XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Gulv Eik Sand fra Boen på kjøkken med kjøkkenøy.Gulv Eik Sand fra Boen på kjøkken med kjøkkenøy.
Gulv Eik Sand fra Boen på kjøkken med kjøkkenøy.Gulv Eik Sand fra Boen på kjøkken med kjøkkenøy.

Profftips: Slik får kunden ekte tregulv innenfor sitt budsjett

Med økende kostnader er prisbevisste valg viktigere enn noen gang. Få tips til fine og gode gulv som gjør gulvprosjektet gjennomførbart for kundene dine.

– Skal du hjelpe kunden med å velge et gulv, er det viktig å avdekke deres behov og stil for å finne et gulv som er egnet. I private boliger kan det være alt fra laminat, parkett og heltre, til klikkvinyl, kork og vinyl, påpeker Irene Hagen i Farveringen.

Av populære valg akkurat nå, trekker flere av leverandørene til XL-BYGG frem gulv med varme toner, naturlige materialer og matte overflater som gir en behagelig romfølelse. Det er også tidløst.

– Et godt gulv skal vare lenge, og kvalitet og egenskaper bør derfor gjenspeile dette. Med et tregulv får kunden et gulv som over tid både kan renoveres, repareres og til og med redesignes dersom det skulle være et ønske, forteller Hagen.

Eik Vivace gulv fra BOEN i stue med grå moderne sofa og kobberbord.Eik Vivace gulv fra BOEN i stue med grå moderne sofa og kobberbord.
Spisestue og hall med Eik Sand gulv fra BOEN.Spisestue og hall med Eik Sand gulv fra BOEN.

Bilder over: Her ser du Eik Vivace og Eik Sand, begge fra BOEN. Foto: BOEN

Velg varige gulv

– Selv med høyere priser og økte levekostnader ønsker de fleste forbrukere seg fortsatt tradisjonell parkett. Derfor finnes det også mange gulv som etterlikner tregulvets utseende, forteller Evelyn Schedelberger i BOEN.

Ekte tregulv som parkett varer i generasjoner, øker boligverdien og er et mer bærekraftig valg enn andre alternativer. Se etter sertifiseringer som Svanemerket.

For at kunden din skal kunne få tregulv innenfor et lavere budsjett, kan du tipse om å velge gulv med mer kvist og en lavere sortering. Et livligere gulv er ofte gunstigere i pris, og passer også godt i moderne bygg.

BOEN trekker frem blant annet 3-stavs Eik Vivace, mattlakk (erstatter Eik Casa mattlakk) og Eik Savanna, naturolje. I tillegg til 1-stavs Eik Sand, naturolje, Eik Animoso, hvit (tidligere Eik Pop hvit) og Eik Pale White.

Viktig endring fra BOEN:

BOEN har tatt grep for å forbedre tilgjengeligheten på parkett, spesielt på de populære 18 cm brede plank.

– Ved å justere toppsjiktet til ca. 2,7 mm sikrer vi at kvaliteten og fordelene som kjennetegner ekte tregulv opprettholdes. Samtidig utnytter vi råvaren bedre, forklarer Evelyn Schedelberger.

Husk at parkett er ekte tre, toppsjiktet er edeltre, mellom- og undersjikt består av hurtigvoksende nåletre. Overflaten beskyttes med flere lag med lakk eller olje. Tre lag av treverk blir lagt på kryss for å minske bevegelse under skiftende klimaforhold.

Parkett Saga Natural gulv i stue med rosa sofa og lenestoler.

Bilde: Saga Natural parkettgulv har et naturlig utseende med kvister. Foto: Farveringen

Parkett Saga Natural fra Farveringen er ekte trevirke, og har en børstet overflate som gjør at hakk og riper blir litt mindre synlig. Parkettgulvet har kvister, som gjør at gulvet får et naturlig og livlig utseende. Du kan variere uttrykket med ulike overflatebehandlinger.

Klikksystemet gjør gulvet kjapt og enkelt å montere, og kan monteres på både elektrisk og vannbåren gulvvarme. Toppsjiktet er 3,2 mm tykt og kan slipes flere ganger. Saga Natural passer utmerket til stue, kjøkken, soverom og barnerom.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Trondheim laminatgulv fra Pergo i mørk eik i spisestue.Trondheim laminatgulv fra Pergo i mørk eik i spisestue.
Trondheim laminatgulv fra Pergo i stue med stor vindusflate.Trondheim laminatgulv fra Pergo i stue med stor vindusflate.

Bilder over: Trondheim Browned Oak og Trondheim Warm Natural Oak laminatgulv, begge fra Pergo. Foto: Pergo

Laminat med naturtro overflater

Et alternativ til tregulv er Ocean 8XL fra Berry Alloc, et laminatgulv i lange lengder som kommer i vakre naturlige farger og har en naturtro overflate.

Laminat tåler høy slitasje og egner seg også i rom hvor det kan forekomme vannsøl, som kjøkken og yttergang.

Trondheim laminatgulv fra Pergo er også et godt valg. Trondheims lange planker gir gulvet et klassisk, eksklusivt treuttrykk. I likhet med alle Pergo-gulv er Trondheim svært slitesterkt, og overflatebehandlet med både TitanX™ mot riper og AquaSafe-teknologi mot vann, slik at det tar seg best mulig ut i årene som kommer.

– Den mørkere trenden er stor i Europa, men har også vunnet terreng her i Skandinavia. Mørklakkerte og svarte eikegulv er på vei inn, og valnøttgulv er en ny favoritt for mange, sier Katja Bröms i Pergo.

I stedet for å investere store summer i et ekte valnøttgulv, tilbyr Pergo et laminatgulv i en veldig naturtro valnøttdekor, som dessuten beholder fargeintensiteten gjennom årene.

Gulv til offentlige bygg

Både i private og offentlige bygg er det viktig at det tas mer miljøbevisste valg i byggeprosesser.

Monica Pape i Berry Alloc påpeker viktigheten av å velge gulv med nødvendige sertifiseringer, og for å spare inn på kostnader er det lurt å gå for et gulv med enkel og rask installasjon.

Les også: Nye byggeregler: EUs bygningsenergidirektiv

– I offentlige bygg er det viktig å levere gulv som tåler den bruken bygget utsettes for. Har man for eksempel et rengjøringsbyrå som bruker mye vann ved rengjøring, vil en klikkvinyl tåle denne behandlingen bedre enn andre typer gulv. En annen ting er slitasjen gulvet blir utsatt for, og det kan jo være forskjellig fra kontor til butikk, påpeker Irene Hagen i Farveringen.

Hagen tipser også om at lyddemping i gulvet kan være en viktig faktor ved valg av gulv til offentlig bruk.

Grand Avenue gulv fra Berry Alloc i soverom med naturfarger.Grand Avenue gulv fra Berry Alloc i soverom med naturfarger.
Aspecta klikkvinyl fra Farveringen i spisestue.Aspecta klikkvinyl fra Farveringen i spisestue.

Bilde: Grand Avenue Via Monte fra Berry Alloc & Aspecta klikkvinyl fra Farveringen. Foto: Berry Alloc & Farveringen

Klikkvinyl eller høytrykkslaminat

– Klikkvinylgulv har virkelig kommet tilbake i trendbildet. Gulvet er varmt, robust og tåler mye fuktighet, og er også perfekt til kjøkkenet og gangen, forteller Hagen.

Aspecta klikkvinyl fra Farveringen er enkelt å legge med klikksystem, kan legges flytende opp til 1000 kvadratmeter uten ekspansjonsfuge og på undergulv med større ujevnheter enn andre typer gulv. Gulvet er 100 prosent vanntett, kan legges på gulvvarme opp til 27° C og er et karbonnøytralt produkt.

Pergos nye Pad Pro-gulv er et annet alternativ. Det er et vinylgulv med integrert underlag, hvilket gjør gulvene enda enklere å legge, da du ikke trenger separate underlag.

Høytrykkslaminat er også et alternativ til større byggeprosjekter. Grand Avenue fra Berry Alloc kommer med en ny og forbedret lås på kortsiden og er det mest slitesterke laminatgulvet på markedet. Det har ekstrem slagfasthet og meget høy ripestyrke, som gjør at det passer godt i bygg med høy slitasje.

Berry Alloc klikkgulv med ny lås.

Bilde: Grand Avenue kommer med ny og forbedret lås. Foto: Berry Alloc

Bio-basert gulv fra Kährs

Nyheten Kährs Aware er laget av naturlige og resirkulerte materialer, og har en holdbarhet som kan sammenlignes med dagens tradisjonelle vinylgulv. Her får du et gulv som er designet for å tåle kommersiell bruk, samtidig som det har utseendet og følelsen av ekte tre.

Gulvet oppfyller strenge miljøstandarder og er Svanemerket, samtidig som det oppfyller de høye kravene som moderne forbrukere har til premiumgulv. Du kan trygt anbefale Kährs Aware til kunder som ønsker både holdbarhet og miljøvennlighet uten å gå på kompromiss med estetikk.

En stor fordel for håndverkere er at det er enkelt å installere, takket være klikksystemet som eliminerer behovet for lim.

Kährs Aware gulv i stue med grå sofa og spanskestolen.

Bilde: Kährs Aware passer godt til kommersiell bruk. Foto: Kährs

Valg av kontorgulv

Skulle du ha en kunde som for eksempel ønsker parkett i et kontorlandskap, har BOEN fem enkle tips:

  • Ikke velg de lyseste fargene i høyt trafikkerte områder.
  • Ikke bruk lønn og bøk, da dette er tresortene som er noe mykere enn for eksempel eik.
  • Ikke velg gulv med for glatt overflate, gå gjerne for børstet struktur.
  • Oljede gulv er enklere å vedlikeholde og friske opp.
  • Ikke legg parkett i et rom hvor du kommer inn rett fra gateplan.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!