XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Håndverker som holder seg fast i stige når han arbeider i høyden.Håndverker som holder seg fast i stige når han arbeider i høyden.
Håndverker som holder seg fast i stige når han arbeider i høyden.Håndverker som holder seg fast i stige når han arbeider i høyden.

Sikring av folk og utstyr på byggeplassen

Uavhengig av om byggeplassen er inne eller ute, er fallsikring en viktig del av HMS-arbeidet. Det kan nemlig oppstå store skader selv fra mindre høyder.

Helse, miljø og sikkerhet er viktig på byggeplassen, og verneutstyr og fallsikring av både ansatte og gjenstander bør være en prioritert del av dette arbeidet. Det bidrar til å skape en trygg arbeidshverdag for deg og dine kollegaer.

Ifølge Arbeidstilsynet er støt eller treff av gjenstander og fall de hyppigste ulykkestypene innen bygg- og anleggsvirksomhet, og de fleste arbeidsskader skyldes menneskelig svikt eller unødvendig risiko.

Fallsikring er et forebyggende tiltak for å unngå skader og fall. Å bruke verneutstyr gir en tryggere arbeidshverdag – både ute og inne. Som håndverker er det derfor viktig å få oversikt over hvilke muligheter som finnes for hvordan du skal sikre både deg selv og verktøyet du arbeider med.

Fallsikring på byggeplassen

Ifølge arbeidsmiljøloven er «arbeid i høyden» alt arbeid som utføres mer enn to meter over planert terreng. Fallsikringsutstyr er med på å forhindre fall fra høyder, samtidig som det bremser fallet på en sikker måte.

Skal du jobbe i høyden er det pålagt å ha gjennomført stillaskurs og fallsikringskurs i henhold til Arbeidstilsynets forskrifter. XL-BYGG tilbyr begge kurs via vår kursleverandør.

Kontakt din proffselger for mer informasjon, og les mer om kursene her:

Husk at fallsikring er like viktig både inne og ute på byggeplassen, selv om det ofte er snakk om større høyder ute enn inne. Hos XL-BYGG får du fallsikringssett for deg som arbeider på tak, mens en stabil trappestige inne kan forhindre uheldige fall fra lavere høyder.

Bruk en stødig stige

Arbeid i høyden betyr ofte bruk av stige, og da er det viktig å bruke stiger som står støtt og sikrer godt grep, uavhengig av om du bruker den til å komme deg opp i et stillas ute eller om du bruker den når du skal montere noe i taket inne.

Hos XL-BYGG finner du blant annet stiger og trappestiger fra W.steps, som er den ledende nordiske produsenten av stiger og trappestiger. For å gjøre stigen enda sikrere får du også W.steps støtteben som reduserer risikoen for at stigen skal velte sidelengs.

Arbeidstilsynet har egne råd ved bruk av stige.

Beskytt hodet med vernehjelm

Å bruke hodevern på byggeplassen er pålagt av Arbeidstilsynet, og beskytter hodet dersom noen skulle miste et verktøy eller materiale ned på bakken mens de arbeider i en stige eller et stillas. Å få en hammer eller en spiss gjenstand i hodet, kan nemlig få katastrofale følger selv fra små høyder.

3M Vernehjelmer i G3000 serien har et slankt design som gjør at fallende gjenstander enkelt sklir av og ikke slår hjelmen ut av stilling.

Håndverkere med hjelm inne på byggeplass.Håndverkere med hjelm inne på byggeplass.
Mann med hørselvern på.Mann med hørselvern på.

Bilder over: Hodevern er påbudt på byggeplassen, mens hørselvern demper skarpe lyder og beskytter det indre øret. Foto: XL-BYGG & Hellberg

Hørselvern

Hørselvern er viktig for at ikke sansecellene i det indre øret skal skades og føre til varig hørselstap. Det skal dempe de skadelige lydene på byggeplassen, som jevnt for høy støy over tid eller skarpe lyder ved tunge materialer som treffer bakken, samtidig som det ikke skal dempe lyden av viktige varslingslyder ved fare eller beskjeder fra kollegaer.


Hos XL-BYGG får du 3M Peltor hørselvern. 3M hørselvern med innebygd DAB+ og FM mottaker kan festes på hjelmen. Du får også hørselvern med bluetooth som gir deg muligheten til å høre på favorittkanalen din mens du for eksempel legger gulv inne.

Spør din proffselger hos XL-BYGG om råd dersom du er usikker på hvilken type hørselvern du skal velge.

Mann som holder brekkjern som er festet med stropp for verktøysikring.

Bilde: Å sikre verktøy når du jobber i høyden er viktig. Foto: Luna

Fallsikring av gjenstander og verktøy

Selv om ikke verktøysikring er påbudt, sier Arbeidstilsynets forskrifter at man ved arbeid i høyden skal sikre utstyr for å forhindre at gjenstander faller ned og utgjør en fare for andre.

Å miste gjenstander og verktøy fra store høyder er farligere enn man tror, og det bør legges mer vekt på forebygging av dette. Med fallsikring av verktøy blir konsekvensene av å miste for eksempel en hammer så lav som mulig.

Skadeomfanget av fallende gjenstander avhenger av både form, hardhet og hvor gjenstanden treffer, og selv gjenstander med vekt på under 100 gram kan gjøre stor skade dersom de faller fra store høyder.

Ved å sikre verktøyet slipper du også å klatre ned for å hente det igjen.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!