XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Er hjemmet ditt godt nok sikret mot brann?

Hvert år mister mange hjem eller hytter på grunn av brann. Sørger du for riktig brannsikring av boligen, er sjansene gode for at skadene ved en eventuell brann blir betydelig mindre og kan redde liv. Det finnes mange tiltak som kan gjøres for å forebygge brann, her er våre beste tips.

Røykvarsleren

Røykvarsleren er hjemmets viktigste livredder ved brann.

Slokkeutstyr

Alle hjem og hytter er påbudt å ha røykvarslere og slokkeutstyr, det vil si brannslukningsapparat som inneholder minst 6 kilo pulver eller skum eller husbrannslange som kan brukes i alle rom.

Brannteppe kan også være lurt å ha, gjerne i nærheten av kjøkkenet hvor mindre branner kan oppstå.


Vedlikehold av brannslokkingsapparater

Både skum- og pulverapparater må ha et visst trykk for å fungere. Pilen på trykkmåleren på toppen av apparatet skal stå på det grønne feltet. Dette bør du sjekke en gang i kvartalet. Samtidig kan du kontrollere at forseglingen eller plomberingen på toppen av apparatet ikke er brutt, og at apparatet ikke har skader eller rust.

Apparater med skum skal kontrolleres (service) av kvalifiserte fagpersoner hvert 5 år.

Unngå klumper i pulverapparatet

Pulveret i pulverapparater kan klumpe seg. Snu pulverapparatet opp-ned noen ganger hvert kvartal for å unngå det.

Apparater med pulver skal kontrolleres av kvalifiserte fagpersoner hvert 5 år og på utvidet kontroll og service hvert 10 år.

Komfyrvakt

Tørrkoking eller tørrsteking på komfyr er årsak til altfor mange utrykninger for brannvesenet. Med komfyrvakt slår komfyren seg av før temperaturen på kokeplatene blir så høy at situasjonen blir farlig.

Brannøvelse i hjemmet

Øvelse gjør mester! Har du rømningsveiene i orden med for eksempel brannstige eller branntau? Vi anbefaler alle å ha brannøvelse hjemme 1-2 ganger i året. Slik øker du sjansen for å gjøre de riktige tingene i riktig rekkefølge hvis det brenner.