XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Hvordan legge parkett? Her er fem tips

Lurer du på hvordan du skal legge parkett eller annet gulv? Her er fem råd som gjør jobben enklere og resultatet bedre.

Visste du at det er smart å få gulvmaterialene inn i rommet noen dager før du starter å legge gulvet? De trenger nemlig å tilpasse seg luftfuktigheten hjemme hos deg, for at resultatet skal bli topp.

– Det er fristende å gyve løs kjapt når man er ivrig etter å få det gjort, men det er mange grunner til at det er lurt å ta seg litt bedre tid, sier Chris Alexander Valbrek hos XL-BYGG Gunnar T. Strøm i Trondheim.

Han er én av våre mange gulv-eksperter i XL-BYGG, som alltid er klar for å dele tips og erfaringer med deg i over 90 byggevarehus i hele landet.

– Den beste starten på prosjektet ditt, er å ta en prat med oss på ditt lokale XL-BYGG. Vi kan selvsagt hjelpe deg å velge riktig gulv, men vi kan også gå gjennom prosessen med deg for å unngå at du gjentar andres feil, forteller Chris Alexander.

Les også: Laminat vs parkett? Øyvind hjelper deg å velge riktig

Tips til deg som skal legge gulv selv

1. Sett av nok tid til akklimatisering

Skal du legge parkett eller laminatgulv hjemme, har du sikkert fått med deg at du bør la gulvbordene ligge uåpnet i pakken i samme rom som de skal legges, før du setter i gang.

Årsaken er enkel: Tre er et levende materiale, som både kan krympe og utvider seg med vekslende luftfuktighet. Og din bolig vil ofte ha et annet inneklima enn der gulvmaterialene har blitt lagret.

Hvis materialene ikke får tid til å tilpasse seg inneklimaet i rommet de skal legges – risikerer du at de beveger seg etter at gulvet er ferdig lagt. Da kan du oppleve at noen gulvbord krymper så glippen synes under fotlista, eller at det oppstår knirk og ujevnheter du ikke vil ha noe av.

Hovedregelen er 48 timer, men det kan gjerne være lenger. Da skal materialene ha tilpasset seg ditt inneklima, slik at du unngår overraskelser.

Les også: Dette må du vite hvis du skal ha gulvvarme i nytt gulv

2. Miks materialene

Husk at alle gulv er kunstverk! Ingen er helt like, og du er den som må sørge for at ditt gulv får en fin miks av mønster og spill i strukturen. Glem derfor ikke å blande gulvbordene før du starter leggingen, enten du legger parkett, laminat eller vinyl på gulvet ditt.

Parkett har ekte treverk i toppsjiktet, og kommer dermed med naturens egen dekor – uforutsigbar og variert. Men i en pakke kan det gjerne være flere bord som er relativt like, og disse bør ikke legges ved siden av hverandre. Da kan du lett få et ensartet felt i én tone på én del av gulvet, og et like ensartet felt i en litt annen tone på den andre siden.

Gulvet blir finere med jevn og naturlig variasjon over hele flaten.

Laminatgulv har kjerne i trefiber, og et lag med trykt dekor under det harde slitesjiktet på toppen. Denne dekoren består av bilder i en gitt lengde, noe som betyr at det samme mønsteret etterhvert dukker opp igjen flere ganger. Og hvis to laminatbord med samme mønsterseksjon havner rett ved siden av hverandre på et ferdig gulv, vil det ikke se naturlig ut. Det samme gjelder vinylgulv, som har samme type dekor.

Ergo: Start med å åpne to-tre pakker, ta en god kikk på gulvbordene og spre dem utover for et jevnt og naturlig variert uttrykk.

3. Helt støvfritt gulvunderlag

Moderne gulvbord er produsert med høy presisjon for å låses til hverandre i nøye tilpassede skjøter. De ulike produsentene har litt ulike løsninger og patenter her, men felles for alle er at det ikke er plass til noen fremmedelementer verken i skjøtene eller under bordene.

Les også: Gulvlegging - dette betyr de forskjellige ordene

Støv er fiende nummer én for gode skjøter – hvis du forsøker å presse sammen to bord hvor det har samlet seg fliser eller støv fra kappingen, risikerer du å måtte bruke mer makt for å få dem sammen – og dermed stå i fare for å skade låsesystemet.

Det samme gjelder underlaget: Selv en gjenglemt flis på 3-4 mm tykkelse er en ujevnhet som overskrider marginen for plant underlag, og kan dermed forårsake knirk i et nytt og ellers fint gulv.

Unngå å kappe eller bearbeide gulvbordene i samme rom som du legger gulvet.

Under ser du: Planlegg godt når du skal legge gulv. Mål gjerne opp, så er du sikker på å få det riktig på første forsøk. Foto: Boen og BerryAlloc

4. Planlegg to ganger, legg én gang

Det er nedtur å være godt i gang med jobben, og så plutselig oppdage at puslespillet ikke går opp – slik at du må begynne på nytt. Det er fort gjort, men like lett å unngå!

Ta deg en runde rundt i rommet og se for deg hvordan du bør legge det opp. Start på de bredeste og mest åpne områdene, og legg deg innover i krokene. Det beste du kan gjøre, er å ta med en skisse av rommene til oss i varehuset, slik at vi kan gå gjennom dette sammen.

Les også: Slik reparerer eller sliper du parkettgulv

Vi har fulgt tusenvis av kunder på veien til ferdig gulv, og vi har også en helt egen løsning hvor du slipper å gjøre noe selv:

Du kan bestille gulvet du ønsker deg hos oss, og så kommer våre egne håndverkere hjem til deg med alt som trengs og gjør jobben for deg – så du kan nyte et perfekt resultat.

Les mer om Klappet&Klart her

5. Tenk på avslutningen før du starter

Det er fristende å sette i gang straks de første materialene er i hus og akklimatisert. Men det er her du bør ta en ekstra sjekk:

Hva kommer du til å trenge for å gjøre jobben helt ferdig?

Sørg for at alt er på plass før jobben starter, så du slipper å stå med halvferdig prosjekt og vente på de siste delene – eller måtte gjette på hvordan du skal få ting til å passe sammen.

For eksempel:

  • Trenger du en overgangslist som kan dekke en skjøt? Den er fin å ha der når du legger gulvet, så ser du nøyaktig hvor mye overlapp du trenger og hvor mye slingringsmonn du har.
  • Har du noen høydeforskjeller, trapper eller andre elementer langs gulvet som krever en spesiell type list? Husk at disse ofte kan ha litt leveringstid, og trengs for å få jobben ferdig.
  • Har du tenkt å bruke litt ulike gulvprodukter i prosjektet ditt, sjekk når alle kan leveres. Vi har flere hundre ulike dekorvarianter i sortimentet, og mange av disse produseres ikke før de er bestilt.

Hvilken vei skal parketten legges?

Tommelfingerregelen for å legge parkett, er at man bør legge gulvet i samme retning som hovedlyskilden i rommet og følge rommets lengderetning. Det vil gjøre at rommet oppleves større. Å legge gulvet samme vei som som den mest brukt inngangen er et annet tips.