XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om ditt foretrukne XL-BYGG varehus

Hus malt i fargen 4252 Kjønnrøk Dempet og vindu malt i fargen 1024 Tidløs fra Jotun.Hus malt i fargen 4252 Kjønnrøk Dempet og vindu malt i fargen 1024 Tidløs fra Jotun.
Hus malt i fargen 4252 Kjønnrøk Dempet og vindu malt i fargen 1024 Tidløs fra Jotun.Hus malt i fargen 4252 Kjønnrøk Dempet og vindu malt i fargen 1024 Tidløs fra Jotun.

Forskjellen på olje-, akryl- og hybridmaling

Skal du male, men lurer på hva forskjellen mellom oljemaling, akrylmaling og hybridmaling egentlig er? Svarene får du her.

Når du skal kjøpe maling er det mye å velge i blant både merkevarer og malingstyper, og det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gå for.

I malingsavdelingen selges det både akrylmaling, oljebasert maling og hybridmaling til utvendig kledning, men hva er egentlig forskjellen på disse?

Les også: Skal du velge beis eller maling?

Et malingsspann består av en sammensetning av flere komponenter, som bindemiddel som er et tyktflytende middel som tynnes ut med væske. Enkelt forklart er det sammensetningen av bindemiddelet og den tynnende væsken som avgjør hva slags type maling det er i spannet: Olje-, akryl- eller hybridmaling.

– Generelt for alle leverandører finnes alle disse variantene i ulike kvaliteter og med det ulike prisklasser, forteller Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hus malt med oljemaling fra Jotun i fargen 1037 Sandsten.

Bilde: Oljemaling gir god beskyttelse mot fukt og råte. Her ser du 1037 Sandsten fra Jotun. Foto: Jotun

Hva er oljemaling?

Oljemaling er en maling som er oljebasert og består av 60-80 prosent planteolje. Oljemaling gir god beskyttelse mot fukt og råte fordi oljen trekker inn i treverket.

Vedlikeholdsintervallene på oljemaling beregnes til 6-8 år. Andre fordeler med oljemaling er god utflyt. Det er enklere å få et pent resultat, den egner seg godt ved sjøen, har lav pris og kan males med når det er kaldt ute.

– Oljemaling brukes fortrinnsvis på eldre boliger med dårligere utlufting under panel, forteller Grønland.

Planteoljen er grunnen til at malingen tørker saktere enn annen maling. En annen ulempe er at malingen raskt mister glansen, og kledningen vil se mattere ut etter en stund. Oljemaling lukter også sterkt, og utstyret du bruker må vaskes med White Sprit etter bruk.

Les også: Utstyret du bør velge for å male ute

Jotun DRYGOLIN Pluss Oljemaling eller Nordsjö Tinova Traditional Exterior er to eksempler på oljemaling.

Kan man male med oljebasert over vannbasert maling?

Å male med oljebasert maling over vanntynnet maling anbefales ikke, da vanntynnet maling ofte er mer termoplastisk – den utvider seg mer på veggen, enn en oljebasert maling. Men dersom malingsfilmen er nedslitt og tynnslitt, kan man male over med en oljebasert maling.

Det mest optimale er å male med oljemaling på oljemaling og vanntynnet maling på vanntynnet maling.

Lite hus i hage malt med akrylmaling Jotun Optimal i fargen 2142 Vestlandsrød og 1001 Egghvit på dører og vindu.Lite hus i hage malt med akrylmaling Jotun Optimal i fargen 2142 Vestlandsrød og 1001 Egghvit på dører og vindu.
Hus malt med akrylmaling Jotun Optimal OptiWhite i fargen 1001 Egghvit.Hus malt med akrylmaling Jotun Optimal OptiWhite i fargen 1001 Egghvit.

Bilder over: Her ser du Jotun Optimal i fargen 2142 Vestlandsrød og 1001 Egghvit på dører og vindu. Til høyre malt med Jotun Optimal OptiWhite 1001 Egghvit. Foto: Jotun

Hva er akrylmaling?

Akrylmaling er vanntynnet maling som bevarer fargen og holder godt på glansen over tid. Vedlikeholdsintervallene er også lengre enn på tradisjonell oljemaling.

– Akrylmaling er maling for moderne bygg, og det er svært viktig med grunnet og klargjort underlag, forteller Grønland.

Malingen tørker raskt, og du kan faktisk få malt to strøk på en dag om dere er mange nok, eller om huset ikke er så stort. Akrylmaling er også svanemerket og mer miljøvennlig enn oljemaling.

Prøv for eksempel Jotun Optimal maling eller Nordsjö Supermatt husmaling, som er en helmatt akrylmaling.

Les også: Fargetrender ute

Andre fordeler med akrylmaling er at du kan vaske pensler med vann, den lukter lite og gulner ikke. Er du derimot vant til å male med oljemaling, kan du merke at den flyter litt dårligere ut når du maler.

Male med akryl over oljemaling?

Å male med akrylmaling på oljemaling går fint, så lenge ikke oljemalingen inneholder linolje.

Hus malt med hybridmaling Jotun Drygolin Nordic Extreme 1124 Skagengul, dør: Drygolin Nordic Extreme Vindu og dør 1624 Letthet og møbler 0745 Grønn Umbra.Hus malt med hybridmaling Jotun Drygolin Nordic Extreme 1124 Skagengul, dør: Drygolin Nordic Extreme Vindu og dør 1624 Letthet og møbler 0745 Grønn Umbra.
Hytte ved sjøen malt med hybridmaling Jotun DRYGOLIN Color Expert i fargen 90002 Gråsvart.Hytte ved sjøen malt med hybridmaling Jotun DRYGOLIN Color Expert i fargen 90002 Gråsvart.

Bilder over: Gult hus malt med Jotun Drygolin Nordic Extreme i fargen 1124 Skagengul, dør 1624 Letthet og møbler 0745 Grønn Umbra. Hytte ved sjøen malt Jotun Drygolin Color Expert i fargen 90002 Gråsvart. Foto: Jotun

Hva er hybridmaling?

Hybridmaling er vanntynnbar oljemaling som inneholder både akryl og olje. Mens oljen trenger inn i treverket og gir god beskyttelse, gir akrylen glans som holder i mange år. Det er en maling som er lett å male med, og som har lengre vedlikeholdsintervaller enn tradisjonell oljemaling. I likhet med akrylmaling gulner den ikke og lukter lite.

– Hybridmaling har bedre vedheft til underlaget enn akryl, og det finnes varianter som ikke krever grunning, tipser Grønland.

Ulempen med hybridmaling, dersom du er vant til å male med oljemaling, er at den flyter litt dårligere ut enn tradisjonell oljemaling, men den flyter bedre ut enn akrylmaling. I likhet med akrylmaling kan du også vaske pensler og utstyr med vann etter å ha malt med hybridmaling.

Jotun DRYGOLIN Color Expert og Tinova Premium Exterior+ fra Nordsjö er to eksempler på hybridmaling.

Selvrensende hybridmaling

Du får også selvrensende hybridmaling, som vil si at skitt ikke fester seg i malingsfilmen og dermed vaskes av når det regner. Hybridmaling som er selvrensende er litt dyrere enn vanlig hybridmaling.

Jotun DRYGOLIN Nordic Extreme og Nordsjö One Super Tech husmaling er selvrensende malinger.

Male med vannbasert over akryl- eller oljemaling?

Du kan male med vanntynnet maling over tre som tidligere har blitt malt med både akryl- og oljemaling. Så er du usikker på hva slags maling som er brukt på fasaden tidligere, bør du velge vanntynnet maling.

Brukt tjære eller linolje?

Vær oppmerksom på at om du tidligere har behandlet fasaden på huset med tjære eller linoljemaling, skal du ikke bruke beis eller maling over. Resultatet blir ikke pent og du kan ende opp med blærer og at det blør gjennom malingen.

Slik velger du riktig type maling

Hvilken maling du skal velge ute har ikke et fasitsvar, men tenk over beliggenhet, klima og fargevalg. Ta også med deg disse tommelfingerreglene når du skal velge utemaling:

  • Oljebasert maling: Godt valg hvis huset ditt ligger nært sjøen med saltholdig luft, hardt vær og vind.
  • Akrylmaling: Fungerer best der huset ligger i le og ikke blir utsatt for mye saltvann i luften, som boligfelt og tettbebygde strøk.
  • Hybridmaling: Det beste av to verdener, med egenskaper fra både vanntynnet og oljebasert maling.

– Ulike kledninger kan ha ulike egenskaper, men generelt er det vedlikehold som er avgjørende for holdbarheten. Vær oppmerksom på at mørke og sterke farger generelt vil falme fortere enn lyse og nøytrale farger, sier Grønland.

I dag er eksteriørmalingene som er regnet som best på markedet, de vanntynnede malingene.

Tips! Husk at uansett hvilken malingstype du velger, anbefales det at husveggene vaskes eller skylles årlig.

Les også: Slik maler du huset utvendig

Har du fortsatt spørsmål om hva du skal velge? Besøk ditt lokale byggevarehus og spør en av våre ansatte hos XL-BYGG om råd og veiledning.

XL-BYGG følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!