XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Fem tips som ditt nye gulv vil elske

Skal du velge gulvvarme med folie eller uten? Feil bruk av gulvvarme er blant de klassiske fellene du ikke vil gå i, om du vil at det nye gulvet skal vare.

Hvis du ønsker du deg nytt gulv hjemme, vil du at det skal holde seg fint så lenge som mulig. Da er det smart å ta det rolig med justeringsbryteren for gulvvarmen, sørge for at tunge ting som vedovnen eller kjøkkenøya ikke plasseres rett på gulvet – og gjerne holde deg langt unna grønnsåpen når du vasker.

Hvorfor? Chris Alexander Valbrek gir deg straks alle svarene.

Han er gulvekspert hos XL-BYGG Gunnar T. Strøm på Lade i Trondheim, og møter daglig kunder som lurer på hva slags gulv de skal velge. De får alltid hjelpen de trenger for å velge riktig – og gjerne mange flere tips på veien.

Bilde: Ragne Domaas og Chris Valbrek er to av gulvekspertene hos XL-BYGG, og hjelper hundrevis av kunder med å finne drømmegulvet hvert år. Foto: XL-BYGG

– Gulv er et utrolig spennende fagfelt, og det er så mange ulike faktorer som spiller sammen for at du skal få et topp resultat. Det er én av grunnene til at det er smart å komme innom oss i XL-BYGG for en prat om planene dine, i god tid før du går i gang. Her får du ikke bare hjelp til å velge riktig gulv for ditt hjem og ditt bruk, sier Chris Alexander.

– Vi deler gjerne flere tips som sørger for at gulvprosjektet ditt blir vellykket. Og trenger du noen til å legge gulvet for deg, så fikser vi selvsagt det også!

Les mer om Klappet & Klart her

Slik holder du gulvet i topp stand

Her er fem nyttige tips for deg som vil at det nye gulvet ditt skal holde seg i topp stand lenge:

Bilde: Parkett, laminat og vinyl ligger fritt på underlaget, fordi materialet beveger seg med skiftende temperatur og inneklima. Hvis tunge ting som ovner og kjøkkenøyer står direkte på gulvmaterialet, hindres bevegelsene og gulvet kan skades. Foto: Pergo

1: Gulvet ditt må få bevege seg

Visste du at gulvet ditt stadig beveger seg, og derfor ikke må ha tunge gjenstander på seg? Dette gjelder de gulvtypene som vi kaller «flytende gulv» – som altså ikke er festet direkte til underlaget, men «flyter» oppå – for eksempel parkett og laminat.

Trefiberet i disse gulvene reagerer på faktorer som temperatur og fuktighet: Det krymper litt når det blir kaldt og tørt, og utvider seg igjen i økt varme og luftfuktighet. Disse små bevegelsene skjer ofte svært langsomt, men det er viktig at gulvmaterialet får røre seg fritt – og ikke klemmes fast.

Les også: Gulvlegging - dette betyr de forskjellige ordene

Det skjer dersom du for eksempel setter inn en kjøkkenøy eller en vedovn. Såpass tunge objekter kan låse denne delen av gulvet, som på sikt kan skape problemer som knirking eller sprekker.

Kommer du innom ditt lokale byggevarehus, møter du erfarne kunderådgivere som vet hvordan du kan planlegge for å redusere risikoen for at dette skjer.

I stedet for å plassere kjøkkenøya oppå parketten, kan du for eksempel la parketten stoppe inntil øya, og la den stå på et eget underlag av samme høyde som gulvet. Da vil resten av gulvet kunne bevege seg fritt.

Bilde: Det er en nytelse å gå på et nytt og lekkert gulv, men ikke like stas om det straks begynner å knirke eller sprekke. Sørger du for at underlaget er ordentlig klargjort uten ujevnheter, kan du nyte stille gulv i årevis. Foto: Berry Alloc

2: Alle nye gulv trenger rette, harde underlag

Alle som pusser opp, vet at det gamle gulvet kan være både skeivt og hakkete. Når et nytt gulv skal legges oppå, er det viktig å være klar over at alle nye gulv krever helt rette og harde underlag for å unngå problemer. Moderne gulvkomponenter i parkett, laminat eller vinyl er bygget med nøye tilpassede skjøtemekanismer som skal stå helt flatt og rett inntil hverandre.

Har du ujevnheter som overstiger pluss/minus 3 millimeter pr 2 meter? Da er det ikke sikkert at underlaget er bra nok til å unngå knirkelyder og problemer, ifølge produsentenes egne krav.

Les også: Laminat vs parkett? Dette er forskjellen

Det går selvsagt an å legge gulvet på et ikke perfekt underlag, men da kan du heller ikke kreve reklamasjon om du opplever at gulvet slår seg, sprekker eller lager lyd. Jo hardere og jevnere underlaget er, jo mindre risiko for problemer.

Vær obs på at foliebasert gulvvarme som er enkelt å legge, også kan gi et mykere underlag – da folien må legges på skumbaserte reflektorplater som komprimeres ved belastning.

Bilde: Mange fristes til å skru opp og ned gulvvarmen hyppig når temperaturen skifter. Det sliter mer på gulvet enn du tror, fordi materialet da stadig utvider seg og krymper igjen. Har du mulighet til å justere med en ekstra varmekilde, kan gulvet holde stabil temperatur og vare lenger. Foto: Pergo

3: Gulvet trives ikke med stadig justering av gulvvarmen

Mange nye hus bruker gulvvarme som eneste varmekilde. Kjappe og hyppige endringer gjør at gulvet ditt stadig vil trekke seg sammen og ekspandere ettersom du skrur temperaturen opp og ned etter været.

Dermed øker potensialet for problemer som knirk, sprekker eller ujevnheter, siden parkett-, laminat- og vinylgulv trives best med stabil temperatur. Det kan derfor være smart å velge andre løsninger for kjappe temperaturjusteringer.

Hold gjerne også øye med luftfuktigheten inne: Når det er kaldt ute og du fyrer mye inne, vil det lett bli tørr luft i rommet – noe som øker risikoen for at treverket i parkett- og laminat trekker seg sammen og kan danne sprekker. En luftfukter hjelper!

Les også: Lyst eller mørkt gulv? La deg inspirere her

En annen faktor som er lett å glemme, er hva som skjer når du plasserer tykke tepper eller saccosekker på et oppvarmet gulv som er satt til høy temperatur i vinterkulda: Dette fungerer som isolasjon, varmen blir værende i gulvet – og temperaturen i selve gulvmaterialet kan øke til mer enn det er beregnet for.

Spør gjerne gulvekspertene i ditt lokale byggevarehus, så får du vite mer om hvordan ulike gulv takler varmen.

Bilde: Monteringsanvisningen forteller deg mer enn bare hvordan gulvet skal legges. Tips: Gå gjennom punktene allerede i varehuset, så får du eksperthjelp fra start. Foto: Pergo

4: Monteringsanvisningen kan redde garantien din

Det finnes mange med et anstrengt forhold til bruksanvisninger. De stoler ofte like mye på egen praktisk sans og erfaring, og dropper å finlese papirene. Men om du ikke leser monteringsanvisningen som følger med det nye gulvet ditt, risikerer du å miste noen viktige rettigheter som forbruker.

Monteringsanvisningen forteller deg nemlig ikke bare hvordan selve gulvet skal legges på riktig måte. Den kan også inneholde viktig informasjon om hvordan gulvmaterialene må akklimatiseres, hva slags leggetemperatur som er innafor og hvilke høydevariasjoner som er akseptabelt i underlaget – eller hva slags vedlikehold og behandling gulvet krever når det er tatt i bruk.

Les også: Slik reparerer eller sliper du parkett

For at garantien skal gjelde, krever flere gulv også bestemte leggeverktøy – som for eksempel en slagkloss som er laget for å passe perfekt inn i kantsporene på en bestemt plate. Bruker du noe annet her, gjelder ikke lenger garantien – og det vil være godt synlig for fagfolk i etterkant.

Vil du ha alle dine forbrukerrettigheter i behold, er det lurt å gå gjennom den sammen med selgeren hos XL-BYGG – eller gjøre som stadig flere: Kontakte ditt nærmeste XL-BYGG og bestille ditt nye gulv sammen med håndverkere som gjør jobben for deg.

Vi har fagfolk som gjør jobben riktig og effektivt, så du kan bruke tiden på andre ting.

Les mer om Klappet & Klart her

Bilde: Moderne gulv med matt og litt strukturert overflate vil helst ikke vaskes med tradisjonell såpe og vann, fordi fettstoffene i såpa blir sittende igjen i porene og tiltrekke seg mer støv. Bruk heller støvsuger og mikrofiber, og ta kun selve flekkene med klut og rent vann. Foto: Berry Alloc

5: Såpe og vann kan gjøre vondt verre

Nyvaskede gulv som lukter såpe med furunål er en klassisk tradisjon som mange av dagens moderne gulv vil helst slippe. Dropp såpevann og våt klut, og bruk heller støvsuger og mikrofiber på gulvene med børstet, strukturert overflate. Står det igjen noen gjenstridige flekker, er punktvask løsningen: Bruke rent vann og fille bare der det virkelig trengs.

På de nye gulvene som kjennes mykere og varmere å gå på, vil den våte gulvkluten bare dytte sølevann og fett ned i de bittesmå porene som gir gulvet den lune finishen.

Tradisjonelle vaskemidler inneholder også fettstoffer som blir liggende igjen og trekke til seg mer støv og skitt, og som fort lager svette fotmerker etter bare føtter.

Vasker du hele gulvet med mye vann, øker også risikoen for at vann trenger ned i skjøtene – selv en glippe på 0,2 millimeter (som er innenfor den godkjente toleransen) er nok til at vannet kan finne veien ned til treverket i kjernen på parkett- og laminatgulv.

Til punktvasken har flere av gulvleverandørene effektive, syntetiske og såpefrie vaskemidler som passer perfekt til ditt gulv. Visste du forresten at det nå finnes robotstøvsugere som både kan støvsuge og vaske med våtmopp i mikrofiber, og i tillegg tømme støvet rett inn i sentralstøvsugeren? Spør oss på byggevarehuset, så får du vite mer!