jo mer avansert å bygge i vinkel med et repos imellom, og mange vil nok da bruke håndverkere til å gjøre jobben. Men er du flink og nøyaktig med utregningene, kan du få det til selv også, mener trappeentusiast Bjørn Hauglann hos trelastgrossisten Talgø.

Vi i XL-BYGG kan gjøre jobben for deg – ta kontakt for en uforpliktende vurdering her.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Trapp med ferdige vanger

Det finnes ferdige vanger å få kjøpt, som mange selvbyggere bruker. Din oppgave blir da å legge på trinnene mellom. Da er det greit å være klar over at trinnene i en utetrapp og en innetrapp skiller seg litt fra hverandre.

– Man tar lengre steg ute enn inne, og trinnene er derfor dypere, men ikke høyere. Du kan selvsagt gjøre som du vil, men det er vanligst å gjøre det slik, forklarer Hauglann.

Les også: Slik bygger du pergola selv

I tillegg er det viktig at trappen blir solid nok, festes godt til terrassen eller verandaen, og at den har nødvendig fundamentering nede. Spør gjerne om råd hos din lokale XL-BYGG! Vi har mye kunnskap og gode tips å komme med.

Trapp med jernbanesviller ved inngangsdør.

Bilde: Bruk jernbanesviller som trinn i trappen for et rustikt uttrykk. Foto: Talgø/Nathan Lediard

Tøft med jernbanesviller

Så er det materialvalget da. Skal trappen være en naturlig forlengelse av terrassen, eller på en eller annen måte bryte litt med den?

– Et tøft grep kan være å bruke jernbanesviller som trinn. Talgø produserer disse i MøreRoyal som er kopier av originale jernbanesviller, men uten den giftige kreosoten som ble brukt før. Slitasjen vil ikke gjøre så mye på slike trappetrinn, fordi materialet er såpass røft, kommenterer Hauglann.

Han legger til at det har blitt mer vanlig å bruke slike visuelle brudd i terrassen for å skape et mer spennende uttrykk.

Les også: Velg belegningssteinen som passer hos deg

Sort rekkverk til trappen i hagen fra terrassen.Sort rekkverk til trappen i hagen fra terrassen.
Trapp i hagen som deler inn hagen i soner.Trapp i hagen som deler inn hagen i soner.
Utetrapp i hagen ved inngangsparti.Utetrapp i hagen ved inngangsparti.