Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Legge gulv selv? Dette bør du vite!

Med gode forberedelser og riktig verktøy er det ingenting i veien for at du kan legge nytt gulv selv. Se våre tips til hva du må ta hensyn til.

Hos XL-BYGG Gunnar T. Strøm i Trondheim møter du vår gulvekspert Chris Alexander Valbrek.

Her gir han deg en innføring i hva du bør passe på ved legging av ny parkett, laminat eller klikkvinylgulv:

Rett undergulv er viktig

XL-BYGG ansatt står i butikk

Bilde: Gulvekspert Chris Alexander Valbrek hos XL-BYGG Gunnar T. Strøm i Trondheim.

Start med å sikre et godt undergulv. Dette må først og fremst være rent, tørt og tilstrekkelig plant, ellers kan gulvet stå i fare for å sprekke opp eller knirke. Gamle plategulv bør sjekkes og eventuelt skrus på nytt.

– Myke gulv med svikt må utbedres, og tepper og gammelt undergulv bør fjernes før det legges nytt. Hvis du har et ujevnt undergulv, anbefaler vi å bruke avretningsmasse, råder Valbrek.

Gå over undergulv og fjern alle ujevnheter, før du avslutter med å støvsuge. Legg fuktsperre på betonggulv og deretter et underlagsprodukt som er tilpasset den gulvtypen du har valgt.

Les også: Dette bør du lese før du legger parkett

Legging av gulv på gulvunderlag

Bilde: Her legges gulvpanel med Maxima parkettunderlag, som er anbefalt å brukes på undergulv av tre. Foto: Boen

Inneklima påvirker gulvet

Vær nøye med inneklimaet, og sørg for at rommet ikke er for varmt, tørt eller fuktig når du starter.

Før du starter arbeidet, skal materialene og underlaget være akklimatisert i tilstrekkelig lang tid. Materialene skal ha samme temperatur som rommet, og den relative luftfuktigheten bør ligge på mellom 20 og 60 prosent.

I nybygg kan det være lurt å bruke en fuktmåler, siden de har en tendens til å ha høy fuktighet under oppføring. Moderne hus har på den annen side en tendens til å bli for tørre med tiden.

Les også: Slik reparerer du eller sliper parkett

Slik legger du gulv

To menn som legger gulv

Bilde: Med kvalitetsgulv og gode klikksystemer går gulvleggingen enkelt.

Om du skal legge gulv av laminat, parkett eller vinyl, er fremgangsmåten forholdsvis lik. Alt avhenger av produsent og type, men ved hjelp av dagens klikksystemer og gode materialer, er det ikke vanskelig å få til et godt og varig resultat.

  1. Før du starter, anbefaler vi å legge sammen 3-4 bord om gangen og fordele dem rundt i rommet, slik at du får et inntrykk av hvordan det blir. Lyset har veldig mye å si. Finn ut hvilken vei du vil legge gulvet i forhold til sollysets innfallsvinkel og tekniske detaljer, som rommets bredde og lengde, døråpninger og innredninger.
  2. Rundt døra, eventuelle rør og lignende er de mest utfordrende områdene. Ikke legg gulv der det senere skal være dører med dørterskler, for da låser du fast gulvet og hindrer det i å bevege seg.
  3. Unngå å legge gulvet helt inntil veggen, men hold den avstanden som leverandøren anbefaler, slik at gulvet har rom til å utvide seg ved temperaturforandringer. Kil opp mot veggen og sjekk startveggen med en rettesnor. Presser du gulvet inntil en buet startvegg risikerer du å legge gulvet i en bue. Dette kan føre til glipper mellom skjøtene og en endeskjøt som ikke er i vinkel.
  4. Vær nøye og kontroller at alle gulvbord blir riktig låst i klikkingen og at skjøter er tette, så går selve gulvleggingen fort.

Les også: Laminat vs. parkett? Dette er forskjellen

Vedlikehold av gulvet

Heltre i furu fra Moelven med et garnnøste og en saks

Bilde: Heltregulv kan du ofte få i oljet eller hardvoksoljet finish. Avbildet er furugulvet Kongle Oljet. (Foto:Moelven)

Det er mange variabler som kan forårsake skader i gulvet. Det beste du kan gjøre er å minimere risikoen ved blant annet å sørge for å ha et slett og rent undergulv med riktig underlag.

Lakkerte gulv er stort sett vedlikeholdsvennlige, men de har en gitt levetid før de må slipes. Stadig færre velger å gjøre dette på grunn av kostnaden og risikoen, som kan være lavere om du i stedet velger å skifte ut gulvet.

Oljede overflater trenger derimot jevnlig vedlikehold, og kan få et rustikt og pent uttrykk i mange tiår hvis de får riktig pleie. Laminat- og klikkvinylgulv er svært vedlikeholdsvennlige gulvtyper, og velges ofte i de områdene hvor det er litt røffere bruk.

Når skaden er skjedd

Oljede overflater oljes på nytt, mens lakkerte overflater påføres lakkrefresher. Ved påføring av sistnevnte bør du vurdere å la en fagperson utføre jobben for at resultatet skal bli så pent som mulig.

Reparasjonssett med voksstaver er å anbefale for å utbedre hakk og riper. Utover dette er det gulvsliping og lakkering som gjelder.

Gulvet er en slitesone som får mye juling. Gjør derfor bevisste valg når du skal legge nytt, så sparer du deg selv for mye arbeid. Kom innom oss i XL-BYGG og la våre eksperter hjelpe deg med å ta de rette valgene.

Moderne stue med peis og parkettgulv. Fin utsikt.

Bilde: Avbildet er parkettgulvet Paris Eik Ultramatt fra Kährs. (Foto: Kährs)

3 råd til planleggingsfasen

  1. Start med å måle opp rommet nøye og planlegg hvordan det skal gå opp med tanke på hvor mye gulv du har. Med dette unngår du uventede overraskelser og unødvendig svinn av materialer. Når det kommer til hvor mye gulv du trenger, er en grei tommelfingerregel å plusse på 5-6 prosent som sikkerhetsmargin i tillegg til antall kvadratmeter rommet har.
  2. Prisen på prosjektet avhenger helt av hvilket gulv du velger, tilgang på verktøy og underlagets tilstand.
  3. Når det kommer til verktøy, er det vater, hammer, vinkel, meterstokk, blyant, slagkloss, sag (eventuelt stikksag), avstandsklosser, kiler og rettesnor som gjelder. Et leggesett med installasjonsverktøy fra gulvprodusenten kan ofte være vel verdt å anskaffe.