Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Trendfarger: Fargerikt utendørs

Har du planer om å friske opp huset utvendig med en ny farge? Dette er fargene som gjelder nå, enten du skal male eller beise huset ditt.

Fargen på huset ditt setter ikke bare stemningen for deg som bor der. Den er med på å prege et helt nabolag og miljøet for alle som går forbi. Synes du det er vanskelig å velge farge selv kan du alltids spørre en av våre eksperter i ditt lokale varehus om hjelp og veiledning, for det er mange fine farger å velge i. Husk også å sjekke om det er noen retningslinjer for fargevalg i ditt nabolag, enkelte steder er dette regulert.

Se vårt utvalg av utendørsmaling her

Male ute med farger

Fargetrender utendørs skifter ikke like raskt som trendene på vegger inne, men noen tendenser kjennetegner ulike perioder. Mange er nå glade for at vi så smått er på vei ut av den grå perioden og inn i en mer fargerik tid.

De gjeldende fargekartene fra malingsprodusentene viser et vell av flotte farger. Kanskje vil vi se stadig flere hus i rødt, grønt, gult og blått? Bor du i et rekkehusområde eller villastrøk bygget på 30-, 40- og 50-tallet, treffer du klokkerent på opprinnelige stil om du velger slike farger. Du finner også toner av fargene som passer like godt til moderne hus.

Les også: Skal du male eller beise huset utvendig i år?

– De nye fargene er fordelt på nøytraler så vel som de mer kulørte tonene, forteller Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun.

Grønnmalt husvegg med plante og benk foran.

Bilde: Jotun Drygolin 0745 Grønn umbra (Foto: Jotun)

Fargetrender som gjelder nå

  • Grønt er med på å skape levende nabolag og fargerike bygater.
  • Tidsriktig og optimistisk gult. Tenk bare på hvor hyggelig det er å gå forbi et gult hus en grå vinterdag.
  • Delikate og tidløse blåfarger. Dempede blåtoner kan berike bymiljøer, understreke tilknytning til fjell og hav, og skape spennende kontraster til moderne materialer.
  • Røde nyanser er varmt og inkluderende. Rødt har lange tradisjoner, og gir sjarmerende og idylliske assosiasjoner.

Sort er det nye grått

Nordsjö anbefaler deg å finne en helhetlig fargepalett til eiendommen din. Huset blir finest hvis farger på grunnmur, terrasse, vinduer og dører passer sammen. For å være sikker på at du liker sluttresultatet, bør du prøvemale en del av fasaden før du bestemmer deg – akkurat som du ville malt fargeprøver på veggen om du maler inne.

Les også: 3 grunner til at stadig flere velger ytterdør med farge

Dersom du foretrekker sort, grått og hvitt, eller mer nøytrale farger som brunt og beige, er du også i godt selskap. Det er fremdeles populært å male huset i disse tonene. Den største endringen innen nøytrale paletter, er at sort har tatt over for grått, som har vært en populær husfarge det siste tiåret.

Villa malt i sort med hage

Bilde: Jotun Drygolin 9938 Dempet sort. (Foto: Jotun)

Matte farger også ute

Matte, malte overflater har lenge vært en trend innendørs. Nå er den også kommet ut, i form av Drygolin Color Expert fra Jotun, som er det nyeste medlemmet i Drygolin-familien. Den er silkematt, og den avdempede glansen framstår sober og nedtonet. Det er også den første svanemerkede Drygolin-malingen. Gjøco har også lansert en silkematt utendørsmaling, Herregård Paintmaster.

– Mattheten gjør at du får en helt annen fargegjengivelse på husveggene dine. En roligere og mer harmonisk look. Paintmaster passer til alle typer hus, men vi forventer at det er de med nye, moderne hus som vil stå aller først i køen, forteller Ingeborg Singsås Venås, teknisk sjef i Gjøco.

Les også: 11 tips til deg som vil male med farger

Velg kvalitetsmaling

Det kan bli dyrt i lengden å spare penger på ikke å kjøpe kvalitetsmaling og -pensler, da du risikerer å måtte gjenta prosessen tidligere enn du skulle ønske. En god fasadepensel må være slitesterk og skal kunne ta opp mye maling hver gang du dypper den i spannet. Hvis du har en profilert stående kledning, er det viktig at du velger en utendørspensel som passer mellom profilene.

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!