XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Levegg på stor terrasse og uteplass.Levegg på stor terrasse og uteplass.
Levegg på stor terrasse og uteplass.Levegg på stor terrasse og uteplass.

Levegg til terrasse og hage

En fin og funksjonell levegg rammer inn sitteplassen, samtidig som den skjermer for innsyn, sol og vind. Du kan også velge uttrekkbar eller frittstående levegg.

Det er ikke så mye som skal til for å skape det uterommet du alltid har drømt om.

Om du har en liten eller stor hage spiller ingen rolle. Ved å dele uteområdet inn i soner skaper du god atmosfære og romfølelse.

Levegg er en rask og rimelig løsning for å skape soner i hagen, samtidig som det gir skjerming for vind og innsyn.

Hageinspirasjon: Dette er årets trender

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Ulike typer levegg

En levegg kan være både frittstående eller i tilknytning til terrassen, og er en god løsning om du bor nært en trafikkert vei, eller vil skjerme for innsyn.

Bygg leveggen selv eller spar tid ved å kjøpe ferdige og vedlikeholdsfrie levegger. Ferdige levegger kommer både i klassiske og moderne varianter, og i forskjellige høyder.

De hyggelige fagekspertene hos XL-BYGG kan hjelpe deg med å finne den riktige løsningen til hagen eller terrassen, være seg frittstående levegg, uttrekkbar levegg eller inntil bygninger.

Les også: Trapp til terrasse? Få inspirasjon her

Levegg terrasse

En levegg vil gi ly på terrassen, samtidig som du får en lun og koselig sitte- og spiseplass. Du får kjøpt levegger både i treverk, med glass og som en kombinasjon av begge deler.

Ønsker du utsyn fra terrassen kan du også velge en levegg med større glasspartier.

Hvit levegg med utemøblement og planter rundt seg.Hvit levegg med utemøblement og planter rundt seg.
Stor hvit levegg på terrasse i bakgrunnen med utemøblement i front.Stor hvit levegg på terrasse i bakgrunnen med utemøblement i front.
Levegg inntil bygg i tre og glass.Levegg inntil bygg i tre og glass.

Bilder over: Med levegger i vedlikeholdsfrie materialer kan monteringen skje med det samme, uten maling etter montering. Avbildet er typen Alu 65 fra RKC. I midten levegger av typen Reine fra Arnøy Engros i vinyl/PVC, og til høyre levegg med glasspartier. Foto: RKC, Arnøy Engros & Talgø MøreRoyal

Levegg inntil bygg

Skal du ha levegg på terrassen er det fint å ha en vegg som står i stil til resten av huset. Du kan gå for en levegg i samme farge som huset, eller velge en beisfarge som går ton-i-ton. Gå for et klassisk uttrykk med terrassebord eller mer moderne med spiler.

Bygger du leveggen selv kan du velge å ha lik kledning på begge sider av veggen, eller la sidene være forskjellige om du for eksempel ønsker et annet uttrykk på terrassen enn det man ser fra utsiden.

Fordelen når leveggen er en forlengelse av en eksisterende vegg, er at du har et solid punkt å feste den i.

Frittstående levegg på platting i hage mellom to store busker.Frittstående levegg på platting i hage mellom to store busker.
Frittstående levegg med glassparti.Frittstående levegg med glassparti.

Bilde: Du kan bygge frittstående levegg selv med spiler eller kjøpe ferdige levegger med glasspartier. Foto: Moelven & Talgø MøreRoyal/Ragnar Hartvig

Frittstående levegg

Skal du ha en frittstående levegg i hagen, er det lurt å planlegge godt slik at du får den akkurat der du trenger den med tanke på sol- og vindforhold på tomten. Husk at levegg som skal skjerme mot vind ikke skal være helt tett. Da kan det oppstå vindvirvler på baksiden. Du kan også unngå dette ved å heve leveggen 10-15 cm opp fra bakken.

En frittstående levegg egner seg godt på platting eller sitteplasser i hagen som ikke er tilknyttet huset. Husk at om leveggen skal være frittstående, må den fundamenteres ekstra godt.

Uttrekkbar levegg på terrasse som skjermer for solen.

Bilde: Uttrekkbare levegg er en god løsning dersom du ikke ønsker en fastmontert vegg. Foto: Arnøy Engros

Levegg med benk på den ene siden og plantevegg på den andre.Levegg med benk på den ene siden og plantevegg på den andre.

Bilde: En stilig og praktisk levegg med sittebenk som kan oppføres i ulike dimensjoner. Byggeguide med tegninger og materialliste finner du på Bergene Holm sine sider. Foto: Bergene Holm AS

Uttrekkbar levegg

En uttrekkbar levegg er praktisk å sette opp der du ikke ønsker en fastmontert vegg. Den egner seg godt på tomter med utsikt hvor du selv ønsker å bestemme når du skjermer for innsyn, sol og vind. Når du ikke bruker leveggen rulles veggen inn i kassetten og du kan nyte sol og utsikt. En praktisk løsning til mindre uteområder.

Vær oppmerksom på at uttrekkbar levegg må monteres på vegg.

Levegg på terrasse med spiler.Levegg på terrasse med spiler.
Spilevegg på terrasse i hage med basseng.Spilevegg på terrasse i hage med basseng.

Bilder over: Spilevegg er enkelt å bygge selv, men gir noe mindre skjerming enn en tett levegg. Foto: Hasås & Bergene Holm AS

Spilevegg til terrasse

En levegg kan også være en enkel spilevegg. Den gir riktignok noe mindre skjerming enn en tett levegg, men i motsetning til en tett levegg vil den ikke blåse ned ved kraftig vind.

Ligger hagen allerede skjermet til, er spilevegg en fin måte å ramme inn forskjellige områder i hagen og terrassen på.

En spilevegg vil også fungere godt som plantevegg med liggende spiler, ettersom mellomrommene gir deg mulighet til å henge opp mindre plantekasser og vegghengte blomsterpotter. Spilevegg gjør seg også godt til for eksempel pergola.

Les også: Slik bygger du pergola selv

Regler for levegg

Skal du bygge leveggen selv, unngår du byggesøknad ved å plassere den minst én meter fra nabogrensen. Den kan være maksimalt 1,8 meter høy og inntil 10 meter lang. 

Likevel er det alltid lurt å ta en prat med naboer før du setter i gang med prosjektet, for naboforholdets skyld.

Les også: Regler for å bygge terrasse og levegg uten å søke

Med riktige materialer, festemidler og tilstrekkelig fundamentering til stolper får du en solid levegg. Hos XL-BYGG hjelper vi deg med riktig materialvalg og gode tips om hvordan du går frem om du ønsker å bygge selv.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!