XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Lakking av gulv med bred pensel.Lakking av gulv med bred pensel.
Lakking av gulv med bred pensel.Lakking av gulv med bred pensel.

Dette må du vite om lakking av gulv

Lakkerte gulv er slitesterke og varer lenge. Uansett om du har parkett eller heltregulv, kan det trenge en oppfriskning i ny og ned.

Parkett og tregulv gir en lun følelse til hjemmet. Ved å lakke det, ivaretar du uttrykket og gjør gulvet sterkere.

Du kan velge mellom oljebasert eller vannbasert lakk. Oljebasert lakk gir et mer gyllent utseende, mens vannbasert lakk holder seg lysere lenger. Sol og UV lys er med på å gulne treverket, men viste du at det finnes lakker som inneholder UV filter som bidrar til mindre gulning av treverket over tid? Alle lakkene til TreStjerner har mye UV filter i seg – og er unike på markedet ifht denne egenskapen.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Slik lakkerer du gulv

1. Vask over gulvet

Start med å rengjøre gulvet, gjerne med en gulvrens. Da får du fjernet alt av smuss og støv. Om du skal slipe, unngår du også å slipe smuss ned i gulvet. Da slipper du at lakken flasser.

2. Må du slipe gulvet?

Er gulvet veldig slitt, kan det være greit å slipe det for å få et jevnt resultat. Det kan du enten gjøre med sandpapir eller med maskin.

Trenger du å slipe hele gulvet, kan det være greit å gå over med maskin. Er bare deler av gulvet slitt, kan du pusse ned disse og gå over med samme lakk for å få det jevnt. Gå over med støvsuger for å fjerne slipestøvet, eller ta det eventuelt med en mikrofiberklut.

3. Følg lengderetningen av gulvet

Start med å lakke langs listene. Hell deretter lakk på gulvet og fordel utover med en rulle eller gulvlakkpensel. Sørg for å følge lengderetningen av gulvet. Puss med fint sandpapir mellom hvert strøk med lakk. Se instruks på produkt for tørketid, men husk på at herdetiden er lenger enn tørketiden. Gulvet tåler ikke like mye belastning før det er ferdig herdet.

Lakke gulv uten slipemaskin

Bytt farge på gulvet uten slipemaskin

Du trenger ikke nødvendigvis å slipe ned hele gulvet ditt for å lakke det. Det kan være nok med litt pussing. Gå lett over gulvet med fint slipepapir for å få et jevnt underlag, og tørk av pussestøvet før du lakkerer.

Visste du at det nå også er mulig å lakke laminatgulv? Med TreStjerner Gulvlakk Color kan du enkelt endre farge på gammelt gulv, selv laminat, uten å slipe ned til bart treverk først.

TreStjerner Gulvlakk Color er en matt lakk for tre, parkett og laminat. Den er en pigmenterbar, oljebasert lakk som gir et transparent, matt og dempet uttrykk. Fungerer både til å lysne eller endre farge på gamle gulv, eller sette farge til nye.

Les også: Nytt gulv i heltre

Hos XL-BYGG møter du alltid fagfolk i malingsavdelingen som kan gi deg gode tips og råd om valg av riktige produkter til ditt prosjekt.

Under ser du: Gulv lakkert med TreStjerner Gulvlakk Color Hvit. Foto: TreStjerner/Erik Hannemann Styling: Mint Agency

Lilla rom med lakkert gulv.

Ofte stilte spørsmål

Kan man lakke over gammel lakk?

Du kan lakke over gammel lakk, så lenge den ikke er alt for slitt. Det eneste du trenger å gjøre er å matte ned lakken, så den nye fester seg fint i den gamle.

Kan man lakke parkett uten å slipe?

Ja, du kan lakke parkett uten å slipe. Om det er enkelte steder som er litt mer slitt enn andre, kan du pusse med litt sandpapir og bruke samme type lakk for å få et jevnt resultat.

Hvordan lakke parkett?

Sørg for at gulvet er rent og tørt før du går i gang. Lakk først langs listene. Hell så lakk på gulvet og fordel utover i lengderetningen av gulvet med en rulle eller gulvlakkpensel. Puss med fint sandpapir mellom strøkene. Se instruks på produkt for tørketid, men husk at herdetiden er lenger, så ikke utsett gulvet for stor belastning før lakken er herdet.

Hvordan påføre lakk?

Påfør lakk med en rulle eller gulvlakkpensel i lengderetningen av gulvet.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!