XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Bygge tak over terrasse? Dette må du søke om

Overbygd terrasse er både pent og praktisk, men du må vite hva som er søknadspliktig og ikke før du setter i gang å bygge tak over terrassen.

Tak over terrassen gir ly for regn, skygger for solen og gjør at man kan bruke den større deler av året. Når du skal bygge er det viktig å holde tunga rett i munn når det kommer til hva som er søknadspliktig og ikke, dette gjelder også når du skal bygge tak over terrassen.

Bygger du ulovlig kan det være tidkrevende og dyrt å rydde opp i ettertid.

Tak over terrassen gir ly for regn, skygger for solen og gjør at man kan bruke den større deler av året. Når du skal bygge er det viktig å holde tunga rett i munn når det kommer til hva som er søknadspliktig og ikke, dette gjelder også når du skal bygge tak over terrassen.

Bygger du ulovlig kan det være tidkrevende og dyrt å rydde opp i ettertid.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Er tak over terrasse søknadspliktig?

Tak over terrasse med spiseplass og mur.

Bilde: Sunglaze terrassetak fra Plastmo. Foto: Plastmo

Ønsker du bygge tak over terrassen er det viktig å lese deg opp på det generelle regelverket, en overbygd terrasse er nemlig søknadspliktig i mange tilfeller.

For å vite hva som er søknadspliktig og ikke, må du også sjekke de lokale reguleringsplanene, de har nemlig forkjørsrett. Har reguleringsplanen strengere krav enn de generelle reglene, er det altså reguleringsplanen til kommunen som gjelder.

Les også: Velg belegningsstein som passer hos deg

Et understøttet terrassetak (med eget reisverk som festes i bakken) på mindre enn 15 kvadratmeter, er som regel ikke søknadspliktig. Du må likevel følge bestemmelser som utnyttelsesgrad, byggegrenser og avstandskrav.

En frittstående pergola er vanligvis ikke søknadspliktig så lenge den er på under 15 kvadratmeter. Legger du et tett tak over pergolaen regnes den imidlertid med i bebygd areal, og du må passe på å ikke overstige hvor mye som er tillatt å bygge på eiendommen din totalt sett.

Pergola som gir tak over terrasse med utepeis og sittegruppe.

Bilde: En frittstående pergola med åpent tak på under 15 kvadratmeter er som regel ikke søknadspliktig. Foto: Bergene Holm AS

Dine behov for overbygd terrasse

I tillegg til å vite hva som er tillatt, er det også lurt å tenke over hvilke behov du har. At taket over terrassen står til huset, og om du har andre planer for tomten som det kan være lurt å planlegge samtidig.

Les også: Slik bygger du pergola selv

Spør gjerne en av våre eksperter i ditt lokale byggevarehus dersom du er usikker, eller trenger hjelp med å tolke regelverket. Er du fortsatt i tvil, spør kommunen om byggeprosjektet ditt er søknadspliktig.

Skal du i gang med å bygge? Ta også en kjapp prat med naboen om hva du skal gjøre og hvor lenge det eventuelt vil være støyende arbeid, så er de forberedt og du kan unngå eventuelle nabofeider.

Søke om å bygge terrasse?

Uteplass med ulike nivåer og terrasse med utekjøkken, spiseplass og tak over.

Bilde: Det finnes mange muligheter for deg som ønsker et anvendelig uterom, men det er viktig å holde tungen rett i munnen på hva som er søknadspliktig og hva som ikke er det. Foto: Talgø MøreRoyal

Hvis du ennå ikke har bygget selve terrassen, kan disse reglene for hva du har lov til å bygge uten å søke, være greie å kjenne til:

  • En terrasse med høyde på inntil 1 meter fra eksisterende terreng, og som ikke stikker lenger ut fra bygningen enn 4 meter.
  • Terrassen kan ha et rekkverk på inntil 1,2 meter høyde, og avstanden til nabogrensen må være minst 1 meter.

Les også: Rekkverk til terrassen

For å kunne bygge uten å søke må du også:

  • Sjekke planer og bestemmelser for eiendommen
  • Følge alle avstandskrav og byggegrenser
  • Ikke bygge større enn det som er tillatt på eiendommen din
  • Sjekke opp at det du ønsker å bygge er unntatt søknadsplikten, du er selv ansvarlig
  • Melde fra til kommunen om det du har bygget

Direktoratet for byggkvalitet har veivisere som kan hjelpe deg.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!