XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Svart veggmontert kjøkkenventilator i kjøkken med kjøkkeninnredning i mørkt treverk.Svart veggmontert kjøkkenventilator i kjøkken med kjøkkeninnredning i mørkt treverk.
Svart veggmontert kjøkkenventilator i kjøkken med kjøkkeninnredning i mørkt treverk.Svart veggmontert kjøkkenventilator i kjøkken med kjøkkeninnredning i mørkt treverk.

Velg riktig ventilator til kjøkkenet

Pusser du opp og trenger tips til ny ventilator på kjøkkenet? Her er det du må tenke på før du bestemmer deg.

Det finnes mange ulike ventilatorer, populært kalt kjøkkenvifter, på markedet. De kommer i mange former og størrelser, både som usynlige innebygde varianter i skap, nedfelt i benk og synlige ventilatorer med stilig design og variert fargevalg.

Hvilken ventilator skal du velge?

Den viktigste oppgaven til en ventilator er å fjerne damp, lukt og matos når du lager mat på kjøkkenet. Skal du erstatte en gammel ventilator begrenser kanskje mulighetene seg noe, men om du renoverer et kjøkken eller bygger nytt har du mange muligheter.

Nytt kjøkken? XL-BYGG har et stort utvalg kjøkken og tilbehør fra kjente kvalitetsleverandører: Gå til våre kjøkkensider her.

Fem ting å tenke på:

  1. Hvor stort kjøkken har du? Jo større kjøkken, desto kraftigere vifte trenger du.
  2. Størrelse på kokeplaten: En integrert ventilator skal være like bred som kokeplaten.
  3. Ventilasjon: Velg ventilator ut fra hva slags ventilasjon du har; avtrekk eller sirkulasjon.
  4. Design: Tenk over hva slags uttrykk du ønsker på kjøkkenet. Skal ventilatoren være et designelement i rommet eller så lite synlig som mulig?
  5. Lydnivå på viften: Mange kjøkkenvifter bråker. Stillegående vifter har et lydnivå på maks 57 desibel.
Benkeventilator i glass på kjøkken med lys benkeplate i heltre.Benkeventilator i glass på kjøkken med lys benkeplate i heltre.
Veggmontert kjøkkenventilator på grå vegg.Veggmontert kjøkkenventilator på grå vegg.

Bilder over: Ventilatorer kommer i mange stiler og former, og visste du at de beste ventilatorene fra Siemens har et lydnivå på bare 40 desibel? Foto: NEFF & Siemens

Ventilator med kullfilter eller ikke?

En ventilator har enten avtrekk eller kullfilter. Kjøkkenvifte med avtrekk fører damp og matos ut av kjøkkenet, og rengjør den via et fettfilter før luften føres videre til utsiden av huset. Vær oppmerksom på at du da også trekker den varme luften ut av huset, så det er viktig med tilstrekkelig tilførsel av luft utenfra med en åpen lufteluke eller vindu.

Les også: Inspirasjon til blått kjøkken og andre fine farger til kjøkkenet

​​Ventilatorer med kullfilter renser luften og sender den tilbake ut i rommet, istedenfor å suge luften ut av kjøkkenet gjennom et avtrekk. Dette er et mer miljøvennlig alternativ, du trenger ikke tilførsel av uteluft, og beholder den varme luften innvendig. Det kan være en smule mindre effektivt enn å trekke luften ut. Har du vifte med kullfilter, må du bytte filteret 1-2 ganger i året.

Kjøkkenvifte med eller uten egen motor

Når du velger kjøkkenvifte, er det som nevnt viktig å velge ut ifra eksisterende ventilasjon. Har du et ventilasjonssystem er det en kjøkkenvifte uten motor som er det riktige valget.

Kjøkkenvifte uten motor kjøper du om den skal kobles til ventilasjonsanlegget i boligen – som sentral ventilasjon, balansert ventilasjon eller felles ventilasjon, eller om du allerede har eller ønsker en ekstern motor til viften.

Har du ikke sentralventilasjon trenger du en ventilator som har egen motor.

Les også: Inspirasjon til moderne kjøkken

En slik vifte krever enten at du har en egen avtrekkskanal eller at du resirkulerer luften ut igjen i rommet med kullfilter. Om du ikke har dette, kan det monteres en motordrevet kjøkkenvifte som resirkulerer luften.

Du får også modeller som kan ha ekstern motor. En ekstern motor plasseres på det ytre eller indre taket, eller på loftet, for å fjerne støy.

Åpen kjøkkenløning med benkeventilator.Åpen kjøkkenløning med benkeventilator.
Person som lager mat på koketopp med integrert ventilator.Person som lager mat på koketopp med integrert ventilator.
Platetopp med integrert ventilator i grått kjøkken.Platetopp med integrert ventilator i grått kjøkken.

Bilder over: Siemens studioLine benkeventilator gir maksimal fleksibilitet når det gjelder plasseringen av skap, og du kan til og med installere den på kjøkkenøy. Midten: Benkeventilator fra NEFF. Til høyre: ComboHob platetopp med integrert ventilator fra Elextrolux. Foto: Siemens, NEFF & Electrolux

Benkeventilator

Integrerte benkeventilatorer blir stadig mer populære. Det er en benkmontert ventilator som passer godt i et kjøkken med åpen løsning, og gir stor frihet i plassering av koketopp. Dette kan gjøre det enklere å planlegge kjøkkenet.

Les også: Fire smarte løsninger for ditt drømmekjøkken

En benkeventilator kan også monteres på kjøkkenøy. Ettersom ventilatoren er nedfelt i benken eller integrert i koketoppen, får du et stilrent kjøkken samtidig som du får fjernet lukt og matos.

Vegghengt ventilator med blått lys.Vegghengt ventilator med blått lys.
Veggmontert kjøkkenventilator i beige kjøkken.Veggmontert kjøkkenventilator i beige kjøkken.

Bilde: Siemens LC91KWW60S veggmontert ventilator. Mantica i Børstet Sort Stål. Foto: Siemens & RørosHetta

Vegghengt ventilator

En vegghengt ventilator er montert på veggen, gir kjøkkenet et klassisk preg og er en type ventilator som gir mange muligheter både for design og uttrykk. De kommer i en rekke former og utførelser, slik at du finner noe som passer uttrykket på ditt kjøkken.

Luna kjøkkenhette i messing fra RørosHetta på hvitt og mørkebrunt kjøkken.

Bilde: Alle ventilatorhetter kan bestilles i valgfri farge, for eksempel for å matche kjøkkenveggen. Foto: RørosHetta

Kjøkkenhette

Når det snakkes om kjøkkenhette, er det gjerne den synlige delen av en vegghengt eller fritthengende kjøkkenvifte mange tenker på. De er stilige i designet og kommer i flere former og farger.

Bruk gjerne kjøkkenhetten til å understreke stilen på kjøkkenet. Du får kjøkkenhette både med og uten motordrevet vifte.

Særlig RørosHetta har blitt kjent for sine flotte design på kjøkkenhetter, du kan også designe din egen med skreddersydd farge, materiale og form.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Fritthengende ventilator over kjøkkenbenk

Bilde: Siemens LF98BIR55 frittehengde ventilator. Foto: Siemens

Fritthengende ventilator

Fritthengende ventilator er perfekt til kjøkkenøya og en åpen kjøkkenløsning. Det finnes mange ulike modeller og design å velge mellom, fra de helt stilrene til ventilatorene som fungerer som et eget blikkfang i rommet.

En fritthengende ventilator kan med andre ord være både praktisk og dekorativ.

Takmontert kjøkkenventilator i hvitt kjøkken.

Bilder: I 2020 ble RørosHetta Sky til beste i kategorien kjøkkenvifter i tak. Foto: RørosHetta

Takmontert ventilator

Ønsker du deg et kjøkken hvor ventilatoren ikke skal sette for mye preg på interiøret, bør du velge en ventilator i taket. Den styres enkelt med fjernkontroll, og er praktisk dersom du har koketopp på en kjøkkenøy.

Best i test

Visste du at RørosHetta Sky ble kåret til beste takmonterte ventilator i 2020? Be om tilbud i et XL-BYGG varehus med kjøkkenavdeling dersom du vurderer denne til ditt kjøkken.

Integrert ventilator i kjøkken med kombinasjon av fronter i hvitt og treverk.Integrert ventilator i kjøkken med kombinasjon av fronter i hvitt og treverk.
Uttrekksventilator på lyst kjøkken med mørk benkeplate.Uttrekksventilator på lyst kjøkken med mørk benkeplate.

Bilder over: Nyheten Siemens LJ67BAM60 har stilrent design og en glassplate med touch betjening som gjør betjeningen av ventilatoren enklere. Kjøkkenviften Crystall 1160 fra RøsosHetta ble i 2022 utnevnt til ny testvinner blant markedets beste kjøkkenvifter med uttrekk til montering i skap. Foto: Siemens & RørosHetta

Innebygd ventilator

Innebygde ventilatorer kan være montert inne i et overskap, delvis eller helt skjult. Det er en kjøkkenvifte som tar lite plass i rommet og lar kjøkkenet skinne alene.

Uttrekksventilator

En uttrekkbar ventilator er en innebygd ventilator som tar lite plass og virker slank i designet. Det er en integrert ventilator som kan gjemmes på undersiden av overskapet når den ikke er i bruk, og du drar enkelt ut den flate delen under overskapet for å bruke den.

Røroshetta best i test igjen

Ventilatoren Crystall 1160/1180 fra RørosHetta ble utnevnt til testvinner blant markedets beste kjøkkenvifter med uttrekk til montering i skap i 2022.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

RørosHetta ventilator: Sense-teknologi

RørosHetta har utviklet en smartteknologi hvor du slipper å tenke på kjøkkenviften i det daglige. Deres kjøkkenhetter med Sense-teknologi har 11 sensorer som måler blant annet temperatur, CO2, partikkelnivå og fuktighetsnivå i luften.

Det gjør at den smarte kjøkkenhetten vet nøyaktig hvordan den skal respondere. Den gir optimal oppfang av matosen, og du får et bedre inneklima. Du kan også følge med på luftkvaliteten på kjøkkenet gjennom appen.

RørosHetta SENSE fikk People’s Choice award for innovasjon på KBB Birmingham 2022, Europas ledende kjøkken- og baderomsmesse.

Siemens ventilator: climateControl-Sensor

Ventilatoren er smart, og overvåker luftkvaliteten på kjøkkenet ditt kontinuerlig. Hvis det trengs, justerer den seg selv til rett effektnivå helt automatisk.

Siemens climateControl Sensor måler dampintensiteten og fettnivået, og justerer deretter effekten automatisk og sørger for at luften på kjøkkenet holder seg ren og frisk til enhver tid.

Tips! Husk å tørke av kjøkkenviften når du tørker av benkeplaten etter matlaging, så slipper du at det samler seg opp et fettlag som krever en skikkelig skrubb. Det er også viktig å rengjøre metallfilter jevnlig. Kjør det for eksempel i oppvaskmaskinen på høy temperatur en gang i måneden.

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.