Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Hvordan velge riktig gulv?

Sjekk disse fem smarte tipsene til hva du bør tenke på før du velger nytt gulv til hytta eller hjemmet ditt.

Når du skal velge nytt gulv, tar du et valg for mange år framover.

Synes du det er vanskelig å ta stilling til hvilke gulvtype som passer og ønsker hjelp til å få jobben gjort? Husk at du også kan bestille befaring fra XL-BYGG, så hjelper vi deg med valgene og tar hele jobben fra befaring til ferdig montert.

5 smarte tips før du velger gulv

  1. Tommelfingerregelen er at små rom virker større dersom gulvet er lyst med et ensartet mønster. Store fliser eller brede staver gir ofte et visuelt inntrykk av et større rom. En stor og lang stue med et mørkt gulv er lunt og vakkert, men gir samtidig et visuelt inntrykk av at rommet er mindre.
  2. Gulvet er husets største interiørelement og skal vare i mange år. Du vil sannsynligvis male rommet mange ganger før gulvet skiftes, invester derfor i kvalitet og håndverk.
  3. Bruk sansene når du skal velge gulv: Se, ta på og opplev fargene og materialet. Lån med deg store prøver hjem, gå barbeint på gulvet og se det i rett lys og miljø.
  4. Gulv med karakter og spill blir stadig mer populært. Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og godt håndverk.
  5. Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket og gir et mer levende uttrykk.
  6. Brede 1-stavs gulvbord gir et mer eksklusivt inntrykk enn den tradisjonelle 3-stavsparketten.

Les også: Dette er gulvtrendene vi vil ha i 2022

Hjemmekontor med fiskebensmønstret gulv

Bilde: Gulv i fiskebeinsmønster gir et klassisk og herskapelig uttrykk. Avbildet er parkettgulvet Eik Adagio Hvit. (Foto: Boen)

Hvilke gulvtyper finnes?

Hos oss i XL-BYGG finner du et stort utvalg mønstre, strukturer, farger og prisklasser. Men hvilket gulv passer best til ditt behov?

Laminat – barnefamiliens beste venn

Gang, kjøkken og hobbyrom skal tradisjonelt tåle stor slitasje. Riper, vann og annet søl betyr at du bør velge et gulv som tåler litt juling, for eksempel laminat.

Utviklingen av gulv har de senere årene gjort sitt til at laminat kommer i så naturtro finish at det kan være vanskelig å skille gulvet fra en ekte parkett. Enten det er tre, stein eller flis du ønsker å forestille deg, finnes det en etterligning.

Les også: Laminat vs. parkett - hva er forskjellen?

Laminatgulv kommer i ulike bordstørrelser og lengder, og det er fullt mulig å få ekstra lange eller ekstra brede bord. Ønsker du heller fiskebensmønster eller ekstra smale bord, finnes også dette.

Les mer om laminat her

Nærbilde av rød barneleke på et lysegrått laminatgulv

Bilde: Laminat- og vinylgulv er svært motstandsdyktig mot vannsøl, hakk og riper. Derfor er disse gulvtypene svært godt egnet på barnerom og i gangen. Avbildet er laminat Domestic Extra Silver Pine plank. (Foto: Pergo)

Parkett  – når kvalitet er ekstra viktig

Parkettgulv har et slitesterkt gulvsjikt, er formstabilt og enkelt og raskt å legge. Parkett er varmt å gå på, kan slipes ned og hvert bord har sin unike trestruktur.

1-stavs parkett passer i alle rom, men kommer virkelig til sin rett over større flater. I mindre rom kan parkett med 2- eller 3-stavs passe bedre. Du kan få gulv med tilsvarende design og farge i både 1-, 2- og 3-stavs utførelse, slik at du kan kombinere dette i boligens ulike rom. Ønsker du et mønstergulv gjør fiskebeinsparkett seg godt i store rom, og skaper et herskapelig uttrykk.

Parkett og heltre er levende materialer som skaper atmosfære og avgir naturlig varme. Begge gulvtyper føles myke å gå på, og gir god romakustikk. Visste du forresten at gulv med matt eller helmatt lakk er varmere å gå på enn gulv med blankere lakktyper? Parkett- og heltregulv passer typisk i stuer og soverom, men også i kjøkken.

Les mer om parkett her

Moderne stue med peis og parkettgulv. Fin utsikt.

Bilde: Parkett- og heltregulv avgir naturlig varme og gir god romakustikk. Avbildet er parkettgulvet Paris Eik Ultramatt fra Kährs. (Foto: Kährs)

Heltregulv – miljøvennlig og eksklusivt

Gulv i massivt treverk er den mest miljøvennlige gulvtypen du kan velge. Et heltregulv kan slipes ned gang etter gang og leve gjennom flere generasjoner.

Eik er et hardt treslag som egner seg godt til bruk på kjøkkenet og i gangen. Velger du i tillegg et hardvoksoljet gulv, får du et gulv som er langt mer motstandsdyktig mot flekker og søl. Til rom som ikke har like sterk bruksslitasje, slik som for eksempel stue og soverom, er furu eller gran godt egnet. Disse tretypene er mykere, og oppleves dermed som mykere og varmere å gå på.

Les mer om heltregulv her.

Hos XL-BYGG har vi stort utvalg i både behandlede og ubehandlede heltregulv i en rekke tresorter, uttrykk og profiler. Kom innom oss og se forskjellen!

Heltregulv fra Moelven i eik avbildet med steiner

Bilde: Heltregulv som er hardvoksoljet gjør gulvet mer motstandsdyktig mot hakk og riper. Avbildet er eikegulvet gulvet Arctic Rustikk. (Foto: Moelven)

Vinylgulv – den enkleste løsningen

Vinylgulv er lett å legge, varmt og komfortabelt å gå på og har en suveren vannfasthet. Gulvtypen er formstabil, lydabsorberende og har en unik slitestyrke.

Klikkgulv i vinyl har svært gode støydempende egenskaper da det ikke reflekterer lyd. Vinylgulv er svært fordelaktig å benytte ved at gulvet er tynt og derfor ikke bygger mye i høyden. I de fleste tilfeller kan du legge gulvet rett oppå eksisterende gulv dersom du har plass til det i høyden. Nettopp derfor er det svært godt egnet til rehabilitering.

Klikk-vinyl er meget bestandig mot vann, riper og slitasje. Hovedforskjellen ligger i at vinyl er et mykt materiale som oppleves lunere å gå på. Vinylgulvene hos XL-BYGG er fri for orto-ftalater, 100 prosent vannbestandige og 100 prosent resirkulerbare.

Les mer om vinylgulv her.

Vinylgulv fra Pergo i eik lagt på et kjøkken

Bilde: Vinylgulv er ypperlig å benytte på kjøkken grunnet sin store vannfasthet. Avbildet er typen Lysvasket Eik fra Pergo. (Foto: Pergo)

Velg gulvlister som matcher

For optimal finish bør du velge gulvlister som står i stil til gulvet ditt. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot gulv, så ser du hvor flott det blir!

Illustrasjon av tre gulvlister med forskjellig profil.

Bilde: Gulvlister fås i mange profiler, ulike farger og som heltre eller MDF-belagte. (Fotoillustrasjon: Ferskvann)