XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Trehus med takbelegg.Trehus med takbelegg.
Trehus med takbelegg.Trehus med takbelegg.

Takpapp og takbelegg

Det finnes mange ulike tak du kan legge, men har du flatt tak eller er på jakt etter et rimelig alternativ bør du sjekke ut takpapp.

Å velge riktig tak til huset er viktig. Passer det estetisk til huset og tåler takkonstruksjonen vekten av materialene?

Å bytte tak koster penger, og pris er derfor et viktig kriterium for mange. Takbelegg er et rimelig og populært materiale å bruke som taktekke, og kan brukes på både flate og skrå tak.

Les også: Dette er forskjellen på takstein

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hvitt hus med takpapp.

Bilde: Takpapp legges gjerne på flate tak og pulttak, og er også populært på hyttetak og mindre tak som uteboder og garasjer. Foto: Mataki

Takpapp

Takbelegg var tidligere fremstilt av papp som var innsatt med tjære, og belegget var kjent under navnet takpapp. I dag fremstilles ikke lenger takbelegg av papp, selv om navnet henger ved.

Moderne takpapp, også kalt takbelegg, har lav vekt, ned i 4 kilo per kvadratmeter, er fullstendig vanntett dersom skjøtene og kantene har blitt sveiset forsvarlig. Det har en levetid på mellom 25-30 år. Takpapp kommer i flere farger, blant annet sort, rødt, grønt og grått.

Takpapp kan legges på flere typer tak, men det vanlige er på flate tak, pulttak, hyttetak og mindre tak som uteboder og garasjer. Har du et tak av takpapp kan utbedringer gjøres uten at du må skifte ut hele taket.

Les også: Fordeler med platetak

Ulempen med takpapp er at det ikke fremstår like estetisk pent som takstein eller takplater, og med en forventet levetid på 30 år er det i utgangspunktet heller ikke like holdbart.

Vedlikehold av takpapp

Gjennomfør jevnlig inspeksjon av takbelegget på bygget. Det gjør du ved å sjekke skjøtene og kanter, finner du skader i sveisen må disse utbedres. Blir takpappen slitt kan du også male den.


Rimelig å legge takpapp

Takpapp er et rimelig alternativ når det kommer til taktekke. Skal du ha profesjonell hjelp til å legge det, er det også billigere enn andre typer tekke som takstein av tegl og takplater av stål eller kobber.

Les også: Bør du reparere eller bytte taket?

Vær oppmerksom på at takpapp ikke nødvendigvis er et taktekke som vil øke verdien på boligen – uansett om det er nylagt eller ikke.

Kan jeg legge takpapp på flatt tak?

Ja, har du et flatt tak på hus eller utebod, kan du velge takpapp som taktekke. Takfall må være minst 3 grader. Ettersom takpapp er et svært tett materiale, kreves det god ventilasjon. Du kan legge takpapp på undertak av kryssfinér eller trebord.

Til flatt tak er det begrenset hvilke taktekker du kan velge mellom, og takpapp kan derfor lønne seg. Har du et tak som heller, har du derimot flere valg.

Sekskanten svart takshingel.Sekskanten svart takshingel.
Tak med sekskantet svart takshingel.Tak med sekskantet svart takshingel.

Shingel

Takshingel består av glassfilt med et asfaltbelegg på hver side. Oppsiden av shingelen er bestrødd med skifergranulat for å beskytte mot værpåvirkninger.

I motsetning til takpapp som legges i striper, legges takshingel som plater. Shingel kan ikke males, da kan du ødelegge vanntettheten. Det er også svært viktig med god ventilasjon når du legger shingel.

For å benytte takshingel, må taket ha et fall på minst 15 grader. Dersom ny takshingel skal legges oppå eksisterende dekke, er kravet 19 grader. Nytt dekke kan legges rett på eksisterende shingeltak, rupanel, kryssfiner eller lignende.

Les også: Fem ting du bør tenke på når du velger nytt tak

Shingel som takdekke er svært anvendelig både på eneboliger, hytter, boder eller uthus, og ved riktig legging har du et solid tak i flere tiår. Shingel kommer i flere farger og ulike fasonger.

På grunn av sin lave vekt er takshingel svært godt egnet ved renovering av hus bygget på 60- og 70-tallet, da bæringen i takkonstruksjonen ikke hadde samme krav til styrke som på nyere boliger.

Dette utstyret trenger du for å montere takshingel selv:

  • Hammer
  • Pappstift 25x2,8 (må være lang nok til å gå gjennom taktro)
  • Pappkniv
  • Snor
  • Asfaltlim
  • Takfot og møneplater
  • Hvis taket har kilrenne, må du også ha kilrennebelegg.

Enkelte av shingelproduktene på markedet leveres med et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det er mindre og enklere arbeid, og ikke minst, betydelig mindre avfall.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!