XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Smart avfallssortering i øverste skuff på kjøkken.Smart avfallssortering i øverste skuff på kjøkken.
Smart avfallssortering i øverste skuff på kjøkken.Smart avfallssortering i øverste skuff på kjøkken.

Fire smarte løsninger for ditt drømmekjøkken

Skal du bygge nytt kjøkken, eller kanskje pusse opp det gamle? Her er noen smarte løsninger å ha i bakhodet når du planlegger kjøkkenet.

Når det gjelder smarte kjøkkenløsninger, er det viktig å tenke på funksjonalitet, effektivitet og estetikk.

Bruk tid på å finne løsningene som passer best for deg. Da får du plass til alt du trenger, samtidig som du har et stilfullt og praktisk kjøkken.

Planlegg rundt våtsonen

Det kan være fristende å starte med design: Velge fronter, skrog, form og farge når du skal utforme et kjøkken.

Det er likevel lurt å ta seg tid til å planlegge litt ekstra rundt våtsonen, den største delen av tiden på kjøkkenet brukes jo her. Våtsonen er der du plasserer kjøkkenvasken og oppvaskmaskinen.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Mann som skyller appelsiner og blåbær i smart kjøkkenvask med rist til å sette boller og legge frukten på.Mann som skyller appelsiner og blåbær i smart kjøkkenvask med rist til å sette boller og legge frukten på.
Mann som skjærer grønnsaker på skjærebrett direkte i vasken, en smart løsning til kjøkkenet.Mann som skjærer grønnsaker på skjærebrett direkte i vasken, en smart løsning til kjøkkenet.

1.  Kjøkkenvask med mange muligheter

Ved å plassere kjøkkenvasken i nærheten av oppvaskmaskinen og søppelbøtten, effektiviserer du kjøkkenoppgavene og minimerer arbeidet. En kjøkkenvask med mange muligheter gir ekstra funksjonalitet.

For eksempel kan du vurdere en vask med flere kummer, slik at man kan sortere oppvasken etter behov. Noen moderne kjøkkenvasker har også innebygde skjærefjøler og oppsamlingskar for matrester.

Les også: Inspirasjon til blått kjøkken og andre fine farger til kjøkkenet

Det gjør det enklere å kutte grønnsaker eller forberede mat uten å måtte flytte seg til en annen del av kjøkkenet.

Svart blandebatteri som matcher benkeplaten på kjøkkenet.Svart blandebatteri som matcher benkeplaten på kjøkkenet.
Kvinne som holder blandebatteri med uttrekkbart dusjhode, en av mange smarte løsning på kjøkkenet.Kvinne som holder blandebatteri med uttrekkbart dusjhode, en av mange smarte løsning på kjøkkenet.
Vask og blandebatteri som matcher i fargen på kjøkken med smarte løsninger.Vask og blandebatteri som matcher i fargen på kjøkken med smarte løsninger.

Bilder over: Det finnes mange blandebatteri å velge mellom. De kommer i mange farger, berøringsfrie og med uttrekkbart dusjhode. Her ser du modellene Blanco og Foto: NIBU

2. Velg riktig blandebatteri

Når du utformer et kjøkken, må du velge et passende blandebatteri for å optimalisere bruken og funksjonaliteten til kjøkkenvasken. Valget av blandebatteri kan bidra til å gjøre kjøkkenopplevelsen mer effektiv og hygienisk.

Et blandebatteri med fleksibel tut eller uttrekkbart dusjhode kan være en smart løsning. Dette gjør det enkelt å fylle store gryter og vaske grønnsaker, samtidig som man kan nå vanskelig tilgjengelige områder i vasken.

I dag finnes det også berøringsfrie og stemmeaktiverte blandebatterier for å unngå berøring av kranen med skitne eller våte hender. Du kan også få funksjoner som kokende vann, vannfilter og vann med kullsyre.

Blandebatterier finnes i en rekke farger. Sort med matt finish er et populært valg, men du får også i krom, børstet stål og mye mer. Gå for en farge og en finish som passer til kummen. De aller fleste går for samme farge på begge.

Smart avfallssortering på kjøkkenet under vasken og mann som kaster i matavfall.

Bilde: Du får avfallssortering i flere størrelser og kan tilpasse antall rom etter ditt behov. Foto: Nibu

3. Finn en smart løsning for avfallssortering

Krav om kildesortering krever gode løsninger for sortering av avfall hjemme. Et skap eller en skuff med flere rom gjør det oversiktlig og enkelt å sortere søppelet ditt riktig.

Du kan velge mellom ulike størrelser på rommene, avhengig av hvilken type avfall du ønsker å sortere. Nå blir det også stadig mer populært med nedfelling til matsortering i benkeplaten, som er en superenkel løsning for matavfall underveis i matlagingen. Du kan også gå for matkvern i kummen.

Les også: Velg riktig ventilator til kjøkkenet

Husk også at valg av kum avgjør hvor mye plass du har i benken under. Hvis du har begrenset plass under kjøkkenvasken, kan det være lurt å bruke et fleksibelt system som kan tilpasses til dine behov.

Du kan for eksempel bruke avfallsposer som henger fra en stang, eller du kan bruke et system med flyttbare bokser eller kurver. Fleksible løsninger gjør også vedlikehold og rengjøring enklere.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

Kjøkken med smart uttrekkbar hylleløsning ved siden av stekeovnen.Kjøkken med smart uttrekkbar hylleløsning ved siden av stekeovnen.
Mørkt kjøkken med smart skuff i skuff-løsning.Mørkt kjøkken med smart skuff i skuff-løsning.

Bilder over: Det finnes mange smarte oppbevaringsløsninger til kjøkkenet. Foto: Drømmekjøkkenet

4. Utnytt plass med hyller, skap og skuffer

Det er flere faktorer som spiller inn på hvordan du bør utforme kjøkkenet ditt med skap og skuffer.

Vurder hva slags gjenstander og utstyr du trenger å oppbevare på kjøkkenet. Tenk på mengden kjøkkenredskaper, serviser, kjøkkenmaskiner og så videre. Du kan deretter skreddersy hyller, skap og skuffer som passer til størrelsen og typen av disse.

Utnytt den tilgjengelige plassen du allerede har på en smart måte. Vurder å bruke høye skap og hyller for å utnytte vertikal plass. Gjerne med uttrekkbar funksjon.

Les også: Inspirasjon til moderne kjøkken

Bruk skuffeinnsatser og hyller med justerbar høyde for å tilpasse ulike størrelser. Kroker og magnetiske brett frigjør også plass på benkeplaten eller i skapene.

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.