Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Skal du bygge terrasse?

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Men hva bør du egentlig tenke over før du starter på årets terrasseprosjekt?

Trendene innen terrasse endrer seg stadig og det finnes et hav av muligheter. Valg av materialer er viktig når det gjelder terrassen, enten du skal bygge ny eller oppgradere den gamle. God planlegging er et viktig stikkord, og hos XL-BYGG får du den hjelpen du trenger til planlegging og gjennomføring.

Mange spennende løsninger

Valget er ditt, men når du starter planlegging av prosjektet med å snakke med fagfolk, er det større sjanse for at det valget blir riktig. Skal det være en enkel løsning med et visst vedlikeholdsbehov, eller mer påkostede løsninger som er nærmest vedlikeholdsfrie? Mange foretrekker det siste i en travel hverdag. Snakk med fagekspertene hos XL-BYGG om valg av terrassebord og spennende kombinasjoner av materialer og løsninger.

Hva skal du bruke terrassen til?

Hvordan du skal bruke terrassen styrer budsjett, utforming og plassering. Skal du ha et skjermet sted hvor du kan nyte et glass vin med kjæresten, skal du ha en oase for familien rundt grillen eller ha hyppige hagefester? Skal terrassegulvet ta hensyn til sarte barneføtter, stilletthæler eller sandaler?

Terrassebilde flere nivaer Moelven.jpg

Ved å bygge terrassen over flere nivåer, skapes egne soner. (Foto: Moelven)

Terrassens plassering

• Solforhold – Sjekk muligheten for å plassere terrassen slik at du får mest mulig glede av morgen- eller kveldssola. Tenk samtidig på å skjerme for vind, men ikke for utsikt.
• Skjerming for innsyn – De fleste vil helst spise grillmaten eller sole seg uten naboen som tilskuer. Om ikke hus eller gjerder dekker, tenk skjerming med for eksempel levegger eller plantekasser.
• Avstand til huset – Det høres kanskje rart ut, men for hver meter du plasserer terrassen unna huset, desto mindre brukes den gjerne. Tenk på hvordan du og familien kan få utnyttet uterommet mest mulig i hverdagen og tilpass deretter.

Artikkelbilde_naturligpatina_termofutu_Moelven (1).jpg
Tenk nøye gjennom plasseringen av terrassen før du starter. Hensynta solforhold, skjerming og avstand til huset. (Foto: Moelven)

Hva skal du gjøre selv?

Husk at fundamentering og forarbeid før selve snekringen er godt over halve jobben. Spesielt store terrasser kan begynne å bue seg om grunnarbeidet ikke er godt nok, noe som ikke tar seg så godt ut. Er det grunnforhold som krever drenering og flytting av masser bør du få hjelp av fagfolk til dette.

Selve snekringen er noe de fleste mestrer, men sørg for godt verktøy:
• Kraftig bor- og skrumaskin
• Kapp- og gjæringssag
• Tommestokk/laseravstandsmåler
• Langvater/krysslaser
• Stikksag/sirkelsag

Må jeg ha byggesøknad?

Vær klar over at dersom terrassen skal ligge mer enn en halvmeter over bakken, regnes den i de fleste tilfeller med i det bebygde arealet på eiendommen. Her har kommunen begrensninger, og det må søkes.

Hvilken type terrassebord bør jeg velge?

Mange ser kun på meterprisen på terrassebord og tror at dobbelt så dyre bord betyr dobbelt så dyr terrasse. Her er det imidlertid viktig å tenke på hvilke vedlikeholdsintervall du ønsker å ha på terrassen. Terrassebord i tradisjonell CU-impregnering har den laveste meterprisen, men trenger hyppigere vedlikehold og fliser lettere opp enn terrassebord som er royalimpregnert, varmebehandlet, Kebony eller kompositt. Bordene utgjør kun en del av helheten, samt at utgifter til beis eller olje de neste årene gjør at differansen på totalprisen ikke er avskrekkende.

Artikkelbilde_Lektegulv Talgo_700x500.jpg
Ikke se deg blind på meterprisen i butikk når du skal velge terrasse, men hensynta tid og kostnader på vedlikehold de neste årene. Bildet viser royalimpregnert, Concise lektegulv i natur. (Foto: Talgø)

En skrue er ikke bare en skrue

Ikke la deg friste til å kjøpe skruer utelukkende på bakgrunn av pris. Værforhold, beliggenhet og type terrassedekke avgjør hvilken terrassekrue du skal velge. Det er leit å oppdage rust og misfarging på en påkostet terrasse når det egentlig bare var noen kroner i forskjell på skruepakken. Et smart tips for å unngå skruer oppå terrassebordene er å benytte skjult innfesting ved å sette skruene på siden av terrassebordet i stedet for oppå.

Artikkelbilde_skjultinnfestning_essve.jpg
Ved å benytte monteringsverktøyet HDS fra leverandøren ESSVE får du en "skruefri" terrasse. (Foto: ESSVE)

Tips for en vellykket terrasse

1. Stabilt og holdbart
For en stabil terrasse må man ha et tett bjelkelag. Legg bjelkelag c/c 60 cm og bruk virke som er minimum 28 mm tykt. Hvert bord skal ligge over to fag/tre bjelkelag, dvs. at minste lengde blir 120 cm.

2. Avstand mellom terrassebordene
Det må alltid være 3–5 mm mellom bordene ettersom virket kan reise seg, vri seg eller svelle ut i bredden når det blir fuktig. Dersom virket er fuktig når du legger det, kan du redusere noe på mellomrommet. Snakk med fagfolka hos XL-BYGG når du kjøper terrassebord.

3. Ha kontroll på bredden
Mål alltid hvert bord, ettersom de vil ha varierende bredde (mellom 11,9–12,4 mm). For at sluttresultatet skal bli pent, bør hele raden ha samme virkebredde.

4. Rett og pent
Ettersom bordenes bredde kan variere med noen millimeter, bør du merke av for hver meter. Bruk penn eller krittsnor. Hvis du ser at bordene ikke ligger helt på linje med merkene dine, kan du øke mellomrommet etter behov. Da får du garantert et rett og likesidet borddekke, og du slipper å få store glipper på slutten.

Ny terrasse, Klappet & Klart?

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Galleri_kogk_1_1050x650.jpg
Proffe håndverkere som utfører jobben. Foto: XL-BYGG
Galleri_kogk_2_1050x650.jpg
Byggevarer kun fra ledende leverandører. Foto: XL-BYGG
Galleri_kogk_uterommet_2_1050x650.jpg
Fagfolk gjør jobben raskere. Foto: XL-BYGG
Galleri_kogk_4_1050x650.jpg
Bruk av fagfolk lønner seg. Foto: XL-BYGG

Med god planlegging får du din drømmeterrasse

Galleri_inspo_terrassen_2_Moelven_1050x650.jpg
Ved å bygge terrassen i nivåer får du en spennende løsning. Foto: Moelven
Galleri_inspo_terrassen_3_Talgo_1050x650.jpg
Royalimpregnerte terrassebord i lekter er vedlikeholdsvennlig. Foto: Talgø
Galleri_inspo_terrassen_1_Moelven_1050x650.jpg
Med en levegg oppnår du skjerming for innsyn. Foto: Moelven

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:

Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.

Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.

Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

Slik fungerer det:

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.