Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Hvordan velge riktig gulv?

Når du skal velge gulv tar du et valg for mange år framover. Synes du det er vanskelig å ta stilling til hvilke gulvtype som passer og ønsker hjelp til å få jobben gjort? Bestill befaring fra XL-BYGG, så hjelper vi deg med valgene og tar hele jobben fra befaring til ferdig montert.

Hvilke gulvtyper finnes?

Hos oss i XL-BYGG finner du et stort utvalg mønstre, strukturer, farger og prisklasser. Men hvilket gulv passer best til ditt behov? Gang, kjøkken og hobbyrom skal tradisjonelt tåle stor slitasje. Riper, vann og annet søl betyr at du bør velge et gulv som tåler litt juling, for eksempel laminat og vinyl. Begge materialene kommer i et bredt utvalg av farger, er enkelt å legge og har de senere årene fått en strøken, naturtro finish.

Laminat_Domestic_Extra_SilverPine_Pergo-800x600.jpg

Bilde: Laminat- og vinylgulv er svært motstandsdyktig mot vannsøl, hakk og riper. Derfor er disse gulvtypene svært godt egnet på barnerom og i gangen. Avbildet er laminat Domestic Extra Silver Pine plank. (Foto: Pergo)

Parkett og heltre er levende materialer som skaper atmosfære og avgir naturlig varme. Begge gulvtyper føles myke å gå på, og gir god romakustikk. Visste du forresten at gulv med matt eller helmatt lakk er varmere å gå på enn gulv med blankere lakktyper? Parkett- og heltregulv passer typisk i stuer og soverom, men også i kjøkken.

Artikkelbilde-Kahrs-Eik-Paris-Plank-700x700.jpg

Bilde: Parkett- og heltregulv avgir naturlig varme og gir god romakustikk. Avbildet er parkettgulvet Paris Eik Ultramatt fra Kährs. (Foto: Kährs)

Smarte tips før du velger gulv

Tommelfingerregelen er at små rom virker større dersom gulvet er lyst med et ensartet mønster. Store fliser eller brede staver (1-stav) gir ofte et visuelt inntrykk av et større rom. En stor og lang stue med et mørkt gulv er lunt og vakkert, men gir et visuelt inntrykk av at rommet er mindre.

Gulvet er husets største interiørelement og skal vare i mange år. Du vil sannsynligvis male rommet mange ganger før gulvet skiftes, invester derfor i kvalitet og håndverk. Bruk sansene når du skal velge gulv; se, ta på og opplev fargene. Lån med deg store prøver hjem, gå barbeint på gulvet og se det i rett lys og miljø.

Gulv med karakter og spill blir stadig mer populært. Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og håndverk. Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket og gir et mer levende uttrykk. I store rom har eksklusiv 1-stavsparkett (plank) vært populært.

Artikkelbilde_parkett_Eik_Adagio_fiskebein_hvit_click_BOEN.jpg

Bilde: Gulv i fiskebeinsmønster gir et klassisk og herskapelig uttrykk. Avbildet er parkettgulvet Eik Adagio Hvit. (Foto: Boen)

Les også: Ikke glem gulvunderlaget

Velg gulvlister som matcher

For optimal finish bør du velge gulvlister som står i stil til gulvet ditt. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot gulv, så ser du hvor flott det blir!

Gulvlister_illustrFerskvann.jpg

Bilde: Gulvlister fås i mange profiler, ulike farger og som heltre eller MDF-belagte. (Fotoillustrasjon: Ferskvann)