XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Laminat eller parkett? Øyvind hjelper deg å velge!

Du er ikke alene om det vanskelige valget: Parkett eller laminat til ditt nye gulv? Gulvekspert Øyvind hjelper deg å finne riktig svar for ditt hjem og ditt bruk.

– Noen kunder har gjort seg opp en mening om hvilken gulvtype de vil ha før de kommer til oss. Men mange kommer for å se hva som finnes før de bestemmer seg, sier butikkansvarlig Øyvind Guldbrandsen Olsøy ved XL-BYGG i Mjøndalen. For deg som fremdeles veier for og imot om du skal velge parkett eller laminat, er det gode råd å hente hos eksperten på XL-BYGG.

Øyvind Olsøy har erfart at mange kunder blir overrasket over hva de oppdager i varehuset. Ofte lander de på et annet alternativ enn de opprinnelig hadde tenkt.

Se også: Dette er gulvtrendene vi inspireres av

Laminat eller parkett? Dette er forskjellen:

1. Utseende:

Et parkettgulv har et lag med ekte treverk på toppen og er alltid autentisk. Dette gir parkett en høyere status, for eksempel i en salgsoppgave til en bolig. Men laminatgulv har utviklet seg veldig de siste årene. De har ikke lenger en helt glatt overflate, og mange ser veldig lune og naturtro ut. En del kunder får en aha-opplevelse når de ser den fine strukturen og nyansene i et laminatgulv. Før så du fort forskjellen – i dag er det ikke like lett å avsløre om det er parkett og laminat du ser på.

Bilde: Dette flotte eikegulvet er parkett Eik Animoso fra Boen. Parkett har en overflate av tre og kan slipes og behandles på nytt. (Foto: Boen)

Les dette før du legger parkettgulv

2. Slitestyrke:

En hard kjerne og en robust og slitesterk overflate er en av fordelene ved laminatgulv. Gulvet er motstandsdyktig mot både inntrykksmerker og slitasje. En aktiv familie med små barn og hund kan derfor med fordel vurdere laminat.

Laminatgulv kommer også i ulike grader av slitestyrke. Treverk vil alltid være mykere, men det finnes også svært slitesterk parkett der overflaten er beskyttet av flere lag med slitesterk lakk.

Bilde: Laminatgulv kan være det rette valget for dere som har en aktiv familie med barn og hund i huset. Det er slitesterkt og tåler en trøkk. (Foto: Pergo)

Se også: Kan man ha lyst gulv til mørke vegger?

3. Komfort:

Komfort handler om hvor varmt og mykt gulvet kjennes under foten. Parkett har alltid ekte tre øverst, og oppleves derfor mykere og lunere enn laminatgulv – særlig om du går barbeint eller i tynne sokker.

Dette er likevel en sannhet med modifikasjoner: Du kan oppnå god komfort også med laminatgulv hvis du velger et mykere og tykkere underlag til gulvet.

Det finnes mange varianter å velge i, og noen har en trinnlydsdempende effekt. Har du gulvvarme under, er det liten forskjell på laminat og parkett når det gjelder følelsen av varme. Et oljet og matt parkettgulv vil virke varmere enn lakkert parkett.

Bilde: Et parkettgulv føles i utgangspunktet varmere enn et laminatgulv som har en kunstig overflate. Men har du varmekabler under, utjevner du forskjellen. (Foto: Boen)

Gulvlegging: Dette betyr de forskjellige ordene

4. Vedlikehold:

Jevnlig renhold er også vedlikehold, så ingen gulv er helt vedlikeholdsfrie. Men ellers krever laminatgulv minimalt med vedlikehold. Du trenger verken slipe, olje, vokse eller lakke, slik et parkettgulv kan trenge i løpet av noen års bruk. En lakkert parkett krever mindre vedlikehold enn en oljet parkett, som helst skal ha et lag olje en gang i året. Laminat er også mer fargestabil enn parkett, og tåler mye sol uten å gulne.

Slik reparerer eller sliper du parkett

Parkettens fordel er at du kan endre utseendet på gulvet om du ønsker det, ved å slipe det ned og behandle det på nytt med olje eller lakk etter smak og behov. Det er lettere å reparere skader som oppstår i parkett, men det finnes også produkter for å reparere riper og hakk i laminat.

Bilde: Dette gulvet i høytrykkslaminat trenger mindre vedlikehold enn et parkettgulv. Men det kan heller ikke endres, noe et parkettgulv gir deg muligheten til. (Foto: Berry Alloc)

5. Montering:

Dagens parkett- og laminatgulv er like enkle å legge, så her er det ingen forskjell. Det kan være ulikheter på formater i lengder og bredder, men nå kommer også laminat i lange lengder – noe som gir færre skjøter. En laminatkutter gir mindre støv og bråker mindre enn sag, men det finnes også tilsvarende verktøy til bruk på parkett.

Bilde: Det er like lett å montere laminatgulv som parkettgulv. Og flott blir det uansett. Dette er parkett fra Pergo. (Foto Pergo)

Vil du helst slippe å montere selv? Vi hjelper deg gjerne! Les mer om Klappet & Klart her

6. Pris:

Laminatgulv er billigere enn parkett, men det har fått en høyere status de siste årene – i takt med at kvaliteten og utseendet på laminat er blitt bedre. Før betalte man typisk 99 kroner pr kvadratmeter, men nå er folk villige til å betale mer for laminatgulv. Det er ikke uvanlig å gå for laminatgulv til mellom 200 og 300 kroner pr kvadratmeter. Bruker du 400 kroner pr kvadratmeter, kan du velge og vrake blant svært solid laminat i premiumklassen.

Se også: 5 tips som ditt nye gulv vil elske

Når det gjelder parkett, er det her prisene starter. Flere velger nå enstavsparkett som koster fra 499 og oppover. Eksklusive parketter kan koste opp mot 1500 kroner pr kvadratmeter. Jo mer massivt og eksklusivt uttrykk du ønsker, jo større vil prisforskjellen mellom parkett og laminat være. Det hender derfor at kunder som ønsker seg et massivt tregulv, ender med å kjøpe et laminatgulv som ligner i stedet – siden det er vanskeligere enn noen gang å se forskjellen.

Bilde: Hvis du ønsker deg et parkettgulv i brede eikeplanker, som dette fra Boen, er det en større investering enn om du velger laminatgulv. (Foto: Boen)