XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Terrasse med trapp og rekkverk som er bygget etter byggeregler terrasse.Terrasse med trapp og rekkverk som er bygget etter byggeregler terrasse.
Terrasse med trapp og rekkverk som er bygget etter byggeregler terrasse.Terrasse med trapp og rekkverk som er bygget etter byggeregler terrasse.

Proff: Dette er byggereglene for terrasse

I 2021 kom det nye byggeregler for terrasse. Her får du oversikten, slik at du som tømrer kan gi kundene dine riktige råd om terrasse og platting.

Siden 2021 har det blitt enklere å oppfylle terrassedrømmen uten å søke om byggetillatelse, takket være lettelser i plan- og bygningsloven.

Ved å være oppdatert på regelverket og gi gode og bærekraftige råd om materialer, hjelper du kundene dine med å skape en god uteplass de kan ha glede av i mange år.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Terrasse som er bygget ett byggereglene med to nivåer, trapp og rekkverk.Terrasse som er bygget ett byggereglene med to nivåer, trapp og rekkverk.
Terrasse med sitteplass og basseng bygget etter byggeregler terrasse.Terrasse med sitteplass og basseng bygget etter byggeregler terrasse.

Bilder over: Huseier må melde fra til kommunen om hva som er bygget når det påvirker bebygd areal på eiendommen, selv når størrelsen på terrassen er innenfor byggereglene. Foto: Talgø/Nathan Lediard & Moelven

Hvor stor terrasse kan man bygge uten å søke?

Med de nye byggereglene fra 2021 er det færre tiltak enn tidligere som krever søknad før arbeidet med å bygge terrasse kan settes i gang.

Her er en oversikt over byggereglene for terrasse:

Bygge terrasse uten byggesøknad:

  • Terrasser som stikker mindre enn 4 meter ut fra bygningen, ikke er høyere enn 1 meter over eksisterende terreng, og er minimum 1 meter fra nabogrensen, kan bygges uten å søke. Overbygg er imidlertid ikke tillatt, men rekkverk på inntil 1,2 meter er tillatt.
  • Platting som ikke er mer enn 50 centimeter over bakken, kan plasseres helt inntil nabogrensen og påvirker ikke bebygd areal på tomten. Dette er spesielt gunstig på mindre tomter der det meste av tillatt bebygd areal allerede er utnyttet.

Nødvendig med byggesøknad:

  • Terrasser som er over 1 meter over eksisterende terrenget, eller som strekker seg mer enn 4 meter fra husets yttervegg, krever byggesøknad.
  • Er terrassen for nærme byggegrenser må det også sendes byggesøknad før arbeidet kan starte.
  • Dersom kunden ønsker et overbygg eller tak på terrassen, er en byggesøknad nødvendig. Terrassetak med eget reisverk som er festet i bakken og er mindre enn 15 kvadratmeter er vanligvis ikke søknadspliktig. Kontroller utnyttelsesgraden for tomten, og følg avstandskrav og byggegrenser.

XL-BYGG kan hjelpe deg dersom du trenger bistand med byggesøknad.

Les mer om våre proff-tjenester her.

Terrasser som ligger mer enn 0,5 meter over bakken, regnes som bebygd areal på eiendommen. Huseier er pliktig til å melde dette til kommunen. Minn kunden på tidsfristen på fire uker etter ferdigstillelse for oppdatering av kommunens kart- og matrikkeldata. Som tømrer er det viktig å veilede kunden og sikre etterlevelse av forskrifter og regler.

Lokale byggeregler

Selv om de generelle byggereglene gir rom for å bygge uten søknad, kan kommunens reguleringsplaner være strengere enn de nasjonale retningslinjene. De lokale reglene trumfer med andre ord de nasjonale. Sjekk derfor reguleringsplaner og byggeregler for kommunen du skal bygge i.

Terrasse med sofa og EasyDeck kompositt terrassebord.Terrasse med sofa og EasyDeck kompositt terrassebord.
Royalimpregnerte terrassebord i serien Concise fra Talgø.Royalimpregnerte terrassebord i serien Concise fra Talgø.

Bilder over: EasyDeck fra Fritzøe Engros er vedlikeholdsvennlig og gir følelsen av å gå på ekte tre. Concise terrassebord gir et moderne uttrykk og fargen natur får en grå patina. Foto: Fritzøe Engros & Talgø MøreRoyal

Tips! Spør kunden deg om råd til hvilke terrassebord de skal velge?

EasyDeck fra Fritzøe Engros er et vedlikeholdsvennlig terrassebord i kompositt som gir en naturtro følelse til terrassegulvet. Det er formstabilt og har skjult innfesting med klips.

Les mer om kompositt terrassebord her.

Ønsker kunden ekte tre? Da kan du anbefale Concise fra Talgø. Concise er formstabilt og har en strukturhøvlet, sawcut overflate som gir mindre fiberreisning i treverket. Concise er dobbelbehandlet, både trykkimpregnert og kokt i olje under vakuum som gjør terrassebordene ekstremt råtebestandig og mindre flising og sprekking.

Les mer om royalimpregnerte terrassebord her.

Gode råd til kontrakter og kundekontakt

– I Mestergruppens KS-system har vi ulike kontraktsmaler og protokoller for ROT-markedet, blant annet kontrakter mot forbruker i ROT-prosjekter. De er basert på henholdsvis Norsk Standard 3501 og 3502 og inneholder alle de viktige punktene som bør kontraktsfestes i et slikt prosjekt, forteller Arve Solheim.

Gode kontrakter og god kundekontakt er viktig. Det kan spare deg tid i hverdagen, og bidra til en ryddig gjennomføring av både små og store byggeprosjekter.

Spør gjerne en proffselger hos XL-BYGG om råd til innholdet i kontrakt dersom du har behov for veiledning om dette. Vi kan også hjelpe deg med å velge riktig kontrakt til ditt oppdrag.

Tips å ha med seg for god kundekontakt:

  • Kundekonsultasjon: Start med grundige konsultasjoner med kundene for å forstå deres ønsker, behov og budsjett. Klar kommunikasjon er nøkkelen til å oppnå et vellykket prosjekt.
  • Gi kontraktsforslag: Før oppstart bør du gi kunden et kontraktsforslag, da vil du oppleves mer profesjonell.
  • Regelmessig oppdatering: Oppdater kunden underveis i prosjektet, det kan spare deg for både tid og hyppige telefonsamtaler.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!