XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Slik bygger du platting

Gode materialer, riktig verktøy og en god plan for fundamentering, dette er ingrediensene du trenger for å bygge platting.

1. Planlegg plattingen før byggestart

En platting er en enkel trekonstruksjon som enten er lagt på bakkenivå eller med noen lave fundamenter. Det er mange måter å bygge selv en enkel platting på, men skal man lykkes og få et godt resultat, kreves en god plan og stabil fundamentering. Planen bør beskrive teknisk løsning, materialbruk og metode.

Med dette for hånden, er det lett å kjøpe inn riktige materialer og å starte arbeidet i riktig ende, sier byggmester og kundeveileder hos XL-BYGG Knatterudfjellet, Jo Inge Svendsen.

Se også: Slik bygger du terrasse

Jo Inge Svendsen fra XL-BYGG gir deg oppskriften på å bygge platting. (Foto: XL-BYGG)

2. Grunnarbeid og fundamentering til platting

Det finnes flere typer fundamentering. Uavhengig av løsning er det viktig at man først sikrer grunnen slik at konstruksjonen tåler både nedbør og frost.

Hvordan bygge platting uten å støpe?

En platting som skal ligge rett på bakken krever at man har en drenerende grunn bestående av sprengstein eller grov singel slik at regnvann renner unna. Det er også lurt å fjerne matjordlaget før man legger et sjikt med isolerende markplater. Disse bør stikke ca. 60 cm utfor kanten av plattingen slik at telen (frost i bakken) ikke kan komme inn under og flytte på plattingen i løpet av vinteren.

Oppå platene fordeler man deretter et lag av pukk eller singel og fiberduk som forhindrer at ugress vokser seg opp gjennom plattingen. Deretter er det klart for å starte snekringen.

Kom riktig ut fra start med godt grunnarbeid, fiberduk og stein før du starter arbeidet med trekonstruksjonen. (Foto: XL-BYGG)

Dersom man velger en løsning som skal ligge noe høyere over bakken, er det enklest å benytte et stolpefundament.

Hvordan bygge på søyle

Når du skal støpe anbefaler vi gjerne at man benytter papphylser som fylles med betong. Når du skal bygge på søyle må disse graves minst 50-60 cm ned i bakken under matjordlaget og plasseres på en helle eller en støpt plate som er litt større enn omkretsen på røret. Dersom det er mye matjord eller leire bør det graves enda dypere. Det kan være lurt å legge en markisolerende plate helt i bunnen for å sikre at telen ikke kommer under og løfter stolpen.

Når støp fylles i hylsen, kan man sette et stolpefeste eller annet beslag i støpen på toppen til å feste bærebjelkene i. Husk å sette hylsene slik at de har samme høyde og at stolpefestet står i riktig retning. Antallet stolper og avstanden mellom dem bestemmes av dimensjonene man senere skal benytte i trekonstruksjonen. Dette får du gode råd om hos XL-BYGG når du kjøper inn materialer.

Se også: Dette er vårt utvalg terrassebord

3. Bygge bærekonstruksjonen i plattingen

Selve trekonstruksjonen er nesten den samme enten man bygger platting på bakken eller en høyere terrasse. Man starter med et bjelkelag. For en platting kan dette med fordel justeres på noen lengder av terrassebord som legges rett på fiberduken. Ved hjelp av disse er det enkelt å tilpasse høyden slik at bjelkelaget blir liggende i vater i begge retninger. Bjelkelaget på en platting som ligger på bakken bør være minst 48 x 98 mm og legges med 60 cm mellomrom. Bjelkelaget forankres i hver ende med tverrgående bjelker i samme dimensjon slik at det dannes en ramme.

På en terrasse der det benyttes stolper legges først bærebjelker eller dragere i stolpefestene. Disse skal ligge i samme retning som terrassebordene. Dimensjon her vil variere med hvor langt det er mellom stolpene og avstand til vegg. Dette må være beregnet og bestemt i planen. Det samme gjelder for bjelkelaget under tredekket som bør ha maks 60 cm avstand mellom hver.

4. Montere terrassebord på plattingen

Nå er det klart for å montere selve gulvet på plattingen. Det bør minimum være 21 mm tykt, de fleste velger 28 mm terrassebord. Disse skrus ned i bjelkelaget med 55 mm skruer. Bruk to skruer ved hvert feste. Benytt gjerne en avstandskloss på 5 mm for å få rett åpning mellom bordene.

For de som ønsker en ”skruefri” overflate på terrassebordene er et alternativ å benytte HDS-metoden. Dette er et spesielt verktøy man bruker for å skru i sidene på terrassebordet, slik at montasjen blir skjult. Til det bruker du et spesialtilpasset monteringsverktøy og bits. Monteringen er enklere, gir en mer stabil montering samtidig som verktøyet sørger for lik avstand mellom hvert terrassebord.

Ved å benytte HDS-systemet festes terrassebordene på siden - ikke oppå. Slik unngår du en skruefri terrasse. (Foto: ESSVE)

Velg syrefaste eller rustfrie skruer

Skruer holder bedre og reiser seg ikke opp fra veden, slik spiker gjerne gjør etter hvert som treet blir eldre. De er raske å montere og enkle å skru ut hvis man skal gjøre forandringer eller utskiftninger. Til selve konstruksjonen av bærelag benyttes skruedimensjon 5,8 x 90 mm. Til terrassebordene brukes 55 mm, minimum 48 mm til 21 mm terrassebord. Det er dessuten viktig at man enten velger syrefaste eller rustfrie skruer. Vi anbefaler også en skruetype med torx-mønster i hodet. Dette gir best grep med drillen.

Verktøy til å bygge platting

Når det kommer til verktøyvalget, er det ikke så mye man trenger for å bygge en platting. Man kommer langt med sag, drill, meterstokk og vater.

–Den viktigste av disse er drillen. Med mye skruing er det irriterende hvis man går tidlig tom for strøm. Derfor er det viktig å anskaffe en drill som har en viss kapasitet. Det er lurt å velge et anerkjent merke og minimum 18 volts batteri, sier Jo Inge Svendsen.

En god drill løser jobben både raskere og penere. (Foto: XL-BYGG)

Mer om terrasse og utemiljø

Terrasse med rekkverk i treTerrasse med rekkverk i tre

Trykkimpregnerte terrassebord

Trykkimpregnerte terrassebord er det rimeligste alternativet når du skal gå til innkjøp av nytt terrassegulv, men pass på at du velger riktig kvalitet.

jente, kvinne og hund sitter på en terrasse i varmebehandlet furujente, kvinne og hund sitter på en terrasse i varmebehandlet furu

Varmebehandlede terrassebord

Varmebehandlet tre er miljøvennlig produsert og trenger ingen behandling etter montering. Perfekt for deg som ønsker terrasse med så lite vedlikehold som mulig.

terrasse med utemøbler og svart kattterrasse med utemøbler og svart katt

Kebony terrassebord

Kebony er et eksklusivt trevirke som er bærekraftig, holdbart og vedlikeholdsfritt. Kebonys egenskaper gjør at trevirket har har langvarig garanti mot råte, og passer perfekt som terrassegulv.

solsenger på en kompositt terrasse ved vannetsolsenger på en kompositt terrasse ved vannet

Kompositt terrassebord

Kompositt terrassebord er svært vedlikeholdsvennlig og består av en høy andel trefiber kombinert med PVC-fri polymer. Dette gir en eksepsjonell styrke i bordene, samtidig som de fremstår mer som tre enn plast.

kvinne ligger på en solseng under en parasoll ved et bassengkvinne ligger på en solseng under en parasoll ved et basseng

Slik velger du riktig terrassegulv

Det viktigste å ta stilling til før du bestemmer deg for nytt terrassegulv, er hvor mye tid og penger du vil bruke på vedlikehold de kommende årene.

eksklusiv hage med svømmebasseng og treplatting rundteksklusiv hage med svømmebasseng og treplatting rundt

Terrasse: Inspirasjon til uteområdet ditt

Legg rammene for en super sommer! Ved å velge smarte materialer kan du skape et fantastisk uterom med ulike soner. Få terrasseinspirasjon her.

sommerlig kledd kvinne går barbeint over en terrassesommerlig kledd kvinne går barbeint over en terrasse

Skal du bygge terrasse?

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Dette bør du tenke over før du starter på årets terrasseprosjekt.

Person vasker terrassen med en hageslange.Person vasker terrassen med en hageslange.

Slik vasker du terrassen

Skal du vaske terrassen? Sjekk her hva du må tenke på i forbindelse med overflatebehandling og annet vedlikehold av verandaen din.