Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Slipe terrasse for hånd eller med slipemaskin? Se guide her

Har terrassen blitt flisete og slitt, holder det ikke med et nytt lag beis eller olje. Da må den slipes. Sliping av terrassegulv kan både gjøres for hånd og med slipemaskin.

Terrassen er en viktig del av både hus og hytte, spesielt i sommermånedene. Den er gjennom mye vær, vind og bruk i løpet av et liv, og trenger derfor en oppfriskning i ny og ne.

Om du renser terrassen før du sliper, pass på at den er ordentlig tørr før du går i gang med slipingen, og dropp bruk av vann under prosessen.

Les også: Alt du må vite om vedlikehold av terrasse og platting

Slipe terrasse for hånd

Terrasse slipes for hånd med slipebrett fra Jordan Easypad

Bilde: Du kan slipe terrassen eller plattingen for hånd med slipebrettet fra Jordan Easypad og et forlengerskaft. Foto: Jordan

Har du mindre områder som er litt ru eller flisete, eller en liten terrasse, kan det være nok å gå over for hånd. For å gjøre jobben enklere, kan du bruke et slipebrett. Jordan Easypad kan du holde i hånda, eller feste et forlengerskaft på for å skåne rygg og knær.

Hvor grov korning du bør bruke avgjøres av hvor mye sliping terrassen trenger. Trenger den en del, gå først over et par runder med grovt slipepapir, før du tar en runde med fin korning. Tørk over med en mikrofiberklut når du er ferdig for å fjerne støv. Er det mye, kan du gå over med støvsugeren, men husk å tømme støvposen etterpå.

Bruke slipemaskin på terrassen

Bruker du slipemaskin med pussepapir, gjøres slipingen ofte i tre steg: Fra grov til fin korning. Du kan gå over til finere papir når all tidligere overflatebehandling er borte.

Nå finnes det også slipemaskiner som har stålbørste istedenfor papir. Disse tørrsliper terrassen, og gjør at du slipper å vente på at bordene skal tørke før du går i gang med beising eller olje.

Gå over med en støvsuger for å få vekk alt støvet etter pussingen. Tøm støvposen med en gang du er ferdig, da støvet fra pussingen er lettantennelig. Husk også på din egen sikkerhet. Bruk vernebriller og maske for å beskytte ansiktet fra støvet. Bruk også gode arbeidshansker og sko.

Dette trenger du av utstyr:

  • Sandpapir
  • Slipebrett
  • Forlengerskaft
  • Mikrofiberklut
  • Vernebriller, maske og hansker
  • Slipemaskin
  • Støvsuger

3 huskeregler for bruk av slipemaskin

1. Forsenk skruer og spiker

Det er ekstra viktig at ingen skruer eller spiker stikker opp av treverket. Du risikerer å ødelegge trommelen på slipemaskinen om den kommer over utstikkere. Skruer må derfor forsenkes, og spikerhoder må dores ned i treverket.

2. Slip kun i én retning

Sliping av terrassegulv starter ofte i høyre hjørne av flaten, og gjøres i hele drag. Har du et jevnt terrassegulv, kan du enkelt følge terrassebordene gjennom hele slipeprosessen. Har bordene dine krummet seg, bør du grovslipe diagonalt før du går over til finslipingen. Slip også i én retning for å få jevnest mulig resultat. Et nytt lag overlapper det forrige med omtrent en halv valsebredde. 

3. Ikke stå stille

Hold maskinen løftet fra underlaget når du starter den. Senk den så ned i en jevn bevegelse samtidig som du trekker den mot deg. Står du stille mens valsen sviver, får du dype hakk i terrassebordene.

Når du er ferdig med sliping av terrassegulvet, er det klart for ny overflatebehandling. Du kan velge om du vil olje terrassen eller beise terrassen.

Steg for steg: Slik oljer du plattingen

Steg for steg: Slik kan du beise terrasse

Behandle terrassen med SiOO:X?

Et annet alternativ er å behandle den gamle terrassen, plattingen eller trappen med SiOO:X trebeskyttelse. Dette er en behandling som gir nytt liv til terrassen din og sørger for at treverket holder lengre.

Du må først fjerne gammel overflatebehandling med terrasserens eller beisfjerner, alternativt med SiOO:X sin egen forvask dersom det i hovedsak er olje eller grønske som skal fjernes.

Etter sliping av terrassen, kan du påføre SiOO:X Premium Trebeskyttelse Terrasse. Dette vil over tid gi terrassegulvet en naturlig, sølvgrå farge. Du kan lese mer om prosessen her.

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!