XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om ditt foretrukne XL-BYGG varehus

Treplate til vegg: Hvilken bør du velge?

Ønsker du å fornye veggen med treplater er det flere typer å velge mellom. MDF, Huntonit, sponplater og kryssfinér er noen av dem.

Ujevne vegger og timesvis med sparkling, pussing og maling er forbi. Med ferdig malte eller tapetserte plater får du ny vegg på 1-2-3.

Behandlede treplater er enkle å montere og godt egnet til både nybygg og oppussing. Men hvilken treplate skal du velge?

Mer om vegg her

Bilde: MDF-plater er et bærekraftig alternativ, og finnes både til vegg og tak.

MDF treplater

MDF-plater er et fabrikkert treprodukt laget av mykt trevirke. Platene er slitesterke, lette å vaske og kan overmales hvis du vil finne frem malekosten om noen år. MDF er et bærekraftig alternativ, da også skadet tre og restvirke kan benyttes i produksjonen.

Når bør du velge MDF?

Når du trenger et slitesterkt materiale til veggen. MDF finnes i mange utførelser og design, og platene kan benyttes i både nybygg og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende. Du får også MDF takplater og fuktbestandig MDF – som vil si at den kan brukes i fuktige omgivelser.

Har du tidligere hørt om vannfast MDF? Det betyr at limet som brukes i MDF-platen er vannfast. Skal selve platen være vannfast må den overflatebehandles.

Les også: Ute etter en mer moderne stil? Slik lager du din egen spilevegg

Huntonit veggplate i fargen Kveldshimmel i gang med benk.Huntonit veggplate i fargen Kveldshimmel i gang med benk.
Slette huntonit proff vegg treplater i kjøkken.Slette huntonit proff vegg treplater i kjøkken.

Over ser du: Huntonit treplater fås i forskjellige utførelser, både som panelbord og slett vegg. Foto: Byggma

Huntonit

Lurer du på forskjellen mellom MDF og Huntonit? Mens MDF er produsert med kjemikalier og lim, er plater i huntonit et naturprodukt. Det brukes med andre ord ikke lim eller andre tilsetningsstoffer i produksjonen av Huntonit-plater.

Hvorfor velge Huntonit?

Huntonit er et rent naturprodukt, og trefiberplatene er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Les også: Mer om Huntonit veggplater

walkin-garderobe med smartfiner eik på veggenewalkin-garderobe med smartfiner eik på veggene
vegg med smartfiner furu. foran står en rund lampe og et sort bordvegg med smartfiner furu. foran står en rund lampe og et sort bord

Bilder over: Smartfiner veggplater i furu og eik. Foto: Smartpanel/Byggma

Nyhet i 2023: Smartfiner

To av landets ledende produsenter av interiørplater lanserer Smartfiner, veggplater som består av høykvalitets kjerne med Huntonit Proffvegg og Smartpanel på front og bakside.

Standardkolleksjonen består ved lansering av fem varianter eksklusiv eikefiner og fire varianter med finér av furu.

Smartfiner leveres med klikklås for en sømløs vegg av tre, tvers igjennom.

Blå huntonit trefiberplate i stue.Blå huntonit trefiberplate i stue.

Bilde: Trefiberplate i Dempet Sort. Foto: Byggma

Trefiberplater

Trefiberplater lages både med og uten lim. Mens huntonit lages uten lim, produseres OSB-plater med lim. Trefiberplater er veggplater med høykvalitets trefiberkjerne. Veggplatene er laget av kvernet tremasse som deretter blir kokt i vann, før de blir presset under høyt trykk og høy varme. Platene blir så malt hele fem strøk.

Hvorfor skal du velge trefiberplate?

Det er en solid konstruksjonsplate som er like sterk som kryssfinér, men noe rimeligere. Trefiberplater fås både med utseende som hele plater og med utseende som trepanel når de er ferdig monterte.

Kryssfinér er en stabil treplate til vegg.Kryssfinér er en stabil treplate til vegg.
Treplater i kryssfinér gir en stabil vegg.Treplater i kryssfinér gir en stabil vegg.

Bilde: Kryssfinér er et stabilt materiale. Foto: Moelven

Kryssfinér

Kryssfinérplater består av tynne finérlag som er krysslimt flere ganger. Kryssfinér får du i tre ulike kvaliteter når det kommer til platenes utseende.

  • Plater i toppkvalitet er en feilfri plate uten misfarging eller små kvister, og brukes derfor gjerne når du vil ha en ubehandlet vegg.
  • Den mellomste kvaliteten kan ha ubetydelige reparasjoner og innvokste kvister, kvister på inntil 5 mm er tillatt.
  • Den laveste kvaliteten brukes gjerne til konstruksjon, den kan ha synlige kvister, enkelte fargefeil og sprekkes tillates, derfor brukes den gjerne ikke til synlige dekorative formål.

Hvorfor velge kryssfinér?

Kryssfinér er veldig stabilt, krymper lite og har gode styrkeegenskaper. Trenger du en sterk plate er kryssfinér et godt valg. Platene kan også hjelpe deg med å stive opp konstruksjonen fra innsiden.

Les også: Lurer du på om gipsplater er det rette valget? Her kan du lese alt du trenger å vite om disse

Walls2Paint malt med Jotun Lady Adventure 11175 i soverom.Walls2Paint malt med Jotun Lady Adventure 11175 i soverom.
Walls2Paint tapetsert med Ava Indigo fra Sandberg i spisestue.Walls2Paint tapetsert med Ava Indigo fra Sandberg i spisestue.

Over ser du: FORESTIA Walls2Paint er en ferdig tapetsert veggplate med en unik låseprofil. Den pålagte tapeten er spesielt godt egnet for maling, men kan også fint tapetseres. Foto: Byggma

Sponplater

Sponplater brukes til gulv og vegg, hovedsakelig innendørs. Sponplater består av opphakket treverk, spon/sagflis, og produseres ved hjelp av lim, varme og høyt trykk. De kommer i ulike tykkelser, ubehandlede varianter og ferdigmalte, og du får sponplater med og uten klikksystem. Du kan også tapetsere dem.

Sponplatene sparkles som gipsplater når du monterer dem, i skjøtene og hull etter skruer. Platene kan enkelt og raskt monteres på en eksisterende vegg eller direkte på stenderverk.

Les også: Se flere alternativer til innvendig trepanel her

Derfor bør du velge sponplater

Platene er vaskbare og har en slitesterk overflate. Du får sponplater som er fuktbestandig og derfor egner seg til bruk i vaskerom og grovkjøkken, og andre rom i huset, hvor det er høy fuktighet. Du får for eksempel Arbor Stubbloftsplate Fuktbest som er en 6 mm vannfast sponplate, og Combiwood sine sponplater får du i flere størrelser og har mange bruksområder.

Male sponplater

Før du skal male sponplater er det viktig at veggen er helt ren, og forarbeidet er viktig. En helt glatt overflate kan kreve litt mer grunning, sparkling og sliping enn om du for eksempel har gipsvegg. Ser du støvkorn i malingen etter første strøk kan du slipe lett med et fint sandpapir før du maler strøk nummer to.

Les også: Dette bør du lese før du skal male innendørs

Sparkle sponplater

Om du må sparkle for å male sponplater er avhengig av hvor tette og fine skjøtene er, om det ikke er noen store ujevnheter kan sparkling være unødvendig. Har du tidligere hørt om sponplater som sprekker opp kan det være på grunn av at det er brukt for lite lim ved montering.

Bilde: Trenger du hjelp til oppussingen? Med vår tjeneste Klappet&Klart kan vi gjøre jobben for deg. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud. Foto: XL-BYGG

Riktig valg av lister til veggen

For optimal finish bør du velge lister som binder sammen eller skiller vegg og gulv på en elegant måte. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot vegg, så ser du hvor flott det blir.

Les også: Nå er det trendy med bredere lister