

Valg av ny vegg
Skal du bygge eller pusse opp vegg og himling? Velg mellom alt fra trepanel og behandlede veggplater, til spilevegg og gipsplater i de forskjellige rommene.
For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk
Ønsker du å fornye veggen med treplater er det flere typer å velge mellom. MDF, Huntonit, sponplater og kryssfinér er noen av dem.
Ujevne vegger og timesvis med sparkling, pussing og maling er forbi. Med ferdig malte eller tapetserte plater får du ny vegg på 1-2-3.
Behandlede treplater er enkle å montere og godt egnet til både nybygg og oppussing. Men hvilken treplate skal du velge?
Bilde: MDF-plater er et bærekraftig alternativ, og finnes både til vegg og tak.
MDF-plater er et fabrikkert treprodukt laget av mykt trevirke. Platene er slitesterke, lette å vaske og kan overmales hvis du vil finne frem malekosten om noen år. MDF er et bærekraftig alternativ, da også skadet tre og restvirke kan benyttes i produksjonen.
Når du trenger et slitesterkt materiale til veggen. MDF finnes i mange utførelser og design, og platene kan benyttes i både nybygg og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende. Du får også MDF takplater og fuktbestandig MDF – som vil si at den kan brukes i fuktige omgivelser.
Har du tidligere hørt om vannfast MDF? Det betyr at limet som brukes i MDF-platen er vannfast. Skal selve platen være vannfast må den overflatebehandles.
Les også: Ute etter en mer moderne stil? Slik lager du din egen spilevegg
Over ser du: Huntonit treplater fås i forskjellige utførelser, både som panelbord og slett vegg. Foto: Byggma
Lurer du på forskjellen mellom MDF og Huntonit? Mens MDF er produsert med kjemikalier og lim, er plater i huntonit et naturprodukt. Det brukes med andre ord ikke lim eller andre tilsetningsstoffer i produksjonen av Huntonit-plater.
Huntonit er et rent naturprodukt, og trefiberplatene er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.
Les også: Mer om Huntonit veggplater
Bilder over: Smartfiner veggplater i furu og eik. Foto: Smartpanel/Byggma
To av landets ledende produsenter av interiørplater lanserer Smartfiner, veggplater som består av høykvalitets kjerne med Huntonit Proffvegg og Smartpanel på front og bakside.
Standardkolleksjonen består ved lansering av fem varianter eksklusiv eikefiner og fire varianter med finér av furu.
Smartfiner leveres med klikklås for en sømløs vegg av tre, tvers igjennom.
Bilde: Trefiberplate i Dempet Sort. Foto: Byggma
Trefiberplater lages både med og uten lim. Mens huntonit lages uten lim, produseres OSB-plater med lim. Trefiberplater er veggplater med høykvalitets trefiberkjerne. Veggplatene er laget av kvernet tremasse som deretter blir kokt i vann, før de blir presset under høyt trykk og høy varme. Platene blir så malt hele fem strøk.
Det er en solid konstruksjonsplate som er like sterk som kryssfinér, men noe rimeligere. Trefiberplater fås både med utseende som hele plater og med utseende som trepanel når de er ferdig monterte.
Bilde: Kryssfinér er et stabilt materiale. Foto: Moelven
Kryssfinérplater består av tynne finérlag som er krysslimt flere ganger. Kryssfinér får du i tre ulike kvaliteter når det kommer til platenes utseende.
Kryssfinér er veldig stabilt, krymper lite og har gode styrkeegenskaper. Trenger du en sterk plate er kryssfinér et godt valg. Platene kan også hjelpe deg med å stive opp konstruksjonen fra innsiden.
Les også: Lurer du på om gipsplater er det rette valget? Her kan du lese alt du trenger å vite om disse
Over ser du: FORESTIA Walls2Paint er en ferdig tapetsert veggplate med en unik låseprofil. Den pålagte tapeten er spesielt godt egnet for maling, men kan også fint tapetseres. Foto: Byggma
Sponplater brukes til gulv og vegg, hovedsakelig innendørs. Sponplater består av opphakket treverk, spon/sagflis, og produseres ved hjelp av lim, varme og høyt trykk. De kommer i ulike tykkelser, ubehandlede varianter og ferdigmalte, og du får sponplater med og uten klikksystem. Du kan også tapetsere dem.
Sponplatene sparkles som gipsplater når du monterer dem, i skjøtene og hull etter skruer. Platene kan enkelt og raskt monteres på en eksisterende vegg eller direkte på stenderverk.
Les også: Se flere alternativer til innvendig trepanel her
Platene er vaskbare og har en slitesterk overflate. Du får sponplater som er fuktbestandig og derfor egner seg til bruk i vaskerom og grovkjøkken, og andre rom i huset, hvor det er høy fuktighet. Du får for eksempel Arbor Stubbloftsplate Fuktbest som er en 6 mm vannfast sponplate, og Combiwood sine sponplater får du i flere størrelser og har mange bruksområder.
Før du skal male sponplater er det viktig at veggen er helt ren, og forarbeidet er viktig. En helt glatt overflate kan kreve litt mer grunning, sparkling og sliping enn om du for eksempel har gipsvegg. Ser du støvkorn i malingen etter første strøk kan du slipe lett med et fint sandpapir før du maler strøk nummer to.
Om du må sparkle for å male sponplater er avhengig av hvor tette og fine skjøtene er, om det ikke er noen store ujevnheter kan sparkling være unødvendig. Har du tidligere hørt om sponplater som sprekker opp kan det være på grunn av at det er brukt for lite lim ved montering.
Bilde: Trenger du hjelp til oppussingen? Med vår tjeneste Klappet&Klart kan vi gjøre jobben for deg. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud. Foto: XL-BYGG
For optimal finish bør du velge lister som binder sammen eller skiller vegg og gulv på en elegant måte. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot vegg, så ser du hvor flott det blir.
Les også: Nå er det trendy med bredere lister
Skal du bygge eller pusse opp vegg og himling? Velg mellom alt fra trepanel og behandlede veggplater, til spilevegg og gipsplater i de forskjellige rommene.
Med veggplater kan du enkelt klikke på plass nye, slette vegger helt uten grunning og sparkling. Veggene er umiddelbart klare til maling eller tapetsering.
Ferdigmalte veggplater er lettstelte og slitesterke, avgir ingen skadelige avgasser og er raske å montere. Fordelene og alternativene er mange!
Beiset eller malt interiørpanel er et vanlig syn på hytta. Her er tips til fargevalg og ferdige løsninger for deg som ønsker å pusse opp.