XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Beige steinplate som benkeplate på kjøkken i lys eik.Beige steinplate som benkeplate på kjøkken i lys eik.
Beige steinplate som benkeplate på kjøkken i lys eik.Beige steinplate som benkeplate på kjøkken i lys eik.

Slik velger du riktig benkeplate til kjøkken

Benkeplaten er den delen av kjøkkenet du bruker mest, og hvilken type du skal velge er ikke nødvendigvis alltid risset i stein(platen).

– Benkeplaten er halve kjøkkenet, påpeker kjøkkenkonsulent Lise R. Teige hos XL-BYGG Flekkefjord.

Når du velger benkeplate til kjøkkenet, er den nemlig i aller høyeste grad med på å avgjøre sluttresultatet.

Den skal passe til selve kjøkkenet, stiluttrykket du har valgt eller ønsker å oppnå, den skal matche fargevalg på skrog og vegger. I tillegg vil den valgte tykkelsen på benkeplaten ha noe å si.

– Når du skal velge benkeplate, er det viktig å tenke over mye du vil legge i den. Pris spiller inn i valgene man tar, sier Teige.

Hvilken benkeplate passer egentlig ditt kjøkken og ditt budsjett? Her får du vite det du trenger å vite om benkeplater før du tar det endelige valget.

Les også: Dette er årets kjøkkentrender

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

Benkeplate i stein

En benkeplate i stein gir et ekstra luksuriøst uttrykk. Samtidig er det et hygienisk, slitesterkt og på mange måter bærekraftig materiale. Stein tåler også høy varme.

Når du skal velge, bør du likevel være obs på om du velger en hard eller myk steintype. Naturstein er en hard stein som tåler det meste, mens mykere stein, som marmor, er mindre hardfør.

Stein krever generelt lite vedlikehold, men mykere steintyper bør behandles med beskyttende produkter tilpasset steinen. Det finnes mange steinplater å velge i, så det handler om å finne den riktige steinen for ditt bruk og kjøkken.

Populære benkeplater i stein på kjøkkenet er: Betong, granitt, kalkstein, kvartsitt, norsk larvikitt, marmor og terrazzo.

Les også: Åpen kjøkkenløsning? Få inspirasjon her

Keramikk og dekton er nyere alternativer som gir følelsen av stein kombinert med gode egenskaper for en benkeplate.

Tre populære steintyper:

Bilder under: Marmor er blitt en klassiker på kjøkkenet, terrazzomønster skaper liv og kompositt ser ut som ekte naturprodukt. Foto: Drømmekjøkkenet & Fibo

Benkeplate marmor i lyst eikekjøkken.Benkeplate marmor i lyst eikekjøkken.
Svart kjøkken med terrazzo benkeplate.Svart kjøkken med terrazzo benkeplate.
Benkeplate kompositt og skjærebrett i treverk med hvit mugge og grønnsaker på.Benkeplate kompositt og skjærebrett i treverk med hvit mugge og grønnsaker på.

Marmor benkeplate

Marmor er blitt en klassiker på kjøkkenet, og er du ute etter en eksklusiv stil hjemme vil en benkeplate i marmor understreke dette.

Den passer til både moderne og klassiske kjøkken, og kommer i flere farger. Det er en steinplate som er lett å holde ren, den har antibakterielle egenskaper og den kalde overflaten gjør den perfekt til baking.

– Benkeplater i naturstein og marmor er unike og skapt av naturen. De har en vakker overflate med fargespill, åretegninger og revner, forteller Lise i Flekkefjord.

Selv om marmor er et populært valg, er det en porøs stein som riper lett, får flekker av fargesterk mat og væske, og den tåler ikke syre.

Terrazzo benkeplate

Terrazzo er en benkeplate med særpreg og hver plate er unik. Terrazzo er laget av glass eller granitt, og glass eller annen pynt som støpes i betong. Det er en porøs overflate hvor det raskt kan bli flekker. I likhet med marmor tåler den ikke syre.

Du får terrazzo med både små og store mønster. Den finnes også i diverse fargekombinasjoner – fra nedtonede varianter til en fargesterk miks.

Kompositt benkeplate

Kompositt, også kjent som Silestone, er et materiale som består av steinmel, knust naturstein, mikset med farge og bindemiddel. En benkeplate i kompositt gir deg derfor flere fargevalg enn om du går for en benkeplate i naturstein.

– Kompositt er 94 prosent kvartsmineraler, og ser ut som ekte naturprodukt. Fordelen er at overflaten er helt lukket, slik at fett og annet ikke lager flekker, forklarer Teige.

Kvartskompositt er en mer robust steinplate, som også er ripebestandig. Den tåler også litt mer varme enn naturstein. Mens andre steinplater bør impregneres med behandling, trenger ikke kvarts vedlikehold annet enn vanlig rengjøring. Pass likevel på veldig sure og basiske vaskemidler.

Benkeplate i massivt tre og åpen kjøkkenskuff med kjøkkenredskaper.Benkeplate i massivt tre og åpen kjøkkenskuff med kjøkkenredskaper.
Benkeplate i svart heltre på lysegrønt kjøkken.Benkeplate i svart heltre på lysegrønt kjøkken.

Bilder over: Benkeplater i heltre får en vakker patina over tid. Foto: Drømmekjøkkenet & Sigdal

Benkeplate i tre

Heltre er et levende materiale, og er derfor en benkeplate som krever noe mer vedlikehold enn andre benkeplater for at den skal holde seg fin.

Fordelen med trebenkeplate er at om du får merker i benkeplaten er det enkelt å pusse ned og olje benkeplaten. Husk at en benkeplate i tre også må overflatebehandles fra tid til annen.

– Med en benkeplate i heltre får du en naturlig glød og varme hjemme, forteller Lise.

Du får benkeplater i heltre i mange tresorter og overflatebehandlinger, så platen er lett å kombinere til kjøkkenet ditt.

Du kan også få både spisebord og kjøkkenøy lik benkeplaten, for et flott og sammenhengende kjøkken.

Les også: Inspirasjon til et landlig og klassisk kjøkken

Matt svart kjøkken med lys eik benkeplate i heltre.

Bilde: Lys eik mot svart kjøkken gir en fin kontrast. Foto: Drømmekjøkkenet

Eik benkeplate

Ønsker du et klassisk utseende, eller har et landlig kjøkken, vil en benkeplate i eik komplementere stilen.

Eik er også en hardere tresort som ikke ripes like lett som for eksempel bøk.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Lyst eikekjøkken med grå benkeplate laminat.Lyst eikekjøkken med grå benkeplate laminat.
Hvit kompaktlaminat benkeplate på lysegrønt kjøkken med matt svart kjøkkenvask.Hvit kompaktlaminat benkeplate på lysegrønt kjøkken med matt svart kjøkkenvask.

Bilder over: Laminat 2386 fra Drømmekjøkkenet og 003H Snø med hvit kjerne kompaktlaminat fra Sigdal. Foto: Drømmekjøkkenet & Sigdal

Benkeplate laminat

Laminat er et rimeligere benkeplate-alternativ. Du kan velge mellom imitasjoner av andre benkeplate-materialer; som marmor, terrazzo, betong, ulike treslag, eller andre farger og mønstre.

– Med mange farger og design å velge i, er laminat den mest solgte og rimeligste benkeplaten vi har, forteller kjøkkenkonsulent Lise hos XL-BYGG Flekkefjord.

Les også: Blått kjøkken? Få inspirasjon her!

Fordelen med laminat er at det ikke trenger noe annet vedlikehold enn vanlig rengjøring, og tåler mye.

Kompaktlaminat benkeplate

Kompaktlaminat består kun av papir og lim som er presset sammen, i motsetning til laminat som også består av en sponplate-kjerne. Kompaktlaminat er tynnere enn andre typer laminat.

Benkeplate i rustfritt stål på moderne kjøkken.

Bilde: Heldekkende rustfri spedialoppvaskbenk 30 mm, Decosteel, Drømmekjøkkenet. Foto: Drømmekjøkkenet

Benkeplate i stål

Stål er tilbake som et populært materiale på kjøkkenet. Det er en hygienisk benkeplate som er lett å rengjøre og tåler det meste.

– Stål er praktisk og en evig moderne benkeplate som bare blir finere for hvert bruksmerke den får, mener Lise R Teige.

Den får også en naturlig patina. Har du et kjøkken med et industrielt preg eller er inspirert av industrikjøkken, vil en benkeplate i stål passe godt inn.

Hvite benkeplate til hvitt kjøkken.Hvite benkeplate til hvitt kjøkken.
Mørk benkeplate til hvitt kjøkken.Mørk benkeplate til hvitt kjøkken.

Bilder over: Til hvitt kjøkken kan du velge en benkeplate som er både lys og mørk. Foto: Drømmekjøkkenet

Benkeplate til hvitt kjøkken

Til et hvitt kjøkken kan du velge både lyse og mørke benkeplater. For å skape kontrast til det hvite kan du gå for en benkeplate i heltre, og vil du tone det hele ned kan du gå for en lys steinplate, som kvarts eller marmor.

Ønsker du et industrielt uttrykk er både granitt og betong gode valg, og vil du ha et moderne uttrykk kan du gå for en benkeplate i stål.

Les også: Slik tegner du et moderne kjøkken

Fibo benkeplate

Fibo tilbyr spesialtilpassede benkeplater i laminat eller heltre til kjøkkenet. Heltre kommer i de klassiske tresortene eik, furu, kirsebær og valnøtt, men laminat kommer i imitasjoner av tresortene, i tillegg til blant annet marmor, betong, skifer og sort granitt.

Du kan velge å få benkeplate med eller uten underlimt vask.

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.