Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Legge gulv selv? Dette bør du vite!

Med gode forberedelser og riktig verktøy, er det ingenting i veien for at du kan legge nytt gulv selv. Se våre tips til hva du må hensynta.

Vår gulvekspert, Chris Alexander Valbrek hos XL-BYGG Gunnar T. Strøm, gir deg en innføring i hva du bør passe på ved legging av nytt parkett-laminat- eller klikkvinylgulv.

Rett undergulv er avgjørende

Start med å sikre et godt undergulv. Dette må først og fremst være rent, tørt og tilstrekkelig plant, ellers kan gulvet stå i fare for å sprekke opp eller knirke. Gamle plategulv bør sjekkes og eventuelt skrues på nytt. Myke gulv med svikt må utbedres, og tepper og gammelt undergulv bør fjernes før det legges nytt. Hvis du har et ujevnt undergulv, anbefaler vi å bruke avretningsmasse, forteller Valbrek. Gå over undergulv og fjern alle ujevnheter, før du avslutter med å støvsuge. Legg fuktsperre på betonggulv og deretter et underlagsprodukt som er tilpasset den gulvtypen du har valgt.

Inneklima påvirker gulvet

Vær nøye med inneklimaet, og sørg for at rommet ikke er for varmt, tørt eller fuktig når du starter. Før du starter arbeidet, skal materialene og underlaget være aklimatisert i tilstrekkelig lang tid. Materialene skal å ha samme temperatur som rommet og den relative luftfuktigheten bør ligge på mellom 20 og 60%. I nybygg kan det være lurt å bruke en fuktmåler, siden de har en tendens til å ha høy fuktighet under oppføring. Moderne hus har på den annen side tendensen til å bli for tørre med tiden.

Noen tips og råd underveis

Start med å måle opp rommet nøye og planlegg hvordan det skal gå opp med tanke på hvor mye gulv du har. Med dette unngår du uventede overraskelser og unødvendig svinn av materialer. Når det kommer til hvor mye gulv du trenger, er en grei tommelfingerregel å plusse på 5-6% som sikkerhetsmargin i tillegg til antall kvadratmeter rommet har. Prisen på prosjektet avhenger helt av hvilket gulv du velger, tilgang på verktøy og underlagets tilstand. Når det kommer til verktøy, er det vater, hammer, vinkel, meterstokk, blyant, slagkloss, sag (eventuelt stikksag), avstandsklosser, kiler og rettesnor som gjelder. Et leggesett med installasjonsverktøy fra gulvprodusenten kan ofte være vel verdt å anskaffe.

Fremgangsmåten

Om du skal legge gulv av laminat, parkett eller vinyl, er fremgangsmåten forholdsvis lik. Alt avhenger av produsent og type, men ved hjelp av dagens klikksystemer og gode materialer, er det ikke vanskelig å få til et godt og varig resultat med et bra undergulv, riktig grunnarbeid og nøyaktighet. Vær nøye og kontroller at alle gulvbord blir riktig låst i klikkingen og at skjøter er tette, så går selve klikkingen fort.

Før du starter, anbefaler vi å legge sammen 3-4 bord om gangen og fordele dem rundt i rommet, slik at du får et inntrykk av hvordan det blir. Lyset har veldig mye å si. Finn ut hvilken vei du vil legge gulvet i forhold til sollysets innfallsvinkel og tekniske detaljer, som rommets bredde og lengde, døråpninger og innredninger.

Rundt døra, eventuelle rør og lignende er de mest utfordrende områdene. Ikke legg gulv der det senere skal være dører med dørterskler, for da låser du fast gulvet og hindrer det i å bevege seg. Unngå å legge gulvet helt inntil veggen, men hold den avstanden som leverandøren anbefaler, slik at gulvet har rom til å utvide seg ved temperaturforandringer. Kil opp mot veggen og sjekk startveggen med en rettesnor. Presser du gulvet inntil en buet startvegg risikerer du å legge gulvet i en bue. Dette kan føre til glipper mellom skjøtene og en endeskjøt som ikke er i vinkel.

Skader og vedlikehold

Det er mange variabler som kan forårsake skader i gulvet. Det beste du kan gjøre er å minimere risikoen ved blant annet å sørge for å ha et slett og rent undergulv med riktig underlag. Lakkerte gulv er stort sett vedlikeholdsvennlige, men de har en gitt levetid før de må slipes. Stadig færre velger å gjøre dette på grunn av kostnaden og risikoen, som kan være lavere om man skifter ut gulvet. Oljede overflater derimot trenger jevnlig vedlikehold, og kan få et rustikt og ekte uttrykk i mange tiår hvis de får riktig pleie. Laminat- og klikkvinylgulv er svært vedlikeholdsvennlige gulvtyper, og velges ofte i de områdene hvor det er røff bruk.

Når skaden er skjedd

Oljede overflater oljes på nytt, mens lakkerte overflater påføres lakkrefresher. Ved påføring av sistnevnte bør du vurdere å la en fagperson utføre jobben. Reparasjonssett med voksstaver er å anbefale for å utbedre hakk og riper. Utover dette er det gulvsliping og lakkering som gjelder.

Gulvet er en slitesone som får mye juling. Gjør derfor bevisste valg når du skal legge nytt, så sparer du deg selv for mye arbeid. Kom innom oss i XL-BYGG og la våre eksperter hjelpe deg med å ta de rette valgene.