XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om ditt foretrukne XL-BYGG varehus

Sesongens fargetrender

Slipp fargene inn i hjemmet ditt. Fine farger kan gjøre underverker for både stemning og humør. Her er sesongens fargetrender.

– Det kommer mer og mer farge på veggene. Vi har snakket om det lenge, men vi bruker nok litt tid til å ta det inn over oss. Ofte synes vi det er greit å se noe hos venner og kjente før vi tør å male selv, mener XL-BYGG sin interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord.

Farger er i seg selv energiskapende, forklarer hun. Forskning på farger har faktisk vist at helt hvite rom med nøytrale farger på møblene kan virke stressende fordi man ikke har noen kontraster å hvile øynene på.

Bilde: Brunt er enkelt å kombinere med andre farger, som for eksempel beige gule jordfarger. Foto: Nordsjö

Dypere fargetoner

Mens våren var preget av pasteller i rosa, lilla og gul, kommer høsten med dypere farger. De siste sesongene har vi sett mer av det beige ton-i-ton i trendbildet, og varm beige fortsetter som en rolig, nøytral nyanse også denne sesongen. Kombiner beige med brunt, burgunder, samt røde og gule jordfarger. Beige passer også godt til det mørke treverket, som er en av årets store trender.

Les også: inspirerende bad: Trendy kan også være tidløs

Bilde: Fra LADYs nye fargekart for 2023 ser vi her veggene malt med LADY Pure Color 10430 DEMPET SAVANNE fra den lekre fargepaletten CURATED LIVING.. Foto: Jotun

Sammen med beige er brunt en farge vi ser mer av. Sjokoladebrunt, brente bruntoner, kamel og karamell, her kan du velge og vrake som du selv ønsker. Brunt gir rommet varme, og er like hjemmekoselig på veggen som kakao er i koppen. Det er også en farge som står godt til sterke og klare blå- og grønnfarger, så her kan du med fordel leke deg. Om du ikke ønsker mørke rom, kan du kombinere beige og brunt for et lettere uttrykk.

Bilde: Her ser du Wild Wonder, Årets Farge 2023 fra Nordsjö. Foto: Nordsjö

Få tips til hvordan du kan bruke denne fargen hjemme eller på hytta.

Er du glad i mer livlige farger? Blått og grønt er fortsatt farger som holder seg i trendbildet, og de forsvinner ikke med det første. I tillegg hører burgunder høsten til, og de lyse rosa og gule nyansene fra vårens fargepalett følger inn i høsten i dypere utgaver. Okergul er en gulfarge som sjeldent slår feil, og rødbrunt er en fin farge for deg som ønsker å bevege deg bort fra nøytrale toner i hjemmet, men ikke er helt klar for fargefest.

Bilde: Her ser du Bright Skies, Årets Farge 2022 fra Nordsjö. Foto: Nordsjö

Bevisst fargebruk

Les også: Ytterdør med farge

Det er viktig å finne farger som gir rommet stemningen du trives med. Selv om trendbildet endres, maler du sannsynligvis ikke innendørs hvert halvår. Ifølge malingsprodusenten Nordsjö, vil kjølige, avdempede farger som bleke grønnfarger og vannaktig blått, mane fram ro. Vibrerende, dype farger som rød og blåfiolett vil gi energi og stimulere. Et rom man bare går gjennom, som en entré, kan være mer fargesterkt.

Mal alt i samme farge

Å male lister og taket i samme farge som veggen er blitt vanlig, da skaper du helhet.

– I et rom med farger på veggene vil et hvitt tak se ut som et lokk. Bruk heller samme farge, men i en lysere tone, så vil fargene gli over i hverandre og skape harmoni, mener Vibecke.

Les også: 11 tips som til deg som vil male med farger

Malingsprodusent Nordsjö tipser også om å bruke takfargen på den øverste delen av veggen for å gi en illusjon av større takhøyde.

Bilde: Ved å male alt i rommet i samme farge skaper du helhet. Bruk forskjellige glansgrader på malingen for å gi liv til rommet. Foto: Nordsjö

Lek med glansen

Interiørarkitekt Vibecke anbefaler dessuten å male listene med en blankere glans enn veggen, da er de lette å holde rene og treets karakter kommer fram.

– Jeg ville ikke brukt matt maling på treverk. Det blir litt tamt. Tre er et levende materiale som kler mer glans.

Ulike glansgrader skaper milde kontraster. Ved å bruke litt høyere glans på detaljer som dører og lister, vil de stå fram i møte med matte flater.

Les også: Slik sparkler du veggen

Tips! Det er ikke bare veggene som kan få et nytt strøk. Gi møblene nytt liv med maling, miljøvennlig og enkelt!