XL-BYGG logoXL-BYGG logo
lys stue med sorte møbler og Kährs parkettlys stue med sorte møbler og Kährs parkett
lys stue med sorte møbler og Kährs parkettlys stue med sorte møbler og Kährs parkett

Reparasjon av parkett og andre gulv

Valget av gulvtype kan ha stor innvirkning på vedlikehold, levetid og eventuell reparasjon. Mens lakkerte gulv kan kreve kostbare behandlinger, kan oljede overflater holde seg vakre i tiår med riktig pleie.

Det er mange variabler som kan forårsake skader i gulvet. Det beste du kan gjøre er å minimere risikoen ved blant annet å sørge for å ha et slett og rent undergulv med riktig underlag.

Lakkerte gulv er stort sett vedlikeholdsvennlige, men de har en gitt levetid før de må slipes. Stadig færre velger å gjøre dette på grunn av kostnaden og risikoen, som kan være lavere om du i stedet velger å skifte ut gulvet.

Oljede overflater trenger derimot jevnlig vedlikehold, og kan få et rustikt og pent uttrykk i mange tiår hvis de får riktig pleie. Laminat- og klikkvinylgulv er svært vedlikeholdsvennlige gulvtyper, og velges ofte i de områdene hvor det er litt røffere bruk.

oljet heltregulv i furu fra Moelven

Heltregulv kan du ofte få i oljet eller hardvoksoljet finish. Avbildet er furugulvet Kongle Oljet. Foto: Moelven

Når skaden er skjedd

Oljede overflater oljes på nytt, mens lakkerte overflater påføres lakkrefresher. Ved påføring av sistnevnte bør du vurdere å la en fagperson utføre jobben for at resultatet skal bli så pent som mulig.

Reparasjonssett med voksstaver er å anbefale for å utbedre hakk og riper. Utover dette er det gulvsliping og lakkering som gjelder.

Les også: Slik sliper du parkett

Les også: Lakking av gulv – dette må du vite

Gulvet er en slitesone som får mye juling. Gjør derfor bevisste valg når du skal legge nytt, så sparer du deg selv for mye arbeid. Kom innom oss i XL-BYGG og la våre eksperter hjelpe deg med å ta de rette valgene.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!