Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

MøreRoyal® royalimpregnerte terrassebord

Hvilket terrassegulv skal man velge? Designer Halvor Bakke har kikket på de ulike profilene og fargene i MøreRoyal®-sortimentet og gir sine anbefalinger her.

– Det finnes trender over alt, også når det kommer til terrassegulv. Følger du med, kan du gjøre noe som er litt mer gjennomtenkt og mye finere enn å kjøpe det billigste som ligger fremst på lageret hos byggevarebutikken, sier designer Halvor Bakke.

Ta utgangspunkt i den hytta eller det huset du har, og gjør dine valg slik at alt passer sammen. Har du en klassisk bolig eller en moderne bolig, ligger den på fjellet eller ved sjøen, hvilken farge har boligen, hvilken type kledning er det på huset, hvilken møblering skal du ha på uteplassen din? Alt dette og mer til er naturlig å ha i bunn for hvilke valg du gjør av farge, profil og dimensjon.

Les også: Slik velger du riktig terrassegulv

Fordeler med royalimpregnerte terrassebord

Halvor Bakke som legger terrassebord

Bilde: Halvor Bakke har valgt royalimpregnert terrassegulv i brunt på hytta. (Foto: Talgø MøreRoyal)

Med royalimpregnerte terrassebord får du en ferdig behandlet terrasse, klar til bruk! Oljebehandlingen i bordene gjør at du kan vente flere år før plattingen bør behandles på nytt. Det dobbeltbehandlede trevirket er med på å forsegle treet, som bidrar til at det puster saktere.

Dermed sprekker treet mindre, er mer formstabilt, og holder råte borte. Impregneringen har lang holdbarhetstid, først og fremst fordi den er spesielt utviklet for norske værforhold. Det eneste du trenger å gjøre etter montering er å påføre olje på kappflatene.

Vedlikehold av royalimpregnerte terrassebord

En terrasse vil alltid utsettes fra ytre påvirkninger som lys, varme, kulde, regn, fukt og ulike typer mikroorganismer. Det årlige vedlikeholdet i form av grundig rengjøring er derfor avgjørende for å beholde et vakkert utseende lengst mulig. Ved vask av royalimpregnerte materialer skal det ikke benyttes fettløselige vaskemidler, da oljen i materialene vil løses opp.

En terrasse i royalimpregnert tre kan fint stå i 6-7 år uten noen form for etterbehandling. I disse årene blir det en kosmetisk vurdering om man ønsker å etterbehandle. Selv om pigmentene i materialene blekner over tid, er det fremdeles innkokt olje i materialene, og man skiller derfor mellom nødvendig vedlikehold og kosmetisk vedlikehold. For terrasser i fargen natur ønsker man den værgrå patinaen som oppstår over tid, og det vil være langt mindre behov for kosmetisk vedlikehold på en terrasse i denne fargen.

Les også: Skal du beise, olje eller male terrassen?

Naturlig gråning er trenden

Trenden nå går i retning av det ekte og naturlige, også når det gjelder hvilke farger vi velger. MøreRoyal® i fargen natur gråner over tid, og vil få en værgrå og fantastisk vakker patina etter hvert som den værpåvirkes.

Illustrasjonsbilde av en terrasse der halve bildet er i brune toner og den andre i grå toner

Bilde: Royalimpregnerte materialer i fargen natur før og etter gråning. (Illustr.: Ferskvann)

Les også: Tips til deg som skal bygge terrasse

Klassisk stil

Det klassiske MøreRoyal®-terrassegulvet er kanskje mest kjent for sine dekorative riller som gir et særpreg til terrassen.

– Dette har jeg lagt på hytta mi på Boblebu i brun farge, siden det passer fint med stilen der, forteller Halvor.

Profilen har lett buede hjørner og leveres i både brun, grå og natur i to bredder, 120 og 145 millimeter. Brun og grå leveres som vendbart, DUO, med en glatt og en rillet side. Hvilken side du legger opp blir en smakssak, og du kan også kombinere de to overflatene for å skape din egen stil.

Den grå UNO, er et ensidig rillet terrassebord. Du kan for så vidt legge den glatte siden opp også her – kvaliteten er den samme, men det kan forekomme pigmentmerker fra produksjonsprosessen som gjør at kun rillet side er definert som overside på dette bordet.

Les også: Dette må du tenke på før du velger rekkverk til terrassen

Moderne, glatt og stramt

– Er du ute etter et strammere og renere uttrykk, er den nye profilen Concise perfekt for deg. Det er laget med en spesiell sawcut overflate, en «comfort-struktur» som er kjempegod å gå på og ta på, med en jevnere fargeheft og flottere finish.

Den har en liten fas i kanten på oversiden som hindrer at den fliser i hjørnene, i en bredde på 120 millimeter. Den kommer i fargene brun, grå og natur. Velger du fargen natur vil den få en flott værgrå patina etter et år eller to med værpåvirkning og sollys.

– Dette værbitte gråtonen er virkelig en superlekker farge. Jeg kjenner at jeg angrer litt nå på at jeg ikke valgte den på hytta, siden fargen hadde passa så fint. Men jeg liker jo veldig godt den brune fargen som blir litt mattere og solbleket med tida også da, smiler Halvor.

– Den grå er også kjempefin, og den gråner enda mer når den har ligget en stund. Concise grå skal jeg legge hjemme på Trae, det tror jeg blir flott!

terrassebord med teppe og en oransje krukke

Bilde: Terrassegulv i serien Concise med fargen natur. Med årene får overflaten en vakker, sølvgrå patina. (Foto: Talgø MøreRoyal)

Lektegulv - et skritt lenger

Ønsker du å ta det moderne designuttrykket et skritt lenger, kan du velge lektegulvet som også tilhører Concise-serien, med samme overflate og fas i kanten som Concise terrassegulv.

Concise lektegulv er to ulike lekter i samme tykkelse (34 millimeter) og to ulike bredder (45 og 70 millimeter) som man kan legge i mix eller alene og få et gulv med smale bord. Dette er et mye mer stramt og moderne gulv enn de de tradisjonelle terrassegulvene.

Les også: Se mer inspirasjon til terrassen og uterommet her

– Det er jo et helt nytt uttrykk, som vi også har brukt rundt et basseng i en episode av Eventyrlig Oppussing fra Provence. Det er ikke så ofte det kommer store nyheter på terrassebordfronten, men her har man truffet en nerve. Dette er gulvet for den som ønsker en varig terrasse med et moderne og eksklusivt designuttrykk. Vil du ha det siste nye er det altså dette du skal gå for!

terrassebord med stol

Bilde: Concise lektegulv fås i bredde 34 og 70 millimeter. (Foto: Lediard Foto AS)

Levende tre

Et tregulv i MøreRoyal® er et godt valg både for deg og miljøet, og det er lett å finne gode grunner til å plukke fra nettopp denne hylla når du skal velge dekke til uteplassen din.

Med mange fargealternativer, profiler, bredder og stilarter skulle det meste ligge til rette for at du finner et terrassegulv i MøreRoyal® som passer akkurat din stil. Du får god hjelp hos XL-BYGG.

Mer om terrassebord