Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Rekkverk til terrasse

Skal du bygge rekkverk og trenger inspirasjon? Dette må du tenke på før du velger rekkverk til terrassen.

Når du skal bygge rekkverk til terrassen finnes det mange muligheter. Både hva slags uttrykk du ønsker og hvilke rammer huset gir deg er noe du bør tenke på. I tillegg finnes det mange muligheter når det kommer til materialer. Uavhengig av hva slags rekkverk du velger er det viktigste at det er festet skikkelig, et rekkverk skal gi sikkerhet og være stabilt.

Det finnes flere type rekkverk å velge mellom når du skal bygge rekkverk til veranda eller terrasse, og du får gode råd hos din lokale XL-BYGG.

Se også: Les gjerne dette før du bygger terrasse

Glassrekkverk

Om du foretrekker en mer moderne stil, er et glassrekkverk et godt valg. Det gir bedre romfølelse til uteområdet og passer like godt til moderne som tradisjonelle bygg. Rekkverk i glass kommer både med og uten stolper. Rekkverk uten stolper gir deg store glassflater som gir et sømløst resultat, spesielt fint dersom du har utsikt. Ulempen med glass er derimot at det også gir fullt innsyn, men det finnes også frostet og sotet glass. Å kombinere rekkverk i glass med andre materialer er også en mulighet dersom du ønsker å bevare utsikten og samtidig skjerme for innsyn fra naboen.

Glassrekkverk er et ganske kostbart alternativ, men det har lang levetid og krever minimalt med vedlikehold. Å spyle det med vann er ofte nok for å holde glasset rent.

PVC-rekkverk

Vil du ha utseendet til treverk, men ønsker å unngå vedlikeholdsarbeid som skraping, maling eller beising, er rekkverk i PVC og plast et alternativ. Du får det både i klassiske og moderne utgaver slik at du kan velge stilen du ønsker. Å vedlikeholde PVC gjøre du på samme måte som glass, spyl med vann og vask lett over. PVC-rekkverk finnes også med stolper.

Rekkverk i tre

Bilde: Rekkverk i tre krever mer vedlikehold, men er til gjengjeld det billigste alternativet. Her sammen med DUO terrassebord fra Talgø MøreRoyal. Foto: Nathan Lediard

Å bygge rekkverk i tre passer godt til den tradisjonelle byggestilen vi har i Norge. Tre gir mange muligheter til rekkverk både når det kommer til utseende og overflatebehandling, i tillegg er det rimelig. Du kan bruke både hvitt treverk, impregnert virke eller mer eksklusive alternativer til å bygge rekkverk. Husk bare at ved å velge et rimelig treverk vil det som regel følge mer vedlikehold enn med dyrere alternativer.

Hvilke dimensjoner du bygger med og hvor tett du plasserer spilene er med på å forandre uttrykket og stilen rekkverket vil gi. Du kan velge et rekkverk som matcher med kledningen på huset, eller gå for kontrast mellom stående og liggende. Det samme gjelder beis eller farge på maling.

Det finnes flere forskjellige måter å bygge rekkverk på:

Rekkverk av stående spiler

Et rekkverk av stående spiler passer godt til tradisjonelle bygg, samtidig som det er stilrent. Stående spiler vil gjøre at rekkverket virker høyere.

Hvor tett du setter spilene på rekkverket vil også påvirke uttrykket. Rekkverk med tettere spiler vil virke mer massivt og stenge omgivelsene ute, mens et rekkverk med større mellomrom mellom spilene vil gi et lettere utseende og inkludere omgivelsene mer. Husk at avstanden mellom spilene likevel skal gi sikkerhet og ikke være for store.

Liggende lekter

Bilde: Liggende spiler eller lekter gir et mer moderne uttrykk enn et rekkverk med stående spiler. Her med Concise terrassebord fra Talgø. Foto: Nathan Lediard

Går du for liggende lekter får du et smalere og mer dempet uttrykk som er mer moderne enn de stående. Liggende lekter vil virke forlengende på en liten uteplass, samtidig som det virker lavere. Husk at liggende lekter kan være fristende for små barn å klatre i. Ønsker du likevel liggende lekter, kan du velge små mellomrom eller gå for en tett variant.

Ulempen med både liggende og stående rekkverk med liten avstand mellom spilene, er vedlikeholdsarbeidet. Å komme til mellom spilene med maling og beis fra alle fire sider er en jobb man raskt kan bli frustrert av. Be om råd angående mellomrom hos XL-BYGG når du kjøper inn materialer.

Diagonale spiler

Et alternativ til stående og liggende spiler er å legge spilene diagonalt. Du kan også kle rekkverket med en ramme.

Tett rekkverk

Et tett rekkverk, uavhengig av om det er stående eller liggende, vil være enklere å vedlikeholde enn rekkverk med mellomrom mellom lektene. Så ønsker du et rimelig alternativ med enkel vedlikeholdsjobb når du først må ta den, bør du velge tett rekkverk.

Et tett rekkverk kan fort virke massivt, men her kan dimensjonene på materialene være med på å avgjøre stilen. Jo større dimensjoner, desto mer massivt oppleves rekkverket.

Mer om terrasse og uterommet

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:

Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.

Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.

Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

Slik fungerer det:

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.