XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Skal du bygge terrasse?

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Dette bør du tenke over før du starter på årets terrasseprosjekt.

Trendene innen terrasse endrer seg stadig og det finnes et hav av muligheter. God planlegging er viktig, uavhengig av om du skal bygge ny eller oppgradere den gamle terrassen. Hos XL-BYGG får du hjelpen du trenger til planlegging og gjennomføring.

Her får du en oversikt over alt som kan være smart å tenke på når du skal bygge ny terrasse – både når det kommer til planlegging, byggesøknad, materialvalg og selve byggingen:

Slik bygger du terrassen

Bilde: For at terrassen skal bli en suksess, er det viktig ikke å slurve med forarbeidet og selve konstruksjonen. Bruk av riktige skruer er også relevant. Foto: Essve

I Norge har vi tele (frost i bakken), og du må derfor enten bygge på søyler som står på telefri dybde eller bruke isolasjonsmateriale.

Steg 1: Oppleggspunkt

Vatre og fest et oppleggspunkt, en bærebjelke, på vegg/mur under terrassedøren. Bruk solide skruer/bolter så du er sikker på godt feste. Bruk en rettholt og sett opp et salingsbord parallelt med oppleggspunktet. Det er viktig at planken som blir brukt som rettholt er helt rett. For å få salingsbordet rett bruker du vater.

Lag deretter snorer med lodd i enden og merk av for der du skal støpe søylene. Heng snorene på merkene slik at du finner senter for der søylene skal plasseres.

Steg 2: Støpe søyler

Søylene støper du ved å grave hull eller bruke jordbor ned til telefri dybde – mellom 0,8 og 1,5 meter. Legg klar avstandsklosser og sett deretter ned støperøret i bakken og fyll inntil med pukk. Fyll så røret med betong og sett ned en stolpesko. Bruk avstandsklossene til å holde stolpeskoen i riktig høyde. Pass på at stolpeskoen er i retningen de bærende bjelkene skal være.

Tips! Bruk justerbare stolpesko, så er du sikker på å få det rett til slutt.

Steg 3: Bærende bjelker (dragere)

Bruk vater og se at bærebjelkene ligger vannrett før du skrur dem fast i stolpeskoen.

Steg 4: Bjelker og terrassebord

Legg deretter bjelkelag på tvers c/c 60 cm og fest dem i dragerne. Deretter legger du hvert bord over to fag/tre bjelkelag. Legg bordet nærmeste husveggen i en avstand på 2-3 cm slik at regnvann kan renne unna.

Legg resten av terrassebordene utover med en avstand på 3-5 mm og la bordene stikke godt utenfor ferdig oppmålt terrasse. Husk å legge bordene med kurvingen opp. Dette for å unngå at regnvannet samler seg på terrassen. For å få skruene på linje kan du tegne opp en strek.

Skjøting av terrassebord

Hvert bord skal festes med to skruer. For et penere resultat, fordel skjøtene utover slik at de ikke ligger ved siden av hverandre. Husk at kappflatene må oljes før montering.

Til slutt renkapper du bordene som stikker ut.

Bygge terrasse i skråning

Er det mye kupert terreng i hagen og på eiendommen er det å bygge terrasse i skråning en god løsning for å få utnyttet arealet.

Høydeforskjeller: Når du bygger i skråning må du også ta i betraktning at det kan kreve byggesøknad ettersom høyden på terrassen i utgangspunktet måles fra det laveste punktet. Et alternativ er å planere ut. Med høydeforskjeller er det også viktig å være nøye med mål slik at du er sikker på å få et rett resultat til slutt. Kontrollmål gjerne en ekstra gang og bruk vater.

Feste i skråning: Hva slags grunn er det du bygger på? Jord og leire eller er det fjell/svaberg? Et stabilt fundament er viktig og forskjellige underlag krever forskjellig festemåter.

På et fjell eller svaberg kan terrassen hvile på fjellet i seg selv eller du kan bruke stolpesko. Underlag av jord og leire krever sikring og god fundamentering. Å planere ut underlaget kan også være nødvendig. Trenger du bare å bygge opp noen steder kan du bruke for eksempel belegningsstein eller heller. Du kan også oppnå det samme resultatet med høyere bjelker. Er det fjell eller drenerende masser i skråningen du skal bygge trenger du ikke tenke på tele når du bygger.

Husk at det er opp til deg som eier å sjekke at alle krav i plan- og bygningsloven og reguleringsplaner følges om du bygger selv.

Forberedende arbeid før byggestart

Bilde: Hva skal terrassen brukes til? Ved å dele uteområdet opp i soner, kan du få et populært oppholdsområde for hele familien. Foto: Talgø MøreRoyal/Nathan Lediard

Allerede i den forberedende fasen av prosjektet kan det være lurt å snakke med en ekspert i ditt lokale byggevarehus, da er det større sjanse for at valgene du tar underveis blir riktig.

Hva skal du bruke terrassen til?

Før du starter byggingen av en terrasse er det viktig med godt forarbeid for at prosessen skal bli så enkel som mulig. Tenk derfor over hva du skal bruke terrassen til, dette er med på å styre budsjett, utforming og plassering.

Ønsker du en oase for familien rundt grillen, et skjermet sted hvor du kan nyte et glass vin med kjæresten eller plass til hagefester? Skal terrassegulvet ta hensyn til sarte barneføtter eller stiletthæler? Spør våre eksperter om hvilke materialer de mener egner seg og passer ditt budsjett.

Terrassens plassering

Tenk på hvordan du og familien kan få utnyttet uterommet mest mulig i hverdagen og tilpass deretter. Drømmer dere om en frokostplass eller et sted å slappe av på ettermiddagen? Bygger du for eksempel terrassen over flere nivåer, skapes det egne soner. Hver sone til sitt bruk.

• Solforhold – Plasser terrassen slik at du får mest mulig glede av morgen- og/eller kveldssolen. Tenk samtidig på å skjerme for vind, men ikke for utsikt.

• Skjerming for innsyn – De fleste vil helst spise grillmaten eller sole seg uten naboen som tilskuer. Om ikke hus eller hekk dekker, tenk skjerming med for eksempel levegg eller plantekasser.

Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski tipser om at du også må ta snømengde med i vurderingen.

– Er terrassen langs husveggen, må terrassen også tåle trykket fra snø som raser ned fra taket.

Må jeg ha byggesøknad?

Når du er ferdig med planleggingen av hva du ønsker, bør du sjekke opp om du må ha byggesøknad for terrassen.

Fra 1. mai 2021 kan du bygge terrasse på inntil en meters høyde uten å søke, rekkverk kan ikke være høyere enn 1,2 meter. Husk at kommunene kan ha egne begrensninger og regler for hva du må søke om. Sjekk derfor nettsiden til din kommune slik at du er sikker før du begynner byggingen.

Hva skal du gjøre selv?

Du kan spare mye penger på å gjøre jobben selv. Selve snekringen er noe de fleste mestrer, men i enkelte steg av prosessen kan det lønne seg å få hjelp av fagfolk. Husk at fundamentering og forarbeid før selve snekringen er godt over halve jobben. Sjekk derfor om det er grunnforhold som krever drenering og flytting av masser, da bør du bruke fagfolk. Spesielt store terrasser kan begynne å bue seg om grunnarbeidet ikke er godt nok.

Jan-Eddy tipser også om å spørre en handy nabo eller en snekker i familien om hjelp og råd underveis.

– Du får god hjelp hos oss i byggevarehusene, men det er mye å ta hensyn til underveis. I stedet for å gjøre alle småfeil og måtte rette opp senere, er det best å be om råd underveis også. Bruk de du kjenner.

Til selve snekringen, sørg for å ha gode verktøy:

  • Kraftig nok bor- og skrumaskin
  • Kapp- og gjæringssag
  • Tommestokk/laseravstandsmåler
  • Langvater/krysslaser
  • Stikksag/sirkelsag

Husk at du også kan bestille verktøy på klikk & hent i vår nettbutikk, så plukker vi det klart for deg i ditt lokale byggevarehus.

Ta nøyaktige mål

Før du kjøper inn materialer er det viktig med nøyaktige mål på terrassen slik at du får rett mengde plank. Terrassebord varierer i lengde og noe forsvinner i kapp. Måler du hvor mange kvadratmeter terrassen skal være på, lengde ganger bredde, blir det enklere å regne ut hvor mange løpemeter terrassebord du trenger. Er du usikker på hvor mye du trenger, får du også hjelp hos ditt lokale byggevarehus.

Materialvalg til terrassen

Bilde: Er pris eller kvalitet det viktigste for deg? Det vil påvirke valget av terrassebord. Foto: Talgø MøreRoyal

Valg av materialer er viktig når det gjelder terrassen. Ønsker du en rimelig løsning med et visst vedlikeholdsbehov, eller mer påkostede løsninger som er nærmest vedlikeholdsfrie?

Les også: [/article/terrassegulv not yet created]

Snakk med fagekspertene hos XL-BYGG om valg av terrassebord og spennende kombinasjoner av materialer og løsninger.

Hvilken type terrassebord bør jeg velge?

Når du har fått på plass planleggingen og bestemt deg for løsningene du ønsker er det på tide å velge materialer. Mange ser kun på meterpris på terrassebord og tror at dobbelt så dyre bord betyr dobbelt så dyr terrasse. Her er det imidlertid viktig å tenke på hvilket vedlikeholdsintervall du ønsker å ha på terrassen, for husk at også vedlikehold koster penger.

Tradisjonelle trykkimpregnerte (CU-impregnerte) terrassebord har den laveste meterprisen, men trenger hyppigere vedlikehold og fliser lettere opp enn terrassebord som er royalimpregnert, varmebehandlet, av Kebony eller kompositt. Bordene utgjør kun en del av helheten, samt at utgifter til beis eller olje de neste årene gjør at differansen på totalprisen ikke er avskrekkende.

En skrue er ikke bare en skrue

Bilde: Ved å benytte monteringsverktøyet HDS fra leverandøren ESSVE får du en "skruefri" terrasse. (Foto: ESSVE)

Ikke la deg friste til å kjøpe skruer utelukkende på bakgrunn av pris. Værforhold, beliggenhet og type terrassedekke avgjør hvilken terrasseskrue du skal velge. Det er leit å oppdage rust og misfarging på en påkostet terrasse når det egentlig bare var noen kroner i forskjell på skruepakken.

– A2 rustfrie skruer er det vanligste å bruke, men dersom terrassen din er under 100 meter fra sjøen er det viktig å bruke andre skruer. Da skal du ha A4 syrefaste skruer, forteller Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski.

Tips! For å unngå skruer oppå terrassebordene kan du benytte skjult innfesting ved å sette skruene på siden av terrassebordet i stedet for oppå. Da får du et fint og slett resultat.

Når du skal bygge terrassen

Når materialer og drenering er på plass og klargjort kan byggingen begynne. Med disse fire tipsene får du en pen og stabil terrasse:

1. Stabilt og holdbart

For en stabil terrasse må man ha et tett bjelkelag. Legg bjelkelag c/c 60 cm (mål på 60 cm) og bruk trevirke som er minimum 28 mm tykt. Hvert bord skal ligge over to fag/tre bjelkelag, dvs. at minste lengde blir 120 cm.

2. Avstand mellom terrassebordene

Det må alltid være 3–5 mm mellom bordene ettersom virket kan reise seg, vri seg eller svelle ut i bredden når det blir fuktig. Dersom virket er fuktig når du legger det, kan du redusere noe på mellomrommet. Snakk med fagfolka hos XL-BYGG når du kjøper terrassebord, så får du god veiledning.

3. Ha kontroll på bredden

Mål alltid hvert bord, ettersom de vil ha varierende bredde (mellom 11,9–12,4 mm). For at sluttresultatet skal bli pent, bør hele raden ha samme virkebredde.

4. Rett og pent

Ettersom bordets bredde kan variere med noen millimeter, bør du merke av for hver meter. Bruk penn eller krittsnor. Hvis du ser at bordene ikke ligger helt på linje med merkene dine, kan du øke mellomrommet etter behov. Legger du ut bordene før du begynner å sette inn skruer får du et rett og likesidet terrassedekke, og du slipper å få store glipper på slutten.

Til slutt: Husk å behandle kuttflaten på terrassebordene, slik at den får samme beskyttelse som resten av treverket.