XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Male huset? Nå vil vi bruke matt maling utendørs

En supermatt eller matt maling gir fargen på husfasaden et mer dempet og delikat uttrykk. Se hvilke farger som spås å bli mer populære i år, både innenfor beis og maling.

Fargen på huset ditt setter ikke bare stemningen for deg som bor der. Den er med på å prege et helt nabolag og miljøet for alle som går forbi.

Synes du det er vanskelig å velge farge selv, kan du alltid spørre en av våre hyggelige eksperter i ditt lokale byggevarehus om hjelp og veiledning.

Se vårt utvalg av utendørsmaling her

TIPS! Husk å sjekke med kommunen om det er noen retningslinjer for fargevalg på husfasaden i ditt nabolag, enkelte steder er dette regulert.

Fargetrender som gjelder nå

  • Varme jordfarger i brunt, gult og rødt. De gir alle et tradisjonelt utseende, men passer også til funkishus.
  • Gule og røde nyanser er klassiske norske hyttefarger. Der gult er tidsriktig og optimistisk er rødt varmt og sjarmerende.
  • Blåfarger er delikate og tidløse. Dempede blåtoner kan berike bymiljøer, understreke tilknytning til fjell og hav, og skape spennende kontraster til moderne materialer.
  • Grønt er en levende farge som gir levende nabolag, samtidig som fargen glir inn i alle omgivelser.

Bilde: Sjekk ut Jotuns nye Drygolin fargekart med hele 72 vakre og tidløse eksteriørfarger. Alle fargene presenteres sammen med anbefalte kombinasjonsfarger for hele huset, inkludert grunnmuren, terrassen, dører og andre detaljer. Foto: Jotun

Har du tenkt på en større boligdrøm? Da kan Systemhus være en spennende mulighet for deg. Bygg et hus som er skreddersydd for deg med dine egen planløsning. Les mer om det å bygge funkishus.

Flere velger matt maling

Se på nabohusene, omgivelsene og husets stil før du velger farge. Lyset utendørs påvirker også fargen, så rådfør deg gjerne med en av våre fagfolk. I dagens trendbilde ser vi mer varme jordfarger og enkelte farger er spådd en oppsving.

– Farger som rødt, gult og grønt spår vi vil få et oppsving med supermatt finish, da disse vil få et mer dempet og delikat uttrykk, og på den måten bli et alternativ for enda flere, sier Birgit Torkildsby, fargesjef i Jotun.

Matte glansgrader er svært utbredt innen interiør, så det er ikke overraskende at mange nå etterspør dette til husets fasade.

Matte farger også ute

Matte fasader er aktuelt som aldri før, og glansgraden har mye å si for fargeopplevelsen. Mange tradisjonelle farger vil oppleves mykere og mer elegante. Mørkere farger og sort, som allerede er en populær eksteriørfarge, vil se spesielt eksklusive ut.

Les også: 3 grunner til at stadig flere velger ytterdør med farge

Jotun har lansert nyheten DRYGOLIN Nordic Extreme Supermatt, en maling med «supermatt» glansgrad som oppfattes eksklusiv og moderne, og gir fasaden en dempet fremtoning.

– Mange vil nok også vurdere en supermatt finish på sitt hvite hus, samt hus i lyse fargetoner. Den supermatte overflaten vil gi mindre gjenskinn fra solen og bidra til en mykere fargeopplevelse, forklarer Torkildsby.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Fasade, utekjøkken og pergola malt med Jotun eksteriørmaling i fargene 1434 Labrador, 0737 Brunsvart og Trebitt 9805 Sløret Sort.Fasade, utekjøkken og pergola malt med Jotun eksteriørmaling i fargene 1434 Labrador, 0737 Brunsvart og Trebitt 9805 Sløret Sort.
Inngangsparti malt med Jotun Drygolin 7653 Stockholmsgrønn og 1024 Tidløs og terrassebord malt med Trebitt 9710 Terrassegrå.Inngangsparti malt med Jotun Drygolin 7653 Stockholmsgrønn og 1024 Tidløs og terrassebord malt med Trebitt 9710 Terrassegrå.

Over ser du: Fasade og utekjøkken i 1434 Labrador, 0737 Brunsvart og Trebitt 9805 Sløret Sort. Inngangsparti i 7653 Stockholmsgrønn og 1024 Tidløs og terrassebord malt med Trebitt 9710 Terrassegrå, alle fra Jotun. Foto: Jotun

Sort er fortsatt populært

Grått og sort er fortsatt populært, og ser elegant ut til store vindusflater. Du får også murmaling i alle farger. Et klassisk murhus ser lekkert ut i hvitt, men moderne hus kan ha mer utradisjonelle farger.

Farget beis

Vil du fremheve treets struktur velger du beis, et pigmentert transparent produkt som gjør at fasaden beholder sitt naturlige uttrykk. Vær oppmerksom på at i motsetning til maling er ikke beis dekkende, derfor vil underlaget påvirke det endelige resultatet.

Bilde: Beis fra Nordsjö i fargen 368 Scandinavian Forest på fasaden og 410 Brekkstø på terrassen. Foto: Nordsjö

Male ute med farger

Nordsjö anbefaler deg å finne en helhetlig fargepalett til eiendommen din. Huset blir finest hvis farger på grunnmur, terrasse, vinduer og dører passer sammen.

Les også: Skal du male eller beise huset utvendig i år?

For å være sikker på at du liker sluttresultatet, bør du prøvemale en del av fasaden før du bestemmer deg – akkurat som du ville malt fargeprøver på veggen om du maler inne.

Husfasade med Jotun Drygolin 2279 Dodenkopf og grunnmur med Jotun DryTech 352 Form.Husfasade med Jotun Drygolin 2279 Dodenkopf og grunnmur med Jotun DryTech 352 Form.
Husfasade malt med Jotun Drygolin i fargene 1141 Natural Beige og 1376 Frostrøyk.Husfasade malt med Jotun Drygolin i fargene 1141 Natural Beige og 1376 Frostrøyk.

Over ser du: Jotun Drygolin 2279 Dodenkopf og grunnmur med Jotun DryTech 352 Form, og 1141 Natural Beige og 1376 Frostrøyk. Foto: Jotun

Velg kvalitetsmaling

Ved å velge kvalitetsmaling når du skal male huset, slipper du å male på nytt etter få år. Mens rimelig maling gir vedlikeholdsintervaller ned til fem år, kan kvalitetsmaling beskytte i opptil 16 år.

Kvalitetsmaling er ofte selvrensende og beskytter husveggen mot skitt, som er grunnlaget for begroing. Med akrylmaling unngår du at fargen falmer og mister glansen etter kort tid.

Les også: 11 tips til deg som vil male med farger

Kvalitetspensler er også viktig for et godt resultat, den suger til seg mer maling og kan spare deg for en del tid ved påføringen.

Godt forarbeid

Vask alltid husveggen før du skal male. Ikke mal før veggen er tørr og påfør alltid to strøk. I direkte sollys kan malingen tørke før du får strøket den ut, og fuktig vær kan gi skjolder.

Er du nøye med vedlikehold av fasaden vil den holde seg fin lenger, det anbefales å vaske hvert år. Vær og klima der du bor kan også påvirke vedlikeholdsintervallene.